Search
Asset 2

حقیقت را بگویید؛ دروغ‏ در چهره دیده می ‏شود

نشانه ها در ارتباطات
(michaeljung/iStock)
نشانه ها در ارتباطات
(michaeljung/iStock)

از سری مقالات دکتر مجید مجد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏نیا

آیا چهره‏های ما به درستی می‏توانند واقعیت‏های درون ما را برملا سازند؟ آیا به درستی چهره ما می‏تواند بازتاب واقعی از خودمان ارائه دهد؟ برخی می‏گویند که این امر به تجربه افراد در کشف واقعیت نیاز دارد. موضوع رعایت اخلاق ، یک موضوع همیشگی است و اینکه تک تک ما باید پایبند به اخلاق انسانی بوده و از خصوصیات برجسته انسان های پرتلاش و سخت کوش برخوربوده و آن را پاس بداریم.

بسیاری هم معتقدند که قدرت و سیاست، در ارائه واقعیت ها نقش اساسی دارند و معمولا سیاستمداران از آنچه که ممکن است غیر واقعی باشد و یا حقیقت نداشته باشد، د ر ترغیب مردم کمک می‏گیرند.شما چگونه هستید؟ آیا در میان اعضای خانواده ، دوستان و یا همکارانتان می توانید از چهره و حالات آنان این امررا تشخیص دهید که آیا شخص حقیقت را بیان می کند یا نه وآیا میتوان فهمید که  چه میزان از گفته های وی حقیقی و چه میزان غیر واقعی است؟

مطالعاتی که توسط اندیشمندان علم ارتباطات در فرانسه پیرامون بررسی فیلم مناظره حضوری دو کاندیدای ریاست جمهوری کشور فرانسه، بین آقای ژاک شیراک و آقای میتران برگزار شد، نشان داد که گاهی سیاستمداران به لحاظ ضرورت رعایت برخی از موضوعات در سطح کشور یا در سطح جهانی، به ناچار حقیقت را بیان نمی‏کنند و یا خلاف آن را طرح می‏کنند. کما اینکه در این مناظره از آقای ژاک شیراک، رئیس جمهور سابق فرانسه، سوال شد که آیا شما رو در روی تماشاگران شبکه تلویزیونی می توانید حقیقت را انکار کنید؟ وی می گوید: بله من آن را انکار می‏کنم. او به هنگام پاسخ دادن به این پرسش به پشتی عقب صندلی خود تکیه می کند و تا حدودی عصبی به نظر می رسد. در پاسخ به این پرسش،میتران نیز می گوید: اگر سیاستمداری نتواند با خونسردی کامل حقیقت را به مردم مملکت خود بگوید، شایستگی عهده دار شدن مقام خود را ندارد.

همین اندیشمندان ثابت کرده اند که زمانی که ما دروغ می گوییم، همزمان در قیافه و چهره ما حالات غیر واقعی بودن کلاممان مشهود می شود.

آخرین تحقیقات نشان می دهد که فقط ۱۳ درصد از دروغ‏ها به وسیله کلمات و جملات به طور آشکار بیان می‏شوند، در حالی که ۷۰ درصد از طریق چهره شخص، ۱۰ درصد نیز بوسیله حرکات دست‏ها و ۷ درصد باقی مانده بوسیله لحن و شیوه گفتار مشخص می گردد.در مورد خنده ها، چه فکر می کنید؟ آیا خنده های ما واقعی هستند؟ رفتارشناسان معتقدند که بسیاری از خنده های ما نیز ساختگی هستند.

این خنده ها ممکن است مودبانه، آشتی جویانه و یا تصنعی باشند. در خنده های تصنعی هیچ گونه نشانه ای در لب‏ها و گونه‏ها دیده نمی‏شود، در صورتی که در خنده های واقعی قسمتی از پوست که میان قسمت های بالایی مردمک چشم و ابرو قرار دارد، کمی به پایین کشیده می‏شود و ابروها پایین می‏آیند و این نشانه خنده واقعی و از روی شادی و نشاط است.

حتما دیده اید که بعضی ها نیششان باز است، اما هیچ گونه حرکتی در ابروها و پلک های وی وجود ندارد. این حالت در خنده های عمومی و مودبانه اتفاق می افتد که فقط حالت دهان تغییر می کند.

دکتر مجید مجد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏نیا دارای مدرک دکترای تخصصی ارتباطات، کارشناس علوم اجتماعی دانشگاه علامه طبابایی، مدرس، مترجم و پژوهشگر علوم ارتباطات هستند. وی ۲۰ سال تجربه مدیریت در حوزه آموزش و پژوهش در سیستم بانکی و ۱۵ سال تجربه تدریس در دانشگاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏های ایران را داراست.

در مقالات دیگر از دکتر مجید مجد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏نیا به بحث ارتباطات بیشتر خواهیم پرداخت. 

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی