پرزیدنت جو بایدن در پی گزارشات حاکی از تماس مخفیانه افسر نظامی عالیرتبه ایالات متحده، ژنرال مارک میلی با یک ژنرال چینی در دولت رئیس جمهور پیشین کشور دونالد ترامپ و قول او برای خبررسانی به این کشور کمونیستی، از او حمایت کرد.
در گزارشات متعددی به استناد منابع ناشناس آمده است که میلی یک بار در سال ۲۰۲۰ و یک بار دیگر در ماه ژانویه با ژنرال لی زوچنگ از ارتش آزادیبخش خلق تماس گرفته تا به او اطمینان دهد که ایالات متحده به حزب کمونیست چین حمله نمیکند و اگر هم قرار بر حمله باشد، او زودتر به همتای خود اطلاع خواهد داد.
جمهوریخواهان گفتهاند اگر میلی این اعمال را واقعاً مرتکب شده باشد، این کار خائنانه است اما بایدن از این مقام حمایت کرده است.
بایدن روز چهارشنبه در واشنگتن به خبرنگاران گفت: «من به ژنرال میلی اعتماد کامل دارم».
پیش از اظهار نظر کوتاه بایدن که به صحت و سقم اظهارات یادشده اشارهای نکرد، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید جن ساکی به صورت جداگانه به خبرنگاران گفته بود حتی اگر این تماسها صورت گرفته باشند نیز رئیس جمهور در کنار ژنرال میایستد.
ساکی گفت بایدن باور دارد که میلی یک «وطنپرست» است و در «وفاداری او به قانون اساسیمان جای هیچ شک و شبههای وجود ندارد». او گفت شرایط زمانی هنگامی که تماسها ظاهراً صورت گرفتهاند بسیار مهم است و ضمن اشاره به ششم ژانویه و اینکه در پی حمله به ساختمان کاپیتول ایالات متحده «نگرانیهای گستردهای درباره بسیاری از اعضای تیم امنیت ملی وی وجود داشت» ترامپ را به «تحریک به شورش» متهم کرد.
او همچنین گفت: «این وظیفه تک تک روسای ستاد مشترک است که برای جلوگیری از اقدامات نظامی غیرقانونی از مراتب قانون اساسی پیروی کنند».
ستاد مشترک نیروهای مسلح که میلی ریاست آن را بر عهده دارد، در بیانیهای گفت میلی به طور مرتب با همتایان خود در سراسر جهان از جمله همتایان خود در چین و روسیه صحبت میکند.
سخنگوی ستاد گفت: «تماسهای او با چینیها و سایرین در ماههای اکتبر و ژانویه در راستای عمل به این وظایف و مسئولیتها و اطمینان خاطر دادن به منظور حفظ ثبات راهبردی بوده است. تمامی تماسهای تلفنی جناب رئیس با همتایان خود از جمله تماسهایی که در این گزارشات آمدهاند، در حضور کارکنان و با هماهنگی و اطلاع وزارت دفاع و روابط میان سازمانی صورت گرفتهاند».
این سخنگو در ادامه افزود: «ژنرال میلی به مشاوره و عمل به عرف قانونی مدیریت مدنی ارتش و سوگند خود به قانون اساسی در حیطه اختیارات خود ادامه خواهد داد».
اما جمهوریخواهان عالیرتبه مدعیاند اقدامات میلی به منزله خیانت است و او باید اخراج شده و حتیالامکان به صورت رسمی متهم شود.
ترامپ در تماس تلفنی با وبسایت خبری نیوزمکس گفت: «باورش بسیار سخت است اما اگر واقعیت داشته باشد که او با چین تماس گرفته و این اقدامات را مرتکب شده و حاضر بوده که در صورت وقوع حمله یا پیش از حمله به آنها خبر بدهد، این کار خیانت است».
رئیس جمهور پیشین کشور در یک بیانیه کتبی گفت این گزارشات اشتباه هستند و او هرگز فکر حمله به چین را در سر نداشته است.
سناتور مارکو روبیو (جمهوریخواه، فلوریدا) در شبکه فاکس نیوز گفت میلی اگر این تماسها را گرفته باشد، «عملاً با نادیده گرفتن قانون اساسی تصمیم گرفته با یک رقیب بالقوه و دشمن ایالات متحده تماس بگیرد، با آنها تبانی کند و به آنان بگوید که «اگر به من دستوری بدهند، اول به شما خبر میدهم».
سناتور رند پال (جمهوریخواه، کنتاکی) در بیانیهای گفت: «برایم مهم نیست درباره ترامپ چه فکری میکنید، همکاری رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح به منظور تضعیف زنجیره فرماندهی و تبانی با چین دقیقاً همان کاریست که از رهبران نظامی کشورمان نمیپذیریم. اگر این موضوع صحت داشته باشد او باید در دادگاه نظامی محاکمه شود».
سناتور راجر مارشال (جمهوریخواه، کانزاس) و سناتور سینتیا لومیس (جمهوریخواه، وایومینگ) و نماینده وارن دیویدسون (جمهوریخواه، اوهایو)، نماینده جودی هایس (جمهوریخواه، جورجیا) و نماینده گای رشنتالر (جمهوریخواه، پنسیلوانیا) از دیگر جمهوریخواهانی هستند که در صورت صحت اتهامات مذبور، خواستار استعفا یا اخراج میلی شدهاند که قرار است اواخر ماه جاری در کنگره شهادت دهد.
مطالب دیگر:
دیدگاه: آمریکاییها باید سخت کار کنند نه اینکه به سختی حاضر به کار شوند!
جمهوریخواهان: راهبرد بودجهای بایدن منجر به بخشودگی نزدیک به ۸ میلیون مهاجر غیرقانونی میشود