فرمان خروج آمریکا از پیمان پاریس اعتراض بسیاری را در سراسر دنیا ایجاد کرد. ترامپ در دفاع از این تصمیم خود میگوید که این معاهده توزیع عظیم ثروت آمریکا به کشورهای دیگر است. به گزارش بی بی سی وی میافزاید که معاهده پاریس به سطح زندگی و کسب کار مردم آمریکا ضربه سنگینی وارد میکند زیرا چین و هند همچنان میتوانند تا چند سال آینده صنایع زغال سنگ خود را توسعه بدهند اما آمریکا چنین اجازهای ندارد.
با نگاه به کشورهایی که بیشترین سهم در گرمایش زمین را دارند درمییابیم که چین قبل از آمریکا و حدود دو برابر بیشتر در گرمایش جهانی و تغییر اقلیم سهم دارد. پس از چین آمریکا و کشورهای اتحادیه اروپا حضور دارند. اشاره ترامپ به چین در حالی است که تحلیلگران در مورد اینکه چین چقدر در عمل به تعهد خود در پیمان پاریس وفادار باشد مردد هستند.
مجید شفیع پور رییس مرکز امور بین الملل و کنوانسیون ها در سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با دیپلماسی میگوید که دو کشور ایالات متحده آمریکا و چین به تنهایی مسئول انتشار بیش از ۴۰ درصد از گازهای گلخانه ای در جهان هستند. به گفته وی چین متعهد شده نسبت به وضع کنونی شدت انرژی را تا سال ۲۰۲۰ به ۳۵ درصد و تا سال ۲۰۳۰ به بیش از ۶۰ درصد کاهش دهد.
در دسامبر ۲۰۱۵، یکصد و نود و پنج کشور، کنوانسیون سازمان ملل در مورد مقابله با تغییرات اقلیمی موسوم به پیمان پاریس را با هدف تلاش در راستای کاهش میزان آلودگی ناشی از گازهای گلخانهای امضا کردند. براساس این پیمان، میزان تولید گازهای کربنی باید در حدی باشد که تا گرمایش زمین تا سال ۲۰۵۰ از دو درجه بیشتر نشود.
به گزارش رویترز از شانگهای، وزارت حفاظت از محیط زیست چین با اعزام تیمهای بازرسی به شهرهای آلوده شمال این کشور اعلام کرده که مقامات این شهرها تدابیر موثری را برای مقابله با شرکتها و کارخانه های آلاینده هوا به اجرا نگذاشتهاند.
همزمان با ورود بشر به دروازه تمدن نوین و وقوع انقلاب صنعتی در قرن ۱۸ میلادی، سبک زندگی مردم دگرگون شد و نیاز انسان به منابع جدید انرژی باعث شد اتمسفر زمین به طور روزافزونی مقادیر بیکرانی از گازهای گلخانهای را در خود جای دهد.
پیامد این وضعیت تغییر اقلیم بوده است که خود را به صورتهای گوناگون از قبیل افزایش گرمای جهانی، بالا آمدن سطح آب دریاها و اقیانوسها، ذوب شدن یخهای قطبی و وقوع رگبارهای سیلآسا، در برخی نقاط نشان میدهد. کوران و سرمای شدید و کوتاه مدت، انقراض گونههای جانوری و گیاهی، شیوع بیماریهای مسری و ناشناخته، قحطی و کمبود مواد غذایی، زمین لرزههای ویرانگر و سومنامی از دیگر مصایبی است که میتواند حاصل از تغییرات آب و هوا باشد.
از جمله اقدامات مهمی که برای تحقق این هدف باید صورت گیرد، جلوگیری از رشد مصرف سوختهای فسیلی از جمله در زمینه حمل و نقل است. به دلیل استفاده گسترده مردم آمریکا از اتومبیل، ایالات متحده از جمله مصرفکنندگان عمده سوخت فسیلی در جهان است و اجرای توافق پاریس به معنی جلوگیری از افزایش کاربرد خودرو در آن کشور است.
جان کری، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا میگوید بیش از دو دهه است که درباره گرم شدن زمین صحبت میکنیم؛ اما با وجود این هنوز در مسیری قرار داریم که به تراژدی منتهی میشود.
دانشمندان پیشبینی کردهاند میانگین دمای زمین در این قرن، ۴.۸ درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت. چندی پیش سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرد که سال ۲۰۱۴ میلادی گرمترین سال ثبتشده در تاریخ است. افزایش بیش از حد مجاز این گازهای گلخانهای مهمترین عامل گرمایش جهانی است و به تبع آن فجایع زیستمحیطی یکی پس از دیگری رخ خواهد داد.
بیشترین سهم انسان در تولید گازهای گلخانهای گاز دیاکسیدکربن است که در نتیجۀ استفاده از سوختهای فسیلی است. قطع درختان و از بین رفتن پوشش سبز زمین نیز در افزایش این گاز سهم به سزایی دارد. دیاکسیدکربن سالیان سال در جو زمین باقی میماند و به سادگی از بین نمیرود. چین، آمریکا و اتحادیه اروپا، ۵۵ درصد از کل گازهای گلخانهای جهان را تولید میکنند.
در کنار دیاکسیدکربن، متان و اکسید نیتروژن بیشترین سهم از این گازها را تشکیل میدهند. آمار نشان میدهد که طی دویست سال گذشته و به ویژه ۵۰ سال اخیر میزان گازهای گلخانهای به طور تصاعدی رو به افزایش بوده، به طوری که میزان دیاکسیدکربن و متان به ترتیب ۱۵۰ و ۳۰ درصد افزایش یافته است. افزایش دامها، استخراج گاز طبیعی و استفاده از کودهای شیمیایی نیز بخشی از عواملی هستند که منجر به تولید متان میشود.
با وجود تلاشهای جهانی زیادی که برای مقابله با تغییر اقلیم انجام شده است، نظیر پیمان پاریس، پیمان کیوتو و کنوانسیون تغییر آب و هوا؛ به نظر میرسد که با ادامه شرایط فعلی ساکنان سیاره زمین به سمت نقطه غیرقابل بازگشتی حرکت میکنند و همانند آنچه که آن دولتمرد آمریکایی گفت در مسیری قرار داریم که به سمت تراژدی ختم میشود.