Asset 2

خطر جدی سلامتی: از چابستیک‌‌‌‏های یکبار مصرف چینی استفاده نکنید

چاپستیک
(China Photos/Getty Images)
چاپستیک
(China Photos/Getty Images)

 

اگر خارج از ایران زندگی می‌‌‌‏کنید، احتمالا در فست فود‌‌‌‏های چینی یا آسیای شرقی چابستیک‌‌‌‏های یکبار مصرف چوبی را به وفور دیده یا از آن‌‌‌‏ها استفاده کرده‌‌‌‏اید. اما اینکه چابستیک تولید شده با استانداردهای چینی ساخته شده باشد شاید دیگر برای استفاده مناسب نباشد.

بنابراین باید نگاهی به آزمایش انجام شده بر روی این نوع از چابستیک‌‌‌‏ها که در سال ۲۰۱۳ انجام شد بیاندازیم. این آزمایش توسط «هوانگ بو» یکی از افراد شناخته شده در رسانه‌‌‌‏های اجتماعی چین انجام شد. هوانگ یک جفت از چابستیک‌‌‌‏های یکبار مصرف چینی که به خوبی بسته بندی شده را در آب داغ قرار داد، و این اتفاق افتاد:

 پست هوآنگ بو در شبکه های اجتماعی
پست هوآنگ بو در شبکه های اجتماعی

رنگ زرد و بوی بد زیادی از چابستیک‎ها خارج شد که به گفته هوآنگ نشان از ترکیب بیش از حد گوگرد در چوب است.

هوآنگ در پست خود نوشت: «جرات دارید این آب را بنوشید؟ اجتناب از چابستیک‌‌‌‏های یکبار مصرف فقط به محیط زیست کمک نمی‌‌‌‏کند، بلکه برای سلامت افراد مناسب‎تر است.»

این پست، در سینا ویبو یکی از رسانه‌‌‌‏های اجتماعی معروف چینی به سرعت منتشر شد و بیش از ۱۰۰ هزار بار در روز به اشتراک گذاشته ‌‌‌‏شد. به همین دلیل این پست در چین سانسور شد.

آزمایش و عکس موجود در پست فقط نوک کوه یخ را نشان می‌‌‌‏دهد، در حالی که بقیه کوه در اعماق آب که نشان از عمق مشکلات تولید چابستیک‌‌‌‏ها است، دیده نمی‌‌‌‏شود. اما دلایل واضح و روشن از بی‌‌‌‏کیفیتی چابستک‌‌‌‏های ساخت چین وجود دارد.

۱. در اردوگاه‌‌‌‏های کار اجباری چین تولید می‌‌‌‏شوند

حزب کمونیست چین در بازار کار دخالت کرده است و اردوگاه کار اجباری را مکانی برای تولید محصولاتی با هزینه‎های تولید کم، اما سود بالا تبدیل کرده است. به همین دلیل برای تولید محصولات با شرکت‌‌‌‏ها قرارداد می‌‌‌‏بندد.

«بو دونگ‌‌‌‏وی»، که در شرکتی در پکن کار می‌‌‌‏کرد، به خاطر اعتقاداتش برای تمرین فالون گونگ، (یک تمرین معنوی که توسط حزب کمونیست از سال ۱۹۹۹ در چین سرکوب شد) محکوم شده است. محکومیت وی به مدت دو سال در یک اردوگاه کار اجباری بود. او مجبور بود برای بیش از ده ساعت در روز کار کند.

وی پس از فرار به آمریکا در سال ۲۰۰۸ در رادیو آسیای آزاد گفت: «در اردوگاه کار اجباری شرایط بی‎رحمانه‌‌‌‏ای حاکم بود. زندانیان مجبور بودند چابستیک‌‌‌‏هایی را که پس از ساخته شدن در مقادیر کمتر صادر می‌‌‌‏شوند، تولید کنند. اتاق تولید کاملا شلوغ بود. هیچ نوع امکانات بهداشتی در این مکان وجود نداشت و آب بسیار کم بود و فقط برای نوشیدن آب کافی داشتیم.»

وی گفت بیشتر چابستیک‌‌‌‏های مصرفی در رستوران‌‌‌‏های آمریکایی، در اردوگاه‌‌‌‏های کار اجباری چین ساخته و بسته بندی می‌‌‌‏شوند.

بو همچنین گفت: «هفته گذشته در واشنگتن دی‌‌‌‏سی بودم و به رستورانی در کاپیتول هیل رفتم، متوجه شدم آن‌‌‌‏ها نیز از همان نوع چابستیک استفاده می‌‌‌‏کنند.»

۲. در شرایط غیر بهداشتی ساخته شده‌‌‌‏اند

با وجود اینکه محیط اردوگاه‌‌‌‏ها برای تولید این محصولات بهداشتی نیست، تولید چابستیک‌‌‌‏ها هنوز هم به اندازه کافی بد نیست. چیزی که وضعیت را بدتر می‌‌‌‏کند، بسته بندی چابستیک‌‌‌‏ها با عنوان «استریل در دمای بالا» است؛ چراکه حقیقت چیز دیگری را نشان می‌‌‌‏دهد.

«یو مینگ»، تمرین کننده فالون گونگ، رئیس سابق یک تولیدی لباس در شهر لیائویانگ از استان لیائونینگ، طی مقاله‌‌‌‏ای که در مینگهویی منتشر شده، نوشته است که پس از بازداشت، به اردوگاهی فرستاده شده که بسیار شلوغ و نامرتب و کثیف بود. چابستیک‌‌‌‏ها در سرتاسر زمین پخش بودند، درحالی که مدفوع و زباله هم کف زمین بود.

Minghui.org سایتی است که درباره آزار و اذیت حزب کمونیست و شکنجه فالون گونگ می‌‌‌‏نویسد.

وی در این خصوص گفت: «گاهی اوقات چون در دستشویی باز بود، به آنجا انداخته می‌‌‌‏شد و کسی به آن توجه نمی‌‌‌‏کرد. در پایان آن‌‌‌‏ها تمام چابستیک‌‌‌‏ها را بسته بندی می‌‌‌‏کردند، حتی یکی از آن‌‌‌‏ها جا نمی‌‌‌‏ماند تا بسته بندی کاملا پر به نظر برسد.»

تولید چابستیک یک راه ساده برای ایجاد پول بیشتر برای نگهبانان اردوگاه محسوب می‌‌‌‏شود. در سال ۲۰۰۴، یک جعبه از از این محصول کمتر از یک دلار ارزش داشت و هر زندانی می‌‌‌‏توانست سه جعبه در یک روز تولید کند. با حدود ۱۶۰ نفر در یک واحد، نگهبانان برای سود بیشتر، نظارت بیشتری داشتند.

زندانیان اردوگاه‌‌‌‏های کار اجباری در چین را علاوه بر زندانیان سیاسی، معتادان به مواد مخدر، روسپی‌‌‌‏ها و سایر افراد مبتلا به بیماری‌‌‌‏های پوست و یا بیماری‌‌‌‏های مقاربتی تشکیل می‌‌‌‏دهند.

به گفته مینگ، هیچ آزمایش رسمی پزشکی بر روی این افراد انجام نشده است و هیچ کس نگران این نیست که این افراد به هپاتیت یا بیماری‌‌‌‏های مقاربتی آلوده باشند؛ «اگر هنوز هم نفس می‌‌‌‏کشید، پس باید برای پلیس کار کنید.»

۳. با مواد شیمیایی سفید می‌‌‌‏شوند

سال گذشته عکس‌‌‌‏های بزرگ نمایی شده از الیاف چابستیک‌‌‌‏های یکبار مصرف که شکل صورت میمون در آن بود، به طور گسترده‌‌‌‏ای در رسانه‌‌‌‏های اجتماعی چین به پخش شد. این ترکیب الیافی نتیجه استفاده از راه حل‌‌‌‏های شیمیایی توسط برخی از کارخانه‌‌‌‏ها برای سفید کردن چابستیک بوده است.

1 475600572_36533be28c 2

گوگرد مورد استفاده در فرایند سفید کردن چابستیک در منافذ چوب گیر کرده و منجر به تشکیل اشکال مختلفی چون چهره میمون می‌‌‌‏شود. (برخی دیگر می‌‌‌‏گویند که این اشکال همانند جمجمه است.)

یکی از افسران چینی در اخبار شبانگاهی نانچانگ گفت که وقتی این ماده در تماس با گرما قرار می‌‌‌‏گیرد، به طور مثال غذای گرم، ذرات باقی مانده در چابستیک منجر به اختلالات تنفسی می‌‌‌‏شود. همچنین مواد شیمیایی بکار رفته موجب تشکیل سنگ کیسه صفرا در فرد می‌‌‌‏شود.

۴. چابستیک‌‌‌‏ها از نظر رسانه‌‌‌‏های چینی نیز مشکل دارد

استانداردهای پایین تولید چابستیک‌‌‌‏ها توسط تلویزیون مرکزی چین (CCTV)، سخنگوی حزب کمونیست اذعان شده است.

این رسانه که به طور معمول این دست اخبار را سانسور می‌‌‌‏کند، در برنامه‌‌‌‏ای استفاده از مواد شیمیایی مضر طی روند سفید کردن چابستیک‌‌‌‏ها را تأیید می‌‌‌‏کند، در این برنامه حتی نشان داده شده که در کارخانه کارگران از پای خود برای انجام کار استفاده می‌‌‌‏کنند.

همچنین مشخص شد که برخی از ظروف استفاده شده خیلی کثیف است و سیاهی در تمامی ظرف انباشته شده است. با این حال، به جای اینکه دور انداخته شوند با مواد شیمیایی سفید می‌‌‌‏شدند.

خبرنگاران سی‌‌‌‏سی‌‌‌‏تی‌‌‌‏وی، نیز در این باره گفتند: «در کارخانه‌‌‌‏های بسیاری فرایند ضدعفونی به طور کامل انجام نمی‌‌‌‏شود.»

۵. چابستیک بیشتر، درخت کمتر!

چین و ژاپن بزرگ‌‌‌‏ترین تولید کننده و مصرف کننده چابستیک یکبار مصرف در جهان هستند و تنها در چین سالانه ۸۰ میلیارد سوددهی این محصول است.

«بو گوین‌‌‌‏ژین»، از بخش صنعتی جنگلداری چین جیلین، این مقدار تولید چابستیک مستلزم قطع ۲۰۰ میلیون درخت در یک سال است. به گفته وی یک درخت ۲۰ ساله می‌‌‌‏تواند برای ایجاد حدود ۴ هزار جفت چابستیک استفاده شود.

سازمان صلح سبز شرق آسیا، طی گزارشی تولید چابستیک را باعث هدر رفتن بازارهای سهام الوار چوب محدود این کشور دانست و تولید چابستیک آن را محکوم کرد.

روزنامه دیلی پیپل نیز از قطع کامل درختان که مانعی برای بازسازی دوباره جنگل می‌‌‌‏شود، انتقاد کرد. سخنگوی دولت چین نیز توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه را که به ویرانی محیط زیست کشانده می‌‌‌‏شود محکوم کرد.

اخبار مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی