Asset 2

خودباوری چیست و راه‌‏های تقویت آن کدامند؟

خودباوری چیست و راه‌‏های تقویت آن کدامند؟

خودباوری چیست و راه‌‏های تقویت آن کدامند؟

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که خواسته باشید کاری را انجام دهید اما به دلیل اینکه خودتان را باور نداشتید، از انجام آن منصرف شده‌‏اید. بسیاری از ما خودمان را کمتر از آنچه که هستیم در نظر می‌‏گیریم، در حالیکه همه ما در خود، توانایی‌‏هایی بیشتر از مشکلاتمان داریم.

خودباوری یعنی شناخت ویژگی‌‏های خود، پذیرش آنها و تکیه بر آنها. به عبارت دیگر خودباوری عقیده‌‏ای است که هر فرد در مورد خودش دارد. طرحی که فرد از خودش در ذهنش ساخته، میزان خودباوری او را نشان می‌‏دهد. خودباوری برای هرکسی ضروریست و در طول دوران رشد در وجود هر فرد از طریق پیام‌‏هایی که ازمعلمان، دوستان، خواهرها، برادرها و والدین به او القا می‌‏شود، شکل می‌‏گیرد.

بررسی و بهبود خودباوری شامل دو جنبه است؛ یکی جنبه درمان آسیب‌‏های به جا مانده از دوران کودکی، که منجر به احساس نامطلوب از خود می‌‏شود و دیگری، حذف بدبینی نسبت به خود و جنبه دیگر سازندگی نقاط قوت، مثبت و آموختن راههایی که منجر به تقویت حس شایستگی و ارزشمندی می‌‏شود.

برای تقویت خودباوری درخود، توجه به نکات زیر مفید است:

  • خودباوری یاد گرفتنی است.

    ممکن است ضعف خودباوری در حال حاضر شما ناشی از اتفاقاتی باشد که در زمان کودکی و نوجوانی رخ داده‌‏اند. اما در هر سنی که باشید می‌‏توانید رشد کنید وراههای جدیدی برای شناخت خود پیدا کنید. هر چه بیشتر یاد بگیرید، بدانید و درک کنید، خودباوری در شما بیشتر تقویت می‌‏شود. البته این شامل یاد گیری در مورد خودتان نیز می‌‏شود. شاید بتوان گفت که شرط اساسی خودباوری، شناخت خود است. وقتی انسان توانمندیها، استعدادها، قابلیتهای روانی، فردی، عقلی و فکری خود را شناخت، باور او در مورد اینکه می‌‏تواند آنها را پرورش دهد، شکل می‌‏گیرد و به خود پنداری می‌‏رسد.

  • نقاط قوت خود را تشخیص دهید و بر آنها تمرکز کنید.

    فکرهای محدود کننده‌‏ای را که در طول زندگی در مورد خودتان در ذهنتان بوجود آمده را دور بریزید. اگر به جای تمرکز بر داشته‌‏ها و توانایی‌‏های‌‏تان، بر کمبود‌‏ها و مشکلات‌‏تان تمرکز کنید، فرصت خودباوری را از دست می‌‏دهید.

  • باورهای منفی در مورد خودتان را شناسایی و به چالش بکشید.

    به صداهای منفی در ذهنتان که شما را دچار تردید می‌‏کنند، توجهی نکنید. بهتر است که هر باور منفی که در مورد خودتان دارید را به یک نکته مثبت تبدیل کنید. مثلا اگر لجباز و سمج هستید، نکته مثبت این ویژگی را در نظر بگیرید و از این ویژگی درست بهره بگیرید و آن را به عزم و سرسختی تبدیل کنید.

  • کارتان را جدی بگیرید.

    برای مثال به کوچکترین کاری که انجام می‌‏دهید اهمیت بدهید. افرادی که در ذهنشان اینگونه می‌‏اندیشند که کارهایی که انجام می‌‏دهند، چندان مهم و با ارزش نیست این حس را بوجود می‌‏آورند که خودشان، شخصیتشان و کاری که انجام می‌‏دهند، اهمیتی ندارد.

  • به استقبال مسائل چالش برانگیز بروید.

    اگر به دلیل پایین بودن خودباوری از قرارگرفتن در موقعیتهای اجتماعی دوری می‌‏کنید و یا از امتحان کردن چیزهای جدید اجتناب می‌‏کنید، ممکن است این دوری گزینی در کوتاه مدت به شما احساس امنیت بیشتری بدهد، اما در دراز مدت به ضررتان تمام می‌‏شود. زیرا اجتناب از چالشها و موقعیتهای دشوار، ترس‌‏ها و تردید‌‏های نهان شما را تقویت می‌‏کند.

 

مطالب دیگر:

چرا تمرین معنوی و آرامش بخش فالون دافا در چین تحت آزار و شکنجه قرار دارد (ویدئو)

چگونه مشکلات را می‌‏توان با فکر حل کرد؟

آیا نیازهای واقعی خود را می‌‏شناسید؟

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی