
منگ وانژو، مدیرمالی هوآوی روز دوشنبه در اولین جلسه دادگاه استرداد حاضر شد. دادگاهی که قرار است درباره استرداد او به آمریکا برای ادامه بررسی جرم تصمیم بگیرد.
دادگاه منگ پس از یک سال از دستگیری او در دسامبر ۲۰۱۸ در ونکوور و پس از درخواست ایالات متحده برای استرداد وی برای کیفر خواست اتهام کلاهبرداری تشکیل شده است.
دادستانهای فدرال آمریکا مدعی هستند که خانم منگ بانکهای آمریکایی را درباره قراردادهای تجاری هوآوی با ایران فریب داده، طوری که منجر به نقض تحریمهای آمریکا توسط بانکها شده است. آنها معتقدند که منگ به نمایندگان بانک درباره رابطه هوآوی با شرکتی ایرانی که در واقع شرکت تابع هوآوی بوده است، دروغ گفته است.
دادگاه وی ممکن است ماهها یا حتی سالها به طول انجامد.
مقامات آمریکایی و متخصصان بارها درباره احتمال استفاده رژیم چین از تجهیزات هوآوی برای جاسوسی در شبکههای ارتباطی کشورهایی که از این تجهیزات استفاده میکنند، هشدار دادهاند.
پرونده خانم منگ موجب افزایش اختلافات دیپلماتیک بین کانادا و چین شد. چند هفته پس از دستگیری او، مقامات چین دو کانادایی را دستگیر کردند. «مایکل کوریگ»، دیپلمات سابق کانادا و «مایکل اسپاور»، تاجر، در اقدامی به وضوح تلافی جویانه و به اتهام جاسوسی دستگیر شدند. چین به اینجا بسنده نکرد و واردات دانه کانولا و برخی دیگر از محصولات کشاورزی از کانادا را نیز متوقف کرد.
خانم منگ، ۴۷ ساله که همچنین دختر «رن ژنگفی»، موسس هوآوی است در حال حاضر به قید وثیقه آزاد است.
جرم دوگانه
فاز اول محاکمه منگ در خصوص «جرم دوگانه» است؛ بدین معنی که آیا جرمی که خانم منگ از طرف ایالات متحده به آن متهم شده است، آیا در کانادا هم جرم محسوب میشود.
دادستانهای کانادایی اتهام خانم منگ را دروغ گویی به نماینده HSBC در سال ۲۰۱۳ در خصوص ارتباطش با شرکت «اسکای کام»، شرکت تابع هوآوی در ایران، اعلام کردهاند. خانم منگ به HSBC گفته بود که اسکای کام شریک تجاری است ولی در حقیقت شرکت تابع هوآوی است.
دادستانها مدعی هستند که این عملکرد منگ، بانک HSBC را در معرض خطر ضرر مالی قرار داده و یک پرونده کلاهبرداری در کانادا محسوب میشود. با این حال وکلای خانم منگ میگویند که این عمل در کانادا جرم محسوب نمیشود؛ زیرا برخلاف آمریکا، کانادا تحریمی بر علیه شرکتهایی که با ایران معامله میکنند اعمال نکرده است.
با این حال، «لئو ادلر»، وکیل مستقر در تورنتو به اپک تایمز گفت که مسئله کلیدی این است که آیا این کلاهبرداری صورت گرفته است یا نه و عدم وجود تحریم از طرف کانادا بر علیه ایران، عامل مهمی در این تحقیق نیست.
ادلر گفت که «اگر دادستانها بتوانند قاضی را متقاعد کنند که خانم منگ درباره ارتباط هوآوی و اسکای کام به بانک دروغ گفته است، دادستانها شانس بالایی در اثبات «جرم دوگانه» دارند. آنگاه این دروغ گویی میتواند بانک را به خطر بیاندازد، پس «کلاهبرداری» محسوب میشود. در این شرایط میتوان این جرم را در آمریکا «نقض تحریمها» نامید و در کانادا «کلاهبرداری».»
بیش از ۱۰۰ نفر در جلسه دادگاه منگ وانژو حضور داشتند.
دولت ترامپ از سال ۲۰۱۹، هوآوی را در لیست سیاه تجارت با شرکتهای آمریکایی فعال در زمینه امنیت ملی آمریکا قرار داده است.
مقامات آمریکایی و متخصصان بارها درباره احتمال استفاده رژیم چین از تجهیزات هوآوی برای جاسوسی در شبکههای ارتباطی کشورهایی که از این تجهیزات استفاده میکنند، هشدار دادهاند.
این نگرانیها از ارتباط هوآوی با نیروی نظامی چین نشات میگیرد. همچنین قوانین در چین شرکتها را ملزم میکند که با آژانسهای اطلاعاتی چین همکاری کنند.
مطالب دیگر:
ترامپ : با هوآوی وارد تجارت نخواهم شد
فرودگاه های آمریکا اقدام به غربالگری مسافران چینی مشکوک به ذات الریه می کنند
سرهنگ بازنشسته، نویسنده : زیبایی را در شن یون دیدم
کارشناسان : ایران تحت بازی چین برای منحرف کردن تمرکز آمریکا