دلیل تغییر موضع اخیر نظامی استرالیا از حالت دفاعی به تهاجمی، مقابله با افزایش تحرکات نظامی پکن در منطقه هند و اقیانوس آرام است. به گفته یک کارشناس دفاعی، این میتواند بخشی از یک اقدام بزرگتر باشد، که کشورهای مختلف میتوانند علیه اقدامات زورگویانه رژیم چین متحدانه انجام دهند.
نخست وزیر استرالیا، اسکات موریسون روز اول ژوئیه، استراتژی جدید و به روزرسانی شده خود را در این خصوص ارائه داد، که شامل یک بودجه حدود دویست میلیارد دلاری نظامی طی ده سال آینده این کشور خواهد بود. وی گفت که استرالیا با جهانی خطرناکتر و بینظمتر روبرو است.
همچنین، توسعه سامانههای موشکی، پدافندی، خرید پهپادها و نیز جنگندههای مدرن، از دیگر برنامههای توسعه نظامی استرالیا است.
موریسون با یادآوری دوران جنگ جهانی دوم، و رکود بزرگ پیش از آن، شرایط فعلی دنیا را مشابه آن زمان دانست که منجر به فروپاشی نظم جهانی و منطقهای شد.
وی خاطرنشان کرد که «هند و اقیانوسیه مرکز رقابتهای استراتژیک روزافزون است.» و افزود «تنشها در راستای ادعاهای ارضی در سرتاسر منطقه هند و اقیانوسیه افزایش یافته است، همانطور که اخیراً در مرز مورد اختلاف هند و چین، دریای چین جنوبی و دریای شرق چین شاهد هستیم.»
مایکل شوبریج از انستیتوی سیاستهای استراتژیک استرالیا در کانبرا در اول ژوئیه به اپکتایمز گفت که بدون شک بزرگترین خطر در منطقه وجود زورگویی چین، و ارتش آن است.
شوبریج گفت که حرکت ارتش استرالیا به سمت قابلیتهای تهاجمی بیشتر است و این امر منجر به جلوگیری از «ماجراجویی نظامی» احتمالی حزب کمونیست چین در منطقه هند و اقیانوس آرام است.
در این میان رژیم چین احتمالاً با متهم کردن استرالیا به تقویت شرایط جنگ سرد، خواهان ایجاد یک هماهنگی «برد – برد» است.
وی گفت «مسئله این است که سخنان آنها با عملکردشان مطابقت ندارد، بنابراین اگر آنها زورگو، مهاجم یا متجاوز نبودند، خواه در دریای چین جنوبی، مرز هند و چین، یا از طریق دخالتهای خارجی یا هکهای سایبری، در استرالیا و جاهای دیگر ممکن بود مردم به آنها اعتماد کنند.»
«وقتی شما به آن شکاف بین حرف و عمل آنها در موضوع هنگکنگ، مسلمانان اویغور، و یا تبتیها نگاه میکنید، بیاعتمادی بزرگ به پکن وجود دارد. این تصمیم با پکن است که سعی کند این اعتماد را دوباره از نو بسازد یا نه.»
نخستوزیر استرالیا، ضمن اشاره به منافع مشترک تجاری و اقتصادی کشورهای منطقه، نظیر هند، ژاپن، مالزی، سنگاپور، ویتنام و… بر ضرورت اتحاد این کشورها در مقابل تجاوزات چین تأکید کرد.
مایکل شوبریج، نیز در گفتگو با اپکتایمز افزود که تقویت نظامی استرالیا به معنای درگیری نظامی دو جانبه با رژیم چین نیست، بلکه این اقدام، در راستای بخشی از تلاش برای ایجاد یک منطقه قویتر، زورگویی و تجاوزات چین را محدود میکند.
مطالب دیگر:
مشاور امنیت ملی ایالات متحده از استراتژیهای محدودکردن حزب کمونیسم چین میگوید
افسانههای باستانی درباره خدایان بلایا
چرا دموکراسیهای غربی دیگر به حقیقت علاقهای ندارند
چگونه با والدین خود درباره سالخوردگی و مسائل مالی صحبت کنیم – قسمت اول