Asset 2

دیدگاه: عدم تحقیق سازمان بهداشت جهانی درباره داده‌های حذف‌شده از مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان (بخش ۱)

مدیرکل سازمان بهداشت جهانی تدروس آدهانوم (سمت چپ) و شی جین پینگ رهبر حزب کمونیست چین (Naohiko Hatta/Pool/Getty Images)
مدیرکل سازمان بهداشت جهانی تدروس آدهانوم (سمت چپ) و شی جین پینگ رهبر حزب کمونیست چین (Naohiko Hatta/Pool/Getty Images)

در تاریخ ۱۲ سپتامبر ۲۰۱۹ پایگاه داده توالی ویروسی مؤسسه  ویروس‌شناسی ووهان از روی اینترنت برداشته شد. این پایگاه داده حذف‌شده که تا کنون به صورت رسمی بازیابی نشده است، دارای بیش از ۲۲،۰۰۰ نمونه و توالی منتشرنشده ویروس‌های زاده خفاش و جوندگان بود.

شایان ذکر است که در این پایگاه داده اطلاعات بسیار مهمی وجود دارد و ممکن است کلید تعیین اینکه آیا آزمایشگاه ووهان چین کووید۱۹ یا ویروس پیش‌ساز آن را در اختیار داشته است یا خیر در این پایگاه باشد.

اهمیت دسترسی به داده‌های توالی ویروسی اوایل سال جاری به خوبی مشخص شد؛ اوایل امسال توالی‌های مربوط به موارد اولیه کووید۱۹ از یک مجموعه داده دیگر که در ژوئن ۲۰۲۰ به دستور یک محقق چینی از پایگاه داده مؤسسه ملی سلامت حذف شده بود، بازیابی شد. این داده‌ها ثابت کردند که همه‌گیری بر خلاف ادعاهای مقامات چینی، از بازار غذاهای دریایی هوانان آغاز نشده است.

با وجود اهمیت بالقوه داده‌های مؤسسه  ویروس‌شناسی ووهان، تا کنون مقامات سلامت عمومی هیچ درخواستی برای بازنشانی یا بررسی پایگاه داده این مؤسسه  ارائه نکرده‌اند و هیچ یک از مقامات مهم و کارشناسان سلامت مقابله با همه‌گیری همچون دکتر آنتونی فائوچی، جرمی فارر، رئیس شرکت داروئی بریتانیایی ولکام تراست یا دکتر فرانسیس کالینز، رئیس مؤسسه ملی سلامت به طور رسمی به موجودیت این پایگاه داده اقرار نکرده‌اند.

سازمان بهداشت جهانی در فوریه ۲۰۲۱ یک تیم تحقیقاتی به ووهان اعزام کرد. در گزارش این تیم آمده است که آنان در بخشی از تجزیه و تحلیل خود «داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط پایگاه یکپارچه مرکز ملی اطلاعات زیستی چین درباره تمامی توالی‌های موجود درباره کروناویروس‌ها را بررسی کردند».

اما این تیم هیچ درخواستی برای بازرسی پایگاه داده ویروس‌های جمع‌آوری‌شده، نگهداری‌شده و سپس حذف‌شده توسط مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان ارائه نکرد.

عدم پیگیری سازمان بهداشت جهانی درباره مواردی که ممکن بود محتمل‌ترین سرنخ تحقیقاتی باشند از اهمیت والایی برخوردار است زیرا عمده گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان محتمل‌ترین منبع درز ویروس است.

پیتر داسزاک، رئیس اتحاد اکوهِلث که مؤسسه ملی سلامت فائوچی از طریق آن آزمایشگاه مؤسسه ووهان را تامین مالی کرده بود، ادعا کرده است که تیم تحقیقاتی سازمان بهداشت جهانی درخواستی مبنی بر مشاهده پایگاه داده حذف‌شده ارائه نکرده است زیرا داسزاک به آنان گفته بود که در این داده‌ها هیچ اطلاعاتی در رابطه با منشا همه‌گیری وجود ندارد.

بسیار تعجب‌آور است که مقامات سازمان بهداشت جهانی در عوض پافشاری به بازرسی شخصی این پایگاه داده، ادعاهای داسزاک را بی چون و چرا پذیرفته باشند. همچنین شایان ذکر است که داسزاک سالها در فعالیت‌های مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان دست داشته و از این رو، او اساساً دچار تعارض است.

شی ژنگلی، رئیس مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان، در پاسخ به پرسش‌ها درباره حذف این پایگاه داده در ژانویه ۲۰۲۱ مدعی شد که این پایگاه داده را از قرار معلوم به علت تلاش سایرین برای هک کردن آن حذف کرده است؛ این در حالیست که طبق توافقنامه سرمایه‌گذاری داسزاک با مؤسسه ملی سلامت فائوچی، این اطلاعات می‌بایست در دسترس همگان باشد.

علاوه بر این، عدم بازرسی سازمان بهداشت جهانی از پایگاه داده مؤسسه ووهان با توجه به گزارش سپتامبر ۲۰۱۹ سازمان بهداشت جهانی که صریحاً درباره احتمال وقوع یک همه‌گیری جهانی هشدار داده بود، بسیار تعجب‌آور است.

گزارش مذبور که در آن آمده است «جهان آمادگی یک همه‌گیری ویروسی سریع با عامل بیماری‌زای تنفسی را ندارد» شش روز پس از آنکه مؤسسه ووهان تمام پایگاه داده خود درباره عوامل بیماری‌زای خطرناک را حذف کرد به انتشار رسید.

از آنجایی که این گزارش بر مبنای پژوهش جان هاپکینز در ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۹ تهیه شده بود، منظور این نیست که نویسندگان آن پیشاپیش از شیوع همه‌گیری مطلع بودند. اما هنگامی که گزارش ماه سپتامبر سازمان بهداشت جهانی دقیقاً در همان برهه‌ای‌ درباره احتمال یک شیوع ویروسی در جهان هشدار داد که مؤسسه  ووهان تمامی داده‌های خود درباره عوامل بیماری‌زای خطرناک را حذف کرد، سازمان بهداشت جهانی باید فوراً به این موضوع واقف می‌شد.

بازه زمانی تصمیم این مؤسسه  برای حذف پایگاه داده توالی ویروس‌ها با توجه به وقایعی که پس از حذف این پایگاه به وقوع پیوست بسیار جالب توجه است.

(ادامه دارد)

نوشته: جف کارلسون. او ۲۰ سال به‌عنوان تحلیلگر در بازار اوراق با بازده بالا کار کرده است.

هانس مانگه. او دارای مدارک لیسانس، فوق لیسانس و دکترای حقوق است و نویسنده کتاب‌های حقوقی متعددی است و تحقیقاتش در طیف وسیعی از مجلات بین المللی به چاپ رسیده است.

نظرات بیان شده در این مقاله نظرات نویسنده است و لزوماً منعکس کننده نظرات اپک‌تایمز  نیست.

مطالب دیگر:

تجمع هزاران نفر در شهر نیویورک در مخالفت با گذرنامه واکسن

تغییر موضع ژنرال میلی پس از تأیید کشته شدن ۱۰ غیرنظامی در حمله هوایی در کابل

ژنرال میلی: تماس با ژنرال چینی «کاملاً» در حیطه وظایف شغلی‌ام بوده است

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی