انتخاب های ما چه مربوط به تصمیم گیری های کوچک در امور پیش پا افتاده باشند و چه تصمیم گیری مهم و سرنوشت ساز، همواره با فصل مشترکی از ترس ها، تردیدها و عواقب همراه هستند. مسئله اصلی خود هراس نیست، بلکه مهم نگرش و طرز برخورد ما با این ترس ها و هراس هاست.
توجه به نکات زیر می تواند به ما در غلبه بر فوبیای تصمیم گیری کمک کند:
– از اشتباه کردن نترسید. بسیاری از تردیدها در زمان تصمیم گیری، ناشی از ترس اشتباه کردن است. به خود حق اشتباه کردن بدهید و به خود اجازه تصمیم گرفتن بدهید. با اشتباه کردن هم می توانید مطلبی بیاموزید. اگر اشتباه کردید به جای مواخذه خود، تجربه ای تازه را در زندگی خود پذیرا شوید. هیچگاه فرصت تجربه های تازه را در زندگی از خود نگیرید.
– هزینه تصمیم خود را بپردازید. هیچ چیز آنقدرها هم که فکر می کنید مهم نیست. مثلا اگر در نتیجه تصمیمی که می گیرید پولی از دست بدهید اشکالی ندارد راه برخورد با این مساله را یاد می گیرید. وقتی چیزی بدرد نخور را از زندگیتان کنار گذاشتید، آزاد خواهید بود که مورد بهتر را بیابید و به طور معمول خیلی زود چنین موردی را خواهید یافت. یک ضرب المثل چینی می گوید اگر یک فنجان چای داغ می خواهی ابتدا باید فنجانت را خالی کنی.
– هنگام تصمیم گیری به ندای درون خود گوش دهید و ببینید در زندگی خواهان چه چیزهایی هستید و چه چیزهایی واقعا برایتان لذت بخش و شادی آور است. فکر کنید کدام راه در حال حاضر شما را به خواسته هایتان نزدیک تر می کند. لذت رسیدن به خواسته ها در غلبه بر ترس از تصمیم گیری کمک می کند.
– برآنچه می خواهید متمرکز شوید. بدانید منتظر چه نتیجه ای هستید. قبل از هر انتخابی آنچه را که می خواهید برای خود تعریف کنید. گاهی ترس ها و تردید ها ناشی از این است که نمی دانید دقیقا منتظر چه نتیجه ای هستید.
– به خود اعتماد کردن پادزهر ترس و هراس است. اعتماد به خود، کلیدی است که به کمک آن به خود اجازه می دهید دست به مخاطره بزنید. هنگام تصمیم گیری به خود بگویید (من حتما از عهده اش بر می آیم و راه درست را انتخاب می کنم).
– شاید فکر کنید که تصمیم نگرفتن و انتخاب نکردن به مراتب راحت تر است. تصمیم نگرفتن خود یک تصمیم است. کسی که تصمیم می گیرد فردا در مورد انجام کاری تصمیم بگیرد در واقع تصمیم گرفته است که امروز آن کار را انجام ندهد.
– مسئولیت پذیر باشید. بعضی ها نمی خواهند اگر تصمیم شان اشتباه باشد مسئولیت آنچه اتفاق می افتد را به عهده بگیرند و از پذیرش مسئولیت می ترسند. تقویت حس مسئولیت پذیری منجر به استقلال و عزت نفس بیشتر می گردد و در پی آن قدرت تصمیم گیری افزایش می یابد.
– فقدان تجربه تصمیم گیری و نداشتن مهارت تصمیم گیری، عامل بازدارنده دیگری است. وقتی در کودکی نتوانسته باشید برای خود تصمیمات بزرگ یا حتی کوچک بگیرید، در بزرگسالی توانایی تصمیم گیری ندارید. تجربه کردن را تمرین کنید. همانطور که در باشگاه ورزشی با تمرین و تکرار، عضلات خود را قوی می سازید با تمرین تصمیم گرفتن هم هر دفعه راحت تر، بهتر و مفیدتر تصمیم می گیرید.
– گاهی ضعف تصمیم گیری ناشی از کمبود اطلاعات است. تمام اطلاعات مورد نیاز را گردآوری نمایید. داشتن اطلاعات و آگاهی همیشه باعث می شود تسلط بیشتری بر شرایط داشته باشید و از تصمیم گرفتن نترسید.
– نحوه تصمیم گیری موثر را بیاموزید. با یادگیری در این زمینه می توانید از یک نظم منطقی برای تصمیم گیری استفاده کنید. می توانید گزینه های مختلف و احتمالی را بررسی کنید و نقاط ضعف یا قوت هر کدام را بنویسید و با اولویت بندی و امتیاز دادن به زمینه هایی که با آن موافق هستید تصمیم بهتری بگیرید.