با وجود چشم انداز تیره برای بخش انرژی در کلگری، انتظار میرود اقتصاد این شهر در سال ۲۰۱۷ رشدی متوسط داشته باشد

در آخرین آمار منتشر شده در کانادا از نیروی کار در شهر وابسته به انرژی کلگری از استان آلبرتا که ضربه محکمی از افت شدید قیمت نفت خورده است، چشم انداز روشنی به چشم نمیخورد.
بر اساس این آمار ، کلگری با نرخ بیکاری ۹.۵ درصد در ماه سپتامبر، بالاترین رتبه را در بین شهرهای کانادا در این ماه داشته است. به طور کلی استان آلبرتا در ماه سپتامبر ۱۳ هزار شغل ایجاد کرده است اما با وجود وارد شدن نیروی کار جدید به بازار، نرخ بیکاری دو دهم درصد نسبت به ماه قبل از آن افزایش داشته است.
به گفته «ماری موران»، مدیرعامل شرکت توسعه اقتصادی کلگری، زوجهایی که یکی از آنها کار میکرد، در حال حاضر هر دو به دنبال کار هستند و این باعث افزایش تقاضای کار میشود و پیشبینی میشود شرایط اقتصادی بدتر شود.
موران اضافه کرد: «هنوز هم برخی از افراد به بازگشت امیدوارند و ما آنها را تشویق به حرکت میکنیم.»
آلبرتا که سالها کارگران زیادی را به خاطر اقتصاد سوخت انرژی به این منطقه کشانده، با واقعیت جدیدی روبروست.
در این شرایط شرکت موران سعی در اجرای طرحهایی برای کمک به نیروی کار است. این شرکت برای توسعه کسب و کار در کلگری از دولت فدرال و استانی ۳ میلیون دلار بودجه دریافت کرده است.
نرخ خالی شدن ادارات و دفاتر کاری در مرکز شهر کلگری قابل توجه است. با نگاه به نرخهای دفاتر املاک و مستغلات بارکلی استریت، این نرخ در مرکز شهر کلگری تا سال ۲۰۱۸ بیش از ۲۶ درصد افزایش یابد. به عقیده موران این باعث جذب کسب و کارهای جدید در این شهر میشود.
علاوه بر این کارگران امکان حرکت به سمت انرژیهای تجدید پذیر و صنعت انرژی سبز را دارند که پیشبینی میشود بر اثر سیاستهای دولت فدرال و استانی در بالا بردن قیمت استخراج کربن، دارای رشد اقتصادی میگردد.
اوضاع بدتر از این هم میشود؟
با وجود چشم انداز تیره در بخش انرژی، انتظار میرود رشد ملایمی در سال ۲۰۱۷ داشته باشد، که خود نمایانگر ایناست که از این بدتر نمیشود.
گزارشی از بانک BMO نشان میدهد که تولید ناخالص داخلی آلبرتا تا پایان سال جاری ۲.۳ درصد هم بیشتر از ۴ درصد کاهش سال گذشته، کاهش خواهد یافت. اما در سال ۲۰۱۷ بازگشت ملایمی را تجربه میکند. مطالعات اقتصادی تیدی بانک نیز برای این استان در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ رشد را نشان میدهند.
در گزارش TD با اشاره به آتش سوزی مک موری که منجر به تخلیه منطقه و توقف تولید نفت در برخی از پالایشگاهها شد آمده است: «بازسازی مک موری در سال آینده ادامه خواهد داشت. این بههمراه افزایش تولید نفت از پروژههای جدید، باعث خروج آلبرتا از رکود اقتصادی طی سالهای جاری و آینده میگردد.»
«تاد هیرش»، اقتصاددان ارشد از ATB فایننشیال میگوید که ثبات در فعالیتهای نفت و گاز باعث امیدواری در سال ۲۰۱۷ میشود، ولی رشد خیلی زیادی در بر ندارد. به عقیده وی رشد اصلی از قسمتهای دیگر اقتصاد آلبرتا مانند کشاورزی، مواد غذایی، جنگلداری و گردشگری ایجاد میگردد.
یک سیاست اقتصادی قوی میتواند آمریکاییها و گردشگران چینی را به استان آلبرتا بکشاند. همچنین مردم آلبرتا که میخواهند پول کمتری را صرف سفر کنند، در حال حاضر به جای رفتن به خارج ار استان، پول خود را در همین استان خرج میکنند.
راههای اقتصادی دیگری مانند اجرای مالیات بر کربن و افزایش حداقل دستمزد نیز میتواند چشماندازهای روشنی در این استان داشته باشد.
هیرش میگوید: «برخی از اقتصادانان استدلال میکنند که افزایش حداقل دستمزد کمک خواهد کرد، چرا که مردم پول بیشتری برای خرج کردن دارند. ولی برخی معتقدند که این کار درست نیست، زیرا هزینههای اضافی به بار میآورد. مخصوصاً در کسب و کارهای کوچک.»
ادمونتون
شرایط در ادمونتون، دومین شهر بزرگ استان آلبرتا و البته مرکز سیاسی این استان کمی متفاوت است. با توجه به پایینتر بودن نرخ بیکاری در ادمونتون به میزان ۷.۷ درصد، وضعیت این شهر کمی بهتر است. این نشان میدهد کلگری مرکز شرکتهایی است که دارای پروژههای طولانی مدت هستند که با شوکهای اقتصادی این پروژهها متوقف میشوند.
ادمونتون دارای اقتصاد متنوعتری است. به گفته هیرش، این شهر مرکز دولت استانی آلبرتاست و ما حقیقتاً شکست برنامهها و تحلیل قوای دولت را نمیبینیم .
بنابراین گرچه ادمونتون نیز با رکود مواجه است، ولی وضعیت آن به بدی کلگری نیست.
موران میگوید، گرچه ممکن است، رکود اقتصادی پیش رو حتی بدتر از رکودهای گذشته کلگری باشد، ولی عواملی وجود دارد که می توان مردم را در شهر نگه داشت.
«درست است که قدمت ما فقط بیش ۱۰۰ سال است، اما تنوع زیادی از فرهنگها را داریم. برخی از این تعهدها مانند هنر عمومی، تعهد به فضای عمومی، هنر و فرهنگ و تجارب آشپزی است. مردم زیادی بیش از پیش جذب این شهر میشوند و احتمالا علت آن جنب و جوش بیشتری است که در فضای شهر حاکم است.»