Asset 2

رویکرد محکم‌تر آمریکا علیه رژیم چین، هم‌زمان با شیوع اپیدمی

(Jim Watson/AFP/Getty Images)
(Jim Watson/AFP/Getty Images)
سوء رفتار و پخش اطلاعات نادرست توسط چین در مورد اپیدمی اخیر، تنش‌های ایالات متحده و چین را تشدید کرده است و موجب اقدامات تازه و جدی دولت ترامپ در مقابله با پکن، در حوزه‌های گوناگون، از تجارت گرفته تا امنیت ملی شده است. اختلالی که اپیدمی در زنجیره‌های عرضه جهانی کالا ایجاد کرده است، ابتکار عمل برای کاهش وابستگی به چین را تسریع کرده است. در همین حال، اقدامات دیگری در سراسر سازمان‌های دولتی آمریکا برای مقابله با تهدیدات امنیتی و سایر تهدیدات چین نیز در دست اجرا است. مورگان اورتاگوس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در مصاحبه‌ای اخیراً گفت که ترامپ «رویکردی کاملاً آمریکایی» را برای مقابله با چالش حزب کمونیست چین در پیش گرفته است. وی تصریح کرد که این اپیدمی بیشتر آشکار کرد که ترامپ همیشه، در خصوص حفاظت از مرز‌های آمریکا قاطع است، و افزود «این چیزی است که ما در روابط خود با چین خواهان آن هستیم؛ خواه تجارت باشد، یا اینکه بیماری همه‌گیر یا مسائل امنیت ملی.» در روزهای اخیر رئیس جمهور آمریکا و مقامات ارشد این کشور، انتقاد خود را از پنهانکاری رژیم چین در خصوص شیوع ویروس افزایش داده‌اند، و همزمان دولت آمریکا تحقیقات خود را در مورد منشاء ویروس انجام می‌دهد. ترامپ گفته است که تعرفه‌ها «مجازات نهایی» برای پکن خواهد بود. وی روز ۱۴ می، به فاکس بیزنس گفت ما کارهای بسیاری را می توانیم انجام دهیم. می‌توانیم کل روابط خود با چین را قطع کنیم. رئیس جمهور آمریکا با اشاره به کسری تجاری ایالات متحده با چین، تصریح کرد که قطع رابطه کامل با چین، باعث منفعت ۵۰۰ میلیارد دلاری آمریکا خواهد شد. واشنگتن در سال‌‏های اخیر موضع سخت‌تری را در مورد مسائل چین در پیش گرفته است، و این بیماری همه‌گیر این مواضع را در برخی حوزه‌ها سختگیرانه‌تر نیز کرده است.

سرسخت شدن موضع آمریکا مقابل چین

والتر لوهمن، مدیر مرکز مطالعات آسیا در بنیاد میراث فرهنگی موسسه واشنگتن، به اپک تایمز گفت که این اپیدمی، آسیب‌پذیری و کاستی‌های آمریکا در تأمین زنجیره کالا – به ویژه در بخش دارو و تجهیزات پزشکی را برجسته و آشکار کرد. به گزارش رویترز، دولت در حال حاضر به دنبال راه‌هایی برای ترغیب شرکت‌ها است تا منابع و تولید خود از چین را دور کنند. مشاور اقتصادی کاخ سفید، لری کودلو، در ماه آوریل، ایده کمک به شرکت‌های آمریکایی را برای نقل مکان از چین، از طریق مشوق های مالیاتی و مالی را مطرح کرد. هفته گذشته ترامپ گفت که فاز نخست توافق تجاری خود با پکن را به دلیل بدعهدی چین، پاره خواهد کرد. وی به فاکس‌نیوز گفت که اپیدمی نظراتش را نسبت به این موضوع تغییر داده است و افزود که «دوران بسیار سختی با چین داشته است.» براساس این توافق، رژیم کمونیستی چین پذیرفت که برای دو سال آینده ۲۰۰ میلیارد دلار کالاها و خدمات آمریکایی از جمله کالاهای کشاورزی از آمریکا خریداری کند. اما داده‌های تجاری برای سه ماهه اول، نشان می‌دهد که چین از سرعت لازم برای تحقق هدف خرید خود عقب مانده است. ترامپ به صندوق اصلی مستمری بگیران دولت فدرال نیز دستور داده است سهام شرکت‌های چینی را خریداری نکند. چرا که بر اساس اعلام دولت، تهدیدی جدی برای امنیت ملی واشنگتن به شمار می‌روند. در میان آنان، شرکت‌های هانگزو هایک ویژن هستند که در لیست سیاه آمریکا قرار دارند. زیرا فناوری این شرکت‌ها برای سرکوب مسلمانان اویغور در منطقه سین کیانگ چین مورد استفاده قرار گرفت و همچنین یک شرکت صنعت هواپیمایی چین، که اسلحه‌های ارتش چین را تأمین می‌کند، قرار دارند. همچنین رویترز گزارش داد که یک سناتور ارشد حزب جمهوری‌خواه پیش‌نویس قطعنامه‌ای را پیشنهاد کرده است که به رئیس جمهور آمریکا اختیار می‌دهد در صورتی که چین نتواند روایت کاملی از رخداد‌های مرتبط با شیوع کرونا ارایه کند تحریم‌های گسترده‌ای را علیه چین اعمال کند. استیون مور، اقتصاددان و مشاور سابق انتخاباتی ترامپ، به تلویزیون ان‌تی‌دی، وابسته به اپک‌تایمز گفت که فشار دولت در این مورد نشانگر «شلیک هشدار دهنده» به رژیم بود. مور افزود این احساس وجود دارد که ایالات متحده به خاطر اتفاقاتی که در خصوص بیماری کووید۱۹ روی داده و خسارات ویرانگری که برایش رخ داده، باید مجازات بیشتری برای چین داشته باشد.

تمرکز روی مسئله فناوری

والتر لوهمن، مدیر مرکز مطالعات آسیا در بنیاد میراث فرهنگی موسسه واشنگتن، گفت که انتظار دارد که دولت همچنان قوانین مربوط به انتقال فناوری حساس به چین را ادامه دهد. وزارت بازرگانی آمریکا اخیراً قوانینی را منتشر کرده است که می‌تواند صادرات انواع خاصی از فناوری پیشرفته به چین که ممکن است به ارتش این کشور کمک کند را برای شرکت‌های آمریکایی سخت‌تر کند. در همین حال‌، شرکت‌های مخابراتی و فناوری اطلاعت چینی در حال بررسی دقیق توسط ایالات متحده در مورد ایجاد خطرات احتمالی امنیت ملی هستند. از سال گذشته، تعداد زیادی از شرکت‌های چینی، از جمله غول مخابراتی چینی هوآوی، به دلیل نگرانی‌های امنیتی یا نقض حقوق بشر در لیست سیاه همکاری با شرکت‌های آمریکایی قرار گرفته‌اند. کمیسیون ارتباطات فدرال  آمریکا، در ماه گذشته اعلام کرد اقداماتی برای جلوگیری از فعالیت سه شرکت مخابراتی دولتی تحت کنترل چینی در ایالات متحده، از بیم خطرات امنیتی ناشی از  نفوذ حزب کمونیست چین در حال جریان است. بازرس این کمیسیون به اپک تایمز گفته است که این آژانس در حال بررسی همه شرکت‌های چینی فعال در آمریکا است.

فشار کنگره روی چین

به طور جداگانه، کنگره نیز بطور فزاینده‌ای از موضع‌گیری در برابر رژیم چین علناً حمایت می‌کند، و مبارزات گسترده‌ای در آن به رهبری نمایندگان جمهوری‌خواه برای واکنش به پکن در خصوص بحران اپیدمی اخیر در جریان است. طیف وسیعی از لوایح در این خصوص در دستور کار است، از جمله قوانینی که چین را از چتر حمایتی مصونیت حاکمیتی محروم می‌کند، و بنابراین می‌تواند در دادگاه‌های ایالات متحده تحت تعقیب قرار گیرد و تحریم‌هایی علیه این رژیم اعمال شود. قانون‌گذاران همچنین تدابیری را در زمینه هدف قرار دادن شرکت‌های فناوری چینی از جمله طرحی برای ممنوعیت استفاده کارمندان فدرال از سیستم عامل‌های فنی تحت تأثیر حزب کمونیست چین، مانند تنسنت، علی‌بابا، و بایدو اتخاذ کرده‌اند. از سویی دیگر نفوذ رژیم چین در دانشگاه‌های آمریکا مورد بررسی دقیق قرار گرفته است، به طوری که وزیر آموزش آمریکا از سوی مجلس برای کسب اطلاعات در مورد سرمایه‌گذاری پکن در کالج‌های آمریکایی جهت دستیابی به اهداف استراتژیک و تبلیغاتی، تحت فشار قرار گرفته است.  قانونگذاران خاطرنشان کردند که برنامه‌های فرهنگی پکن مانند مؤسسه کنفوسیوس به عنوان وسایلی برای ترویج تبلیغات پکن به دانش آموزان آمریکایی و همچنین با اهداف اطلاعاتی و جاسوسی استفاده می‌شود. هفته گذشته جمهوریخواهان مجلس یک کارگروه جدید برای مقابله با تهدیدات حزب کمونیست چین راه‌اندازی کردند. «کارگروه چین»، ۱۵ نفر عضو دارد و قرار است گزارشی را در اواخر سال جاری منتشر کند که شامل موضوعاتی از جمله عملیات نفوذ پکن در موسسات دانشگاهی آمریکا، تلاش‌هایش برای به دست آوردن برتری تکنولوژیکی نسبت به ایالات متحده است. رئیس کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان، مایکل مک کائول گفت که پنهانکاری چین در خصوص کروناویروس، یک فراخوان دیگر بیدارکننده در خصوص تهدیدهای آنها برای جهان است. وی گفت «نه تنها ما باید حزب کمونیست چین را در خصوص کرونا ویروس پاسخگو بدانیم، بلکه آمریکا باید اقدامات جسورانه‌ای برای رسیدگی به برنامه‌های بدخیم این حزب و مصاف بهتری با چین در عرصه جهانی داشته باشد.» مطالب دیگر: فالون دافا، مدیتیشنی که بیش از صد میلیون نفر آن را تمرین می‌کنند چین به‌خاطر نقض حقوق بشر برای بیست‌و یکمین سال متوالی،«کشوری با نگرانی خاص» باقی می‌ماند حجم سوزاندن اجساد و تحویل خاکستر مردگان، فراتر از آمار رسمی مرگ و میر ویروس در چین
اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی