محققان دریافتند که رژیم غذایی مدیترانهای حاوی فواید بسیاری برای افراد در تمام سنین است. استفاده از این رژیم میتواند به بهبود عملکرد مغز کمک کند.
تحقیقات جدید در استرالیا نشان میدهد که رژیم مدیترانهای باعث کاهش سرعت زوال عقل در افراد با این بیماری میشود.
طبق تحقیقاتی انجام گرفته توسط تیمی از محققان در مرکز کلینیک دارو درمانی دانشگاه تکنولوژی سوینبرن، ملبورن رژیم غذایی مدیترانهای دارای مزیتهای بسیاری از جمله کاهش خطر سکته مغزی، بیماری قلبی و سرطان میشود و به بهبود عملکرد مغز کمک میکند.
این رژیم غذایی غنی از غذاهای گیاهی مانند سبزیهای برگدار، میوه و سبزیجات تازه، غلات، حبوبات، لوبیا، آجیل و به طور متوسط حاوی ماهی، لبنیات و مقدار کمی گوشت قرمز همراه با روغن زیتون (منبع اصلی چربی سالم رژیم) است.
تحقیقات با تجزیه و تحلیل ۱۸ مقاله بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ در مورد نحوه عملکرد شناختی مغز افراد حین استفاده از این رژیم صورت گرفت. بر اساس نتایج کسانی که از این نوع رژیم استفاده میکردند با سرعت کندتری به بیماری زوال عقل دچار شدهاند و عملکرد شناختی مغز این افراد بهبود یافته است و همچنین خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در این نوع افراد کاهش یافته است.
افرادی که از رژیم مدیترانهای استفاده میکنند همچنین تأثیرات مثبتی در بخش حافظه در زمینههای مختلف از جمله حافظه بلند مدت و کوتاه مدت (بخش فعال مغز) را تجربه کردند.
اگرچه زوال شناختی یکی از بیماریهای مرتبط با افزایش سن است، اما نتایج تحقیقات مربوط به سالمندان نبوده و تأثیرات مثبت این نوع رژیم غذایی در افراد جوانتر هم مشاهده شده است.
نتایج مثبت استفاده از این نوع رژیم در سراسر جهان و حتی برای افراد خارج از منطقه مدیترانه مشاهده شده است. رژیم مدیترانهای نشأت گرفته از فرهنگ غذایی مردمان کشورهای اسپانیا، ایتالیا و یونان است.
«روی هاردمن»، محقق درباره چگونگی تأثیر این رژیم بر عملکرد مثبت مغز گفت: «رژیم باعث کاهش پاسخهای التهابی، افزایش ریز مغذیها، برقراری تعادل ویتامین و مواد معدنی موجود در بدن، تغییر اندازه چربی بدن با جایگزینی روغن زیتون به عنوان منبع اصلی چربی در رژیم غذایی، حفظ وزن و از بین بردن چاقی، بهبود پلی فنلها در خون، بهبود سوخت و ساز انرژی سلولی و احتمالا تغییر میکرو-بیوتا موجود در روده میشود.»
وی استفاده از رژیم غذایی مدیترانهای را در هر سنی برای رسیدن به تغییرات مناسب توصیه کرد. نتایج این تحقیقات در مجله مرز در تغذیه، Frontiers in Nutrition منتشر شده است.