زبان اشاره یکی از روش های برقراری ارتباط با کودکان قبل از صحبت کردن است. کودکان قبل از صحبت کردن، علائم دیداری را بهتر از گفتاری می فهمند. آن ها حدود هفت ماهگی می توانند نیازهای خود، آنچه به آن فکر می کنند یا احساس می کنند را به شما بفهمانند. فوائد زبان اشاره می تواند افزایش هوش و اعتماد به نفس، کاهش کج خلقی و برقراری سریع ارتباط با کودک باشد.
بهترین زمان آغاز زبان اشاره به کودک
بهترین زمان برای آغاز آموزش، زمانی است که شما احساس کنید او نیز علاقه ای به برقراری ارتباط دارد. قبل از اینکه کودک بتواند صحبت کند، توانایی یادگیری زبان اشاره را دارد، بنابراین می توانید آموزش را زودتر شروع کنید.
برخی از کودکان علائم ساده را در شش ماهگی یاد می گیرند؛ اما گاهی اوقات تا قبل از ۸ یا ۹ ماهگی برای پاسخ دادن، روی دست خود کنترلی ندارند. زمانی که فکر می کنید کودک آمادگی لازم برای آموزش زبان اشاره را دارد، آموزش را آغاز کنید حتی اگر نتواند به شما پاسخ دهد.
زمانی که می خواهید زبان اشاره را به کودک خود آموزش دهید باید انجام حرکات و علائم را چندین بار تکرار کنید. زمانی که او چند حرکت ساده و اولیه را یاد گرفت، می توانید حرکات بیشتری را به او آموزش دهید. می توانید آموزش را با حرکاتی که آن ها را به دفعات تکرار می کنید یا حرکاتی که باعث برانگیخته شدن علاقه ی کودک می شود، آغاز کنید.
آموزش علائم غذایی به کودک
اولین غذای کودک شیر است. ممکن است کودکِ خود را با شیر خود، شیر خشک یا هر دو تغذیه کنید. اگر منظور شما شیر مادر است به سادگی به سینه ی خود اشاره کنید و به کودک بگویید “شیر” و اگر منظور شما شیر خشک است انگشتان خود را کمی گود کرده و به شکل فنجان در آورید؛ مانند وقتی که یک بطری در دست دارید، و سپس بگویید” شیر.
در فرآیند برقراری ارتباط، “خوردن” یکی از مهم ترین کلمات است. همان حرکت دست که برای نشان دادن خوردن انجام می دهید را تکرار کنید. با انگشت روی لب های خود ضربه بزنید و به طور مستقیم به دهان خود اشاره کنید و بگویید “بخور”. برای نشان دادن تمام شدن، دستان خود را مشت کرده، جلو وعقب ببرید. کودک می تواند با استفاده از این حرکت نشان دهد سیر شده و غذا نمی خورد.
دکتر فرحناز کیان ارثی، مشاور و روانشناس