بازیگران تئاتر و هنر پیشگان سینما رسماً به هنر رفتارهای غیر کلامی آشنایی دارند. آنان با توسل به تمرین و یادگرفتن مهارتها، سعی میکنند تا با حرکات خود، مفاهیم را به دیگران انتقال دهند. در واقع بازیگران می توانند با چند حرکت دقیق و ماهرانه، فقط در چند لحظه، مفاهیم گسترده و پیچیدهای را به بینندگان انتقال دهند که برای بیان همین مفاهیم فرد دیگری ممکن است ساعتها وقت صرف کند.
ما مردم عادی هستیم و مهارتهای بازیگران را در اختیار نداریم، اما هر روز و هر ساعت صدها و بلکه هزاران نوع مفهوم را با حرکات خود به دیگران انتقال میدهیم. آیا تأثیر کلام از تأثیر حرکات ما بیشتر است؟ کدام یک از این دو شیوه ارتباطی مؤثرترند؟ ارتباط کلامی یا غیر کلامی. برخی از پژوهشگران معتقدند که با به کار بستن روش های خاص، می توانند میزان اثر گذاری این رفتارها را مشخص نموده و آن را بسنجند. هر چند که این کار بسیار دشوار است اما تا حدودی توانسته اند میزان برخی این تأثیر ها را ثبت کنند.
یکی از اندیشمندان مطالعات غیر کلامی، آقای بیردوسل (birdwhistell) در این زمینه پژوهشهای زیادی انجام داده است. وی بر اساس نتایج پژوهش معتقد است که ۳۵ درصد از معنی در یک وضع خاص از طریق کلام به شنونده منتقل میشود و ۶۵ درصد باقی مانده نیز از طریق حرکات اندامی یا اصطلاحاً ارتباط غیر کلامی به شنونده یا مخاطب انتقال می یابد. همچنین اندیشمند بلند آوازه دیگری که از تبار ایران و زاده تبریز است، مطالعات خود را پیرامون ارتباطات غیر کلامی متمرکز نموده ونتایج غیر باوری را ارائه داده است. آقای البرت مهرابیان Albert Mehrabian، پیام های گوینده را تجزیه کرده و دریافته است که فقط ۷ درصد از معنی، با پیامهای کلامی به شنونده منتقل میشود و ۹۳درصد از پیام، به گونه غیر کلامی فرستاده میشود. از این ۹۳ درصد ۳۸ درصد مربوط به نشانههای آوایی (تن صدا) و ۵۵ درصد، نشانه های چهره ای است.
پس کلام و بیان در مقابل حرکات، آوا، نحوه بیان، تن صدا، حرکات چهره، دست و پا و سر و… تأثیر بسیار اندکی دارد. شاید با درک این اهمیت، بتوانیم در جهت اصلاح روش های ارتباطی روزانه خود، از حرکات مناسبی استفاده کنیم. حتماً دیده اید که بسیاری از مردم عادت دارند تا با کمک گرفتن از حرکات دست، کلام و پیام خود را به مخاطب برسانند. در ایتالیا، در کنار رانندگان وسایط نقلیه عمومی نوشته شده است : (لطفاً با راننده صحبت نکنید تا سالم به مقصد برسیم) چرا که اغلب مردم ایتالیا عادت دارند تا با کمک گرفتن از حرکات دستهای خود مطالب خود را بیان کنند. یا گفته میشود اگر دستان یک فرد سیسیلی را بگیرید دیگر قادر به سخن گفتن نخواهد بود.
میتوان چنین نتیجه گرفت که نشانههای غیر کلامی در ارتباطات روزمره ما، بسیار مهم بوده و نقش آن در اغلب موارد در انتقال مفاهیم، بسار اساسی و حیاتی است. پس ما آنچه که می گوییم، نسبت به آنگونه که می گوییم از اهمیت کمتری برخوردار است.
دکتر مجید مجدنیا دارای مدرک دکترای تخصصی ارتباطات، کارشناس علوم اجتماعی دانشگاه علامه طبابایی، مدرس، مترجم و پژوهشگر علوم ارتباطات هستند. وی ۲۰ سال تجربه مدیریت در حوزه آموزش و پژوهش در سیستم بانکی و ۱۵ سال تجربه تدریس در دانشگاههای ایران را داراست.
در مقالات دیگر از دکتر مجید مجدنیا به بحث ارتباطات بیشتر خواهیم پرداخت.
وبسایت ایشان: www.majdnia.ir
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.