کارزار گروه هفت برای کنار گذاشتن صنعت نفت و زغالسنگ غرب، راهی جز مواجهه با واقعیت ندارد.
سران گروه هفت کشور ثروتمند- ایالات متحده، آلمان، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا، کانادا و ژاپن- که در قلعه مجلل اِلماو در آلپ باواریا در آلمان گرد هم آمدهبودند، در محفل خصوصی خود به آنچه که از نظر بسیاری از شهروندانشان بدیهی به نظر میرسد، اعتراف کردند: سیاست صنعت مبتنی بر انرژی سبز که این کشورها قصد داشتند آن را در اقتصاد خود پیاده کنند، فاجعهآمیز بوده و بهسرعت از دایره حمایت مردم خارج میشود.
گروه هفت در بیانیهای که در روز ۲۸ ژوئن انتشار یافت، متعهد شد که تا سال ۲۰۳۰ در مسیر کربنزدایی گام بردارد، و تا سال ۲۰۳۵، از یک بخش معین بهطور کامل یا حداکثری کربنزدایی کند و اقدامات مربوط به حذف تدریجی سوختهای فسیلی ناکارآمد را در اولویت قرار دهد. آنها همچنین متعهد شدند که با همکاری شرکای خود تا سال ۲۰۲۲ یک باشگاه اقلیمی مشارکتی بسازند.
کربنزدایی به تلاش برای واداشتن مردم به خرید وسایل نقلیه الکتریکی (EVs) اشاره دارد. بخش انرژی بدون کربن هم به جایگزینی سوختهای فسیلی با انرژی بادی و خورشیدی در شبکه برق مربوط میشود. «باشگاه اقلیمی مشارکتی» به توافقی اشاره دارد که نخستینبار توسط اولاف شولتس، صدراعظم آلمان مطرح شد. بر این اساس، قرار شد که اعضای گروه هفت بهطور جمعی به طراحی سیاستها، بهاشتراکگذاری اطلاعات، اعطای پاداش به کشورهایی که به استفاده از انرژی بادی و خورشیدی روی میآورند و مجازات متخلفانی بپردازند که صنایعشان از افزایش قیمت سوخت آسیب چندانی نمیبیند. شرکتهای آلمانی اخیراً هشدار دادند که بهخاطر هزینههای هنگفت انرژی، قدرت رقابتپذیری خود را در برابر کشورهایی مانند چین که تا حد زیادی از زیر بار بهکارگیری انرژیهای تجدیدپذیر شانه خالی کردهاند، از دست دادهاند. هرچند بعید است که چین توسط باشگاه اقلیمی مورد مجازات قرار گیرد.
در پشت صحنه اما نگرانیها و مخالفتهای بسیاری وجود داشت. امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه در روز دوشنبه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا را نزد خود فراخواند و به او اطلاع داد که علیرغم درخواستهایی که از عربستان سعودی و امارات متحده عربی داشته، خاورمیانه از افزایش تولید نفت برای جبران کمبود انرژی اروپا خودداری کرده است. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، بهسرعت وارد عمل شد تا گفتگوی این دو را متوقف کند. او به هردو نفر گفت: «مراقب باشید. شاید بهتر باشد از دوربینها فاصله بگیریم.»
به نظر میرسد که برخی از اعضای گروه هفت میخواهند از تعهدات قبلی خود در خصوص تغییرات اقلیمی عقبنشینی کنند. تعهد در قبال پایان دادن به تأمین مالی برای سوختهای فسیلی به تعهد در قبال پایان دادن به تأمین مالی برای سوختهای فسیلی «ناکارآمد» تغییر پیدا کرد. اصطلاح ناکارآمد به تولیداتی اشاره دارد که همزمان گاز مازاد منتشر میکنند. این رویکرد با هدف به حداقل رساندن گازهای گلخانهای اتخاذ شده است. بهعلاوه، سران گروه هفت بر سر اینکه آیا سرمایهگذاریهای جدید در حوزه نفت و گاز میتواند بهعنوان یک «واکنش موقت» در قبال «شرایط استثنائی» ایجادشده به واسطه جنگ اوکراین قابل قبول باشد، اختلافنظر داشتند.
بحران کنونی انرژی که باعث افزایش قیمتها و کمبود انرژی در سراسر جهان شده است، بخشی از پیامدهای مربوط به تحریم نفت روسیه و نتیجه سیاستهای صنعتی دولتی، همکاری با بانکهای عملگرا، صندوقهای بازنشستگی و شرکتهای مدیریت دارایی مانند بلکراک در چند دهه اخیر است که با هدف تأمین یارانه انرژی بادی و خورشیدی و همچنین توقف استفاده از نفت، گاز و زغالسنگ در غرب صورت گرفته است؛ هرچند کشورهایی مانند چین سرمایهگذاری هنگفتی در حوزه تولید زغالسنگ دارند. برخی کشورها، مانند آلمان، پایشان را از این هم فراتر نهاده و نیروگاههای هستهای خود را تعطیل کردهاند و تمام منابع خود را روی انرژیهای تجدیدپذیر سرمایهگذاری میکنند.
از اینرو، زمانی که غرب تلاش کرد نفت و گاز روسیه را پس از حمله به اوکراین در ماه فوریه تحریم کند، فوراً مشخص شد که انرژیهای بادی و خورشیدی قادر به پر کردن شکاف موجود نیستند. آلمان مجبور شد در بهار امسال از طرح «گذار انرژی» خود که در سال ۲۰۰۰ اتخاذ شده بود، عقبنشینی کند و تولید زغالسنگ را به جبران کمبود گاز طبیعی روسیه و شکست پروژه مزارع بادی و پنلهای خورشیدی در تولید انرژی مورد انتظار، از سر بگیرد. بهعلاوه، آلمان به شهروندان خود اعلام کرد که برای رفع کمبودها در مصرف انرژی صرفهجویی کنند.
آلمان، بهعنوان میزبان اجلاس گروه هفت، از بازگشت خود به استفاده از زغالسنگ ابراز شرمندگی کرد. روبرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان اظهار داشت که بازگشت به مصرف زغالسنگ تصمیمی تلخ اما ضروری بوده است. در عین حال، بین آن دسته از سران که خواهان عدم توقف در گذار به انرژیهای بادی و خورشیدی بودند و سرانی که میترسیدند کمبود سوخت به ایجاد نارضایتیهای عمومی دامن بزند، اختلافنظر وجود داشت.
مطالب دیگر:
پیام صوتی فاش میکند بایدن با پسرش در مورد معاملات تجاریاش با چین صحبت کرده است
دیدگاه: تحلیلی جدید روی ۸۴۵ مورد سرطان خون مرتبط با واکسن کووید۱۹
جلسه استماع مستقل پزشکان و اساتید در رابطه با آسیبهای ناشی از واکسن کووید۱۹