«سان یی»، مضطرب بود. تشویش و دلهرهاش هنگام نزدیک شدن به کانتر بازرسی گذرنامه در فرودگاه پکن، با هوای مهآلود صبحی از ماه دسامبر مخلوط شده بود. میدانست که احتمال دارد با خروجش مخالفت شود. هرلحظه امکان داشت مامور مرزی هم گذرنامه و هم شانس آزادیاش را پاره پاره کند. سرانجام وقتش رسید، اما گذرنامه سان مهر خروج دریافت کرد. او پساز ۱۵ سال تحت کنترل بودن، بیگاری و شکنجه شدن، اکنون آزاد بود.
داستان سان به افراد بسیاری در چین شباهت دارد. او که فارغ التحصیل موسسه تکنولوژی دالیان شهری درشمال تاییوآن است،هنگامیکه رژیم کمونیستی تمرین و مدیتیشن روش معنوی فالون دافا را به قصد از بین بردن، هدف قرار داد، سان ناگهان به دشمن حکومت تبدیل شد.
فالون دافا که فالون گونگ نیز نامیده میشود، شامل تمرینهایی آرام و آموزههایی بر اساس سه اصل حقیقت، نیکخواهی و بردباری است. این روش در دهه ۱۹۹۰ محبوبیتی به سرعت رو به رشد را در چین تجربه کرد. با این حال، زمانی که رژیم چین دریافت که تا سال ۱۹۹۹ بالغ بر ۷۰ میلیون نفر چینی و بیشتر اعضا حزب کمونیست، درحال تمرین فالون دافا بودهاند، جیانگ زمین، رهبر وقت حزب، فرمان «ریشهکنی» فالون گونگ را صادر کرد.
سان تنها یکیاز میلیونها تمرینکنندهای بود که از شغلهایشان محروم شدند، به زندانها و اردوگاههای کار افکنده شدند و در تلاش برای مجبورکردنشان به کنار گذاردن عقیدهشان، به طرز وحشیانهای مورد آزار و شکنجه قرار گرفتند. از سال ۲۰۰۱، او دستکم شش بار بازداشت شد و چهار سال نیز در زندان به سر برد؛ شامل دو سال و نیم در اردوگاه بدنام کار اجباری ماسانجیا در شمال شرقی شهر شنیانگ.
او در میان انبوه بازداشتشدگان فالون گونگ که پساز اجتناب از «تبدیل شدن»، قربانی جنایت برداشت اعضای بدن (که بهطور سیستماتیک در زندانهای چین انجام شده است)، شدند، فردی خوش اقبال محسوب میشود و در تغییر وضعیتی نسبتا غیرمعمول، صدایش در شهر دمسکیس ایالت اورگان شنیده شد.
پیامی از یک سنگ قبر
نزدیکیهای جشن هالووین ۲۰۱۲ بود که جولی کیت «مجموعهای ۱۲ قطعهای از سنگ قبرهای ترسناک» را که برای مدتها فراموش شده بود، در پارکینگ خانهاش پیدا کرد.
او گفت: «همانطور که قطعات را از لابهلای فومها باز میکردم، یادداشتی پدیدار شد. آن را باز کردم و دیدم که نامه، مربوط به شخصی از یک اردوگاه کار اجباری در چین است که تقاضای کمک میکرد.»
آن شخص سان یی بود.
او در نامه نوشته بود: «اگر تصادفا این محصول را خریداری کردهاید، لطفا محبت کنید این نامه را به سازمان حقوق بشر جهانی ارسال نمایید. هزاران نفر از افرادی که اینجا تحت آزار و شکنجه حزب کمونیست چین هستند، از شما سپاسگذار خواهند بود و برای همیشه لطف شما را به خاطر خواهند سپرد.»
او افزوده بود که یادداشتش را در حالی که در ماسانچیا زندانی است، به انگلیسی برگردان کرده است.
کیت گفت: «مطمئن نبودم که چه کاری میتوان با آن انجام داد.» هنگامی که کیت، کلمه ماسانچیا را در گوگل سرچ کرد، از خواندن سرگذشت افرادی که در این اردوگاه تحت شکنجه و بردهداری قرار گرفته بودند، وحشتزده شد. او تصویری از نامه را در فیسبوک منتشر کرد و سپس با کمک و همراهی دوستان و همکارانش توجه رسانهها را به این موضوع جلب کرد.
این جریان در آن زمان در رسانههایی همچون اوگونیان، اپک تایمز، نیویورک تایمز و سیانان، بازتابی گسترده یافت؛ اما بهبودی در وضعیت زندگی سان ایجاد نشد.
فرار
سان سرانجام از اردوگاه کار اجباری آزاد شد، اما فاش کردن آزار و شکنجه در نامه مطمئنا توجه مقامات چینی را برای تلافی جلب می کرد. سعی کرد که چند سالی آفتابی نشود اما نهایتا در آوریل ۲۰۱۶ بخش نظارت دولت به دنبال وی بود.
او گفت: «تمرینکنندگان فالون گونگی که با من در تماس نزدیک بودهاند، همگی دستگیر شده بودند. نمیتوانستم به خانه بازگردم.» او میدانست که مأموران منتظر بازگشتش هستند.
سان برای جلوگیری از بازداشت دوباره، مجبور شد بیخانمان شود. او افزود: «طی نُه سال گذشته چندین بار به علت آزار و شکنجه آواره شدم.»
همسرش دائما برای او نگران بود، اما برای اجتناب از تحت کنترل قرار گرفتن، به سختی میتوانست با وی تماس برقرار کند. در تلفنها سؤالی پرسیده نمیشد. سان گاهی اوقات تنها به پیامی مبهم و کوتاه اکتفا میکرد.
او گفت: «همانند زوجهای معمولی نمیتوانستیم گفتگو یا ابراز احساسات کنیم.»
پساز آن، سان در ۲۹ نوامبر ۲۰۱۶، در حالی که برای شرکت در جلسه محاکمه تمرینکننده فالون گونگ دیگری در دادگاه تانگژو پکن آماده میشد، بازداشت شد، اما چهار روز بعد «به دلایل فیزیکی» از زندان رهایی یافت.
آنجا بود که تصمیم گرفت کشور را ترک کند، اما گفتنش آسانتر از انجامش بود.
او گفت: «اگر نامتان در لیست سیاه باشد، ممکن است ممنوعالخروج باشید.»
افراد اغلب توانستهاند از طریق شکافهای موجود در امور اداری از مرز گذر کنند. با این وجود، ریسک بزرگی است و تا قبل از اینکه افسر مرزی گذرنامه را برای عبور و سوار شدن به هواپیما به دست شخص ندهد، نمیتوان از چیزی مطمئن بود.
اما سان از این طریق عبور کرد و در هفتم مارس، همچون انسانی آزاد، جولی کیت، زنی که نامه اش را در رسانهها منتشر کرده بود، را در جاکارتای اندونزی ملاقات کرد.
سان گفت: «من با موفقیت از قفسی به نام چین گریختم. اما به تمرینکنندگان فالون گونگی میاندیشم که محکوم شدهاند، در آستانه محکومیت هستند و یا هنوز در زندان هستند.»
فعالیت اردوگاههای کار اجباری چین رسما در سال ۲۰۱۳ متوقف شد، اما فعالان و ناظران حقوق بشر در حال مشاهده این موضوع هستند که رژیم چین هنوز هم از زندانها، بازداشتگاهها، مراکز شستشوی مغزی و «زندانهای سیاه» غیر رسمی برای مقاصد مشابه استفاده میکند.