اعضای خانواده رخشانه، دختر جوانی که هفت ماه پیش در محله”غَلمین” در مرکز استان غور افغانستان از سوی افراد وابسته به طالبان سنگسار شد، دولت را بدلیل سهل انگاری در دستگیری و مجازات عاملان قتل او، مورد انتقاد قرار میدهند. آنان میگویند که پس از این رویداد، با تهدیدات جدی امنیتی روبرو شدهاند و زندگی برای شان دشوار شده است.
هفت ماه پیش ویدیویی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که سنگسار یک دختر جوان در استان غور را نشان میداد. مقامهای محلی غور در آن زمان گفتند که این دختر در چهل کیلومتری مرکز این استان؛ جایی که تحت کنترل طالبان است، به اتهام «داشتن رابطه نامشروع» از سوی طالبان و سایر جنگ سالاران محلی، سنگسار شده است.
یک هفته پس از وقوع این رویداد، ریاست جمهوری افغانستان، هیاتی متشکل از نمایندگان شش نهاد عالی حقوقی و امنیتی، شامل دادستانی کل، وزارت داخله، ریاست امنیت ملی، وزارت امور زنان، اداره مستقل ارگان های محلی و کمیسیون حقوق بشر را، برای تحت پیگیرد قرار دادن عاملان این جنایت، به غور فرستاد.
این هیات تعهد سپرده بود که ضمن تامین امنیت خانواده رخشانه، عاملان قتل او را نیز بازداشت و مجازات خواهدکرد. اینک اما خانواده رخشانه میگوید که دولت به هیچ یک از وعده های خود عمل نکرده است.
عبدالکریم پدر رخشانه به اپک تایمز گفت که از سوی طالبان تهدید میشود و جان تمام اعضای خانواده اش در خطر است: «اگر رئیس جمهور به وعدههایش عمل نمیکند، پس افرادی را بفرستد تا مرا هم زندانی کنند، در غیر صورت باید امنیت مرا تامین کند. من نمیتوانم به منطقهام برگردم، طالبان مرا سر میبرند و بدنم را تکه تکه میکنند.»
زندگی بدون سرپناه
به گفته اعضای خانواده رخشانه، آنها پس از سنگسار او، محل زندگی خود را ترک کردهاند، روزگار سختی را می گذرانند. پدر و برادرش بی سرپناهتر از همیشه شدهاند و هر روز را در خانه یکی از اقوام خود سپری میکنند. مادر،خواهر و برادران کوچک او نیز به خانه امن منتقل شدهاند.
پدر رخشانه از سختی هایی که متحمل شده است، میگوید:«هوای غور به شدت سرد است اما پولی برای خرید چوب،گاز و حتا لباس ندارم. اعضای هیاتی که به غور فرستاده شده بود، پس از بازگشت به کابل گفتهاند که چهارصد هزار افغانی به من داده اند اما من حتا چهار افغانی هم دریافت نکردهام.»
دشواری برای اداره محلی
سنگسار رخشانه از سوی طالبان، واکنش ها و اعتراضات گسترده شهروندان افغانستان و نهادهای ملی و بین المللی مدافع حقوق بشر را به دنبال داشت.آنان با انتقاد از عملکرد ضعیف دولت افغانستان در زمینه جلوگیری از محاکم صحرایی میگویند که در صورتی که عاملان رویداد های خشونت بار در برابر زنان که پیش از این رخ داده بودند، مجازات میشدند، رخشانه سنگسار نمیشد.
با این حال غلام ناصر خاضع استاندار غور به اپک تایمز گفت که بزودی سرپناهی در یکی ساحات امن غور، برای این خانواده ساخته میشود.
والی غور با تاکید بر اینکه محل سنگسار رخشانه تا هنوز هم در کنترل طالبان است، ضمن دشوار خواندن پاکسازی این منطقه، از تلاش های تازه نیروهای امنیتی در این زمینه خبرداد: «ما اقداماتی را برای سرکوب طالبان مسلحی که در این منطقه حضور دارند، در دست داریم و در صورت مساعد شدن زمینه، آن را در عمل پیاده می کنیم.»
غور از استانهای نسبتا ناآرام در مرکز افغانستان است که طالبان و گروههای مسلح مخالف دولت، در برخی از مناطق آن حضور گسترده دارند.آنان هر ازگاهی دست به اعمال ضد بشری در این مناطق میزنند.
علاوهبر سنگسار رخشانه، شلاق زدن یک دختر و پسر جوان و تیرباران کردن یک نوعروس و تمام بستگانش از سوی گروه طالبان، نمونههای دیگری از جنایات این گروه در غور است.