تحقیقات نشان میدهد پیامرسان چینی ویچت کلمات کلیدی مربوط به بیماری کرونا را سانسور میکند.
به گزارش وِرج، پیام رسان ویچت دارای بیش از یک میلیارد کاربر است که بسیاری از این کاربران ممکن است به دلیل این سانسور اطلاعات مهمی در مورد این ویروس مانند چگونگی جلوگیری از پخش آن را از دست داده باشند.
ویچت پرکاربردترین برنامه در چین است که همه کارهای روزانه اعم از خرید کردن و پرداخت هزینهها را میتوان با آن انجام داد. به همین دلیل احتمال اینکه این درخواست سانسور از سوی دولت چین صادر شده باشد وجود دارد.
این نرمافزار بارها و بارها به نقض حریم خصوصی و فاش کردن اطلاعات کاربران خود برای مقامات دولتی متهم شده است و در مقایسه با سایر پیامرسان های پرجمعیت به رمزنگاری دادهها برای حفاظت از کاربران اعتقادی ندارد.
بررسیها نشان میدهد ویچت، کلمات کلیدی مربوط به کرونا را از ابتدای ماه ژانویه سانسور میکرده است. همچنین پلتفرم « وایوای » نیز محتوای مربوط به این ویروس را سانسور کرده است.
به این منظور، گروه تحقیقاتی سیتیزن لب، گفت و گوهایی را ایجاد کردند و آنها را به سه حساب کاربری که دو مورد در کانادا و دیگری در چین بود ارسال کردند. این گفت و گوها شامل مقالات و متنهایی بود و سپس مشاهده شد که چه پیامهایی از این متن به دست چینیها رسیده است.
در ژانویه ۱۳۲ کلمه سانسور شد و این کلمات در ماه فوریه به ۵۱۶ عدد افزایش یافت. در سایت وایوای نیز ۴۵ کلمه در ماه دسامبر سانسور و به لیست سیاه اضافه شدند.
این کلمات سانسور شده شامل اطلاعاتی در مورد این بیماری، منابع سایتهای دولتی و نام « لی ونلیانگ »، پزشک جوان چینی که نخستین بار در سیام ماه دسامبر گذشته نشانههای ظهور ویروس کرونا را هشدار داده بود و خود در ۷ فوریه یکی از نخستین قربانیان این اپیدمی در شهر ووهان شد و جان باخت.
چهار روز پس از انتشار هشدار این پزشک، پلیس ووهان وی را احضار کرد و از او خواست که تعهدنامهای را امضاء کند که در آن او متهم شده بود « اطلاعات و ادعاهای نادرست و غلط » منتشر کرده است.
از زمان آغاز به کار ویچت در سال ۲۰۱۱ تا امروز، گزارشهای مختلفی درباره شنود مکالمات کاربران منتشر شده است.
در متن سیاست محرمانگی ویچت که کاربر مجبور است با آن موافقت کند به صراحت آمده است که ویچت مجاز است اطلاعات کاربران، شامل تمامی اطلاعات جستجو شده و دیدهشده حین استفاده از ویچت (شامل جستجوهای وب)، پروفایلهای جستجو شده، مشخصات افرادی که با آنها ارتباط برقرار گردیده و نیز زمان و طول ارتباط را برای مواردی مانند پاسخ به درخواست دولت ذخیره، نگهداری و افشا کند.
به گزارش روزنامه گاردین یک فعال حقوق بشر به نام هو جیا، به علت شنود چتها و تماسهایش در ویچت، توسط حزب کمونیست چین بازداشت و زندانی شد.
اپکتایمز نیز در دسامبر ۲۰۱۷ گزارش کرد که یک فعال حقوق بشر تایوانی به خاطر انتشار مطالبی در ترویج دموکراسی، توسط دادگاهی در چین به پنج سال زندان محکوم شد.
بر اساس اسنادی که سازمان گزارشگران بدون مرز منتشر کرده است، اعمال سانسور در چین به روشهای گوناگون صورت میگیرد. بیش از همه، اداره کنترل اینترنت که در ارتباط مستقیم با شورای رهبری حکومت است، برای تعیین اخبار و جلوگیری از گزارشهای انتقادی به صورت کتبی و شفاهی دستورالعمل صادر میکند.
مطالب دیگر:
بلایی که لیو بووِن در سلسله مینگ پیشبینیاش کرد
یک دادگاه مستقل : چین هنوز در حال کشتن انسانها برای برداشت اجباری اعضای بدن است