پس از افزایش اخیر رد درخواستهای دانشجویان چینی در دریافت ویزای آمریکا و اعمال محدودیت بیشتر توسط مقامات آمریکایی در صدور روادید به آنان، دولت چین اقدام به صدور اطلاعیهها و هشدارهایی در این خصوص برای اتباع خود کرده است.
یک سخنگوی سفارت ایالات متحده در پکن ضمن بیاساس خواندن ادعای مقامات چینی مبنی بر تلاش گسترده آمریکا برای رد کردن ویزای چینیها، موضوع امنیت را اولویت آمریکا در صدور ویزا دانست و افزود که صدور هر مورد صدور ویزا یک تصمیم امنیتی ملی است و هر مسافر احتمالی به ایالات متحده تحت نظارت گسترده امنیتی قرار دارد.
چین در روز ۳ ژوئن با صدور اطلاعیهای به دانشجویان چینی که مایل به تحصیل در آمریکا هستند هشدار داد که دولت آمریکا اقدام به ایجاد محدودیتهایی نظیر محدود کردن صدور ویزا، رد کردن درخواست ویزا و یا کوتاه نمودن مدت اعتبار ویزا کرده است.
در سال ۲۰۱۸، دولت ترامپ اقداماتی جهت جلوگیری از سرقت مالکیت معنوی از ایالات متحده را ترتیب داد. در نتیجه تمرکز خود در این خصوص را روی دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی خود افزایش داد. متعاقب آن دولت آمریکا در صدور ویزا برای دانشجویانی که در حوزههایی نظیر روباتیک، هوافضا، و فناوریهای پیشرفته فعال هستند، سخت گیری کرد.
همچنین دولت آمریکا به شهروندان خود در خصوص سفر به چین هشدار مسافرتی با سطح ۲ داده است تا احتیاط بیشتری کنند. این هشدار اوایل سال جاری پس از دستگیری دو کانادایی در چین تمدید شد. گفته میشود که بازداشت این دو کانادایی توسط چین به تلافی بازداشت سال گذشته مدیر مالی شرکت هوآوی در کانادا، رخ داد.
از سویی دیگر وزارت فرهنگ چین روز ۴ ژوئن با صدور اطلاعیهای به چینیها هشدار داده است چناچه به آمریکا سفر میکنند مراقب باشند هدف سرقت و یا خشونت مسلحانه قرار نگیرند.
در همین حال، وزارت خارجه چین و سفارت چین در ایالات متحده، به شرکتها و شهروندان چینی در آمریکا هشدار داد که مراقب باشند با اقدامات جدید واشنگتن در اجرای قوانین محدودکننده، ممکن است مورد «آزار» قرار بگیرند. هر دو هشدار تا پایان سال معتبر هستند.
این هشدارها پس از آن صادر شد که اوایل ماه می ترامپ تعرفه وارداتی ۲۰۰ میلیارد دلار کالای چینی را از ۱۰ به ۲۵ درصد افزایش داد. این اقدام پس از آن روی داد که آمریکا چین را متهم کرد که از انجام برخی تعهدات اساسی خود که در جریان مذاکرات متعهد شده بود، کوتاهی کرده است. متعاقب آن چین در اقدامی تلافی جویانه اقدام به افزایش تعرفههای ۶۰ میلیارد دلار کالای آمریکایی کرد.
کمی بعد دولت آمریکا شرکت چینی هوآوی را تحریم کرد و ارتباط شرکتهای آمریکایی را به دلایل احتیاطهای امنیتی با این غول آیتی ممنوع کرد. به طوری که دولت آمریکا هوآوی و هفتاد شرکت وابسته به آن را در لیست سیاه قرار داد. به این شکل نه تنها بازار آمریکا را از هوآوی میگیرد، بلکه شرکتهای آمریکایی را نیز از فروش فناوریهای پیشرفته به این شرکت منع خواهد کرد.
روز ۲ ژوئن، پکن موضع خود را در مورد مذاکرات تجاری بیان کرد و در آن ایالات متحده را به دلیل کوتاهی در مذاکرات متهم کرد. در مقابل روز بعد دولت ترامپ چین را به فریبکاری متهم کرد.
مطالب دیگر:
تلاش یک استاد دانشگاه کانادایی برای سرقت فناوری نظامی آمریکا و فروش آن به چین
محکومیت نقض حقوق بشر در چین در سالگرد کشتار دانشجویان
صدای آمبولانس که بلند شد، برای قربانی دعا کردم؛ اما نمی دانستم که برای خودم دعا می کردم