چین در دهه اخیر در بنادر ساختهشده یا اجاره شده در ۶۰ کشور دنیا سرمایهگذاری کردهاست. بنادری که بعضی از آنها برای کشتیرانی تجاری و حضور نظامی مناطقی کلیدی به حساب میآیند. همچنین این بنادر مختص به کشورهای در حال توسعه نیستند و برخیشان در کشورهای پیشرفته قرار دارند.
در ماه ژوئن، بزرگترین شرکت دولتی چین در حوزه خدمات کشتیرانی و پشتیبانی یعنی شرکت اوشن شیپینگ اعلام کرد که قصد دارد سهامی را در بندر هامبورگ آلمان به دست آورد. هامبورگ بزرگترین بندر آلمان، سومین بندر پر رفت و آمد اروپا و پانزدهمین بندر بزرگ دنیا است.
شرکت اوشن شیپینگ پیش از بندر هامبورگ، کنترل بندر پیرآس در یونان، بندر تریسته در ایتالیا، بندر والنسیا در اسپانیا، بندر آنتورپ در بلژیک و بسیاری از بنادر آسیا، آفریقا و آمریکای جنوبی را در دست گرفتهاست.
لیام فاکس، وزیر سابق دفاع و تجارت بینالمللی انگلستان و رابرت مکفارلین، مشاور امنیت ملی آمریکا در مقالهای نوشتند: «امروزه چین مالک ۹۶ بندر در سراسر دنیا است و این موضوع باعث میشود چین بدون فرستادن حتی یک سرباز یا کشتی یا اسلحه، به برتری استراتژیک دست پیدا کند».
شی جین پینگ، رهبر چین، به صراحت قصد کشور خود برای تسلط بر حمل و نقل دریایی جهان را ابراز کرده بود.
رسانه دولتی شینهوآی چین به نقل از شی جین پینگ در یازدهم جولای سال ۲۰۲۰ گفته بود: «یک قدرت اقتصادی باید یک قدرت دریایی نیز باشد و در حمل و نقل دریایی دست بالا را داشته باشد». این شبکه افزود: «شی جین پینگ از ماه نوامبر سال ۲۰۱۲ در حال تدارک طرحی برای توسعه بنادر در فضایی گستردهتر بوده و از بنادر چین و خارج از چین بازدید کردهاست».
طبق این گزارش، چین با کنترل و بهرهبرداری از بنادر سراسر دنیا میتواند به سرعت نفوذ خود را گسترش دهد. شی جین پینگ نیز همانند گذشته به دولت و شرکتهای دولتی فرمان میدهد که به ایجاد و بهرهبرداری بنادر در چین و خارج از چین ادامه دهند.
طرح چین برای بنادر جهانی
رژیم چین به گسترش نفود خود در بنادر جهان از طریق متصدیان دولتی بنادر، شرکتهای حمل و نقل دریایی و سرمایهگذاران ادامه میدهد. به طور مثال شرکت اوشن شیپینگ ادعا میکند که هماکنون بزرگترین متصدی بنادر در جهان است.
شبکه شینهوآ در ۱۱ جولای ۲۰۲۰ در گزارشی گفت: «چین یک قدرت حقیقی در حمل و نقل دریایی است». به گفته این شبکه، چین هر ساله بیش از هر کشور دیگری کشتی میسازد و حمل و نقل ۲۶ درصد کالاهای جهان را به عهده دارد و از این حیث در رتبه نخست دنیا است. همچنین این کشور کنترل ۱۵ بارانداز از ۲۰ بارانداز بزرگ جهان را به عهده دارد و از ۱۰ بندر کانتینری بزرگ جهان، ۷ بندر در کشور چین قرار دارد.
در این گزارش به نقل از شی جین پینگ در نوامبر ۲۰۱۸ در شانگهای آمدهاست: «ما باید شجاعت و اراده خود را برای تبدیل شدن به کشور برتر دنیا حفظ کنیم».
شرکت اوشن شیپینگ به عنوان یک شرکت بزرگ دولتی، نقش مهمی در استراتژی جهانی حزب کمونیست چین بازی میکند.
به گفته وبسایت شرکت اوشن شیپینگ، این شرکت دولتی در ۵۸ بندر جنوب شرق آسیا، خاورمیانه، اروپا، آمریکای جنوبی و مدیترانه سرمایهگذاری کردهاست. از این ۵۸ بندر، ۵۱ بندر کانتینریاند و ظرفیت سالانه آنها برای جابجایی محموله، ۱۲۹.۴ میلیون TEU است.
بندر پیرآس در یونان، یکی از بنادر کلیدی تحت اختیار این شرکت است. پیرآس بزرگترین بندر در یونان و یکی از بزرگترین بنادر اروپا است. این بندر که در خلیج سارونیک و در ساحل غربی دریای اژه قرار دارد، دریای مدیترانه را به دریای سیاه متصل میکند و یکی از توقفگاههای تجاری کانال سوئز است.
مطالب دیگر:
انتخابات کانادا: نگرانی کاناداییها از نفوذ حزب کمونیست چین
پزشک اهل سیدنی پس از زیر سوال بردن اثربخشی واکسن کرونا و محدودیتهای بهداشتی از کار تعلیق شد
سناتور پال: اسنادی که به تازگی منتشر شدهاند نشان میدهد فائوچی دروغ گفته است