Search
Asset 2

مقام سابق دفاعی آمریکا: اگر روسیه از سلاح‌های هسته‌ای در جنگ اوکراین استفاده کند، چین کماکان از آن حمایت خواهد کرد

تهدید هسته‌ای بی‌سابقه‌ای از سوی اتحاد چین و روسیه متوجه ایالات متحده آمریکا است عجله حزب کمونیست چین برای ساخت این سیلوهای موشکی جدید و ساخت
(Pavel Golovkin/POOL/AFP via Getty Images)

گراهام آلیسون، دستیار وزیر دفاع سابق، معتقد است حتی اگر روسیه از سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی در اوکراین استفاده کند نیز حزب کمونیست چین به حمایت از رژیم ولادیمیر پوتین ادامه خواهد داد.

آلیسون در پاسخ به این سؤال که آیا چین بدون توجه به تشدید تنش‌ها توسط پوتین به حمایت خود از روسیه ادامه خواهد داد یا خیر، گفت: «پاسخ مثبت است.»

«حتی اگر صحبت از استفاده پوتین از سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی روی هدفی در اوکراین باشد.»

آلیسون، استاد دانشگاه هاروارد، این سخنان را در سخنرانی ۱۹ آوریل خود در مورد وضعیت راهبردی بین چین، روسیه، اوکراین و ایالات‌متحده در مؤسسه مطالعات بین‌المللی و راهبردی ایراد کرد که یک اتاق فکر متمرکز بر موضوع امنیت است.

او هشدار داد که ایالات‌متحده و چین به دلیل رقابتی که دائم در حال متخاصمانه‌تر شدن است، به سمت «نتیجه‌ای فاجعه‌بار» پیش می‌روند و با توجه به نگرانی‌های فزاینده مبنی بر امکان استفاده روسیه از یک سلاح هسته‌ای تاکتیکی در اوکراین، اتحاد رو به رشد چین با روسیه امنیت بین‌المللی را پیچیده می‌کند.

آلیسون، که از سال ۱۹۸۵ عضو هیئت سیاست دفاعی وزیر دفاع بوده است، هشدار داد که به دلیل عدم درک واشنگتن در مورد تفکر راهبردی چین در برابر روسیه، تنش‌ها بیشتر هم خواهد شد.

آلیسون گفت: «انتظار داشته باشید که اوضاع بدتر و بدتر شود.»

«اکثر افراد واشنگتن هنوز نمی‌توانند این واقعیت را بپذیرند که شی و روسیه پوتین اتحادی عملی ایجاد کرده‌اند که از نظر عملیاتی مهمتر از اکثر ائتلاف‌های معاهده‌ای ایالات‌متحده است.»

چهارم فوریه، اتحاد نوپای بین شی و پوتین با اعلام شراکت «بدون محدودیت» آن‌ها محکم شد که چین بعداً در بحبوحه تهاجم روسیه به اوکراین مجدداً روی آن تأکید کرد.

آلیسون گفت اکنون بزرگترین چالش مدیریت شدیدترین رقابت جهان بین رژیم چین و ایالات‌متحده، بدون بروز جنگی فاجعه‌بار است. این نکته‌ای است که خود رهبری نظامی ایالات‌متحده نیز نسبت به آن هشدار داده بود، اکنون در صورت درگیری نظامی، ایالات‌متحده بایدترکیب  قدرت هسته‌ای چین و روسیه را به‌طور راهبردی در نظر بگیرد.

آلیسون معتقد است در این راستا، سیاست‌گذاران باید انتظار داشته باشند که روسیه «وابسته چین باقی بماند» و شی در هدایت و مدیریت منیت پوتین به عنوان یک شریک کوچکتر در این توافقنامه «هوشمندانه» عمل کرده است. آلیسون معتقد است در این ترکیب، اکنون هر دو رهبر می‌توانند بیشتر دوام بیاورند.

آلیسون گفت: «شی این کار را انجام داده است… اما این نقش روسیه را به عنوان یک کشور تابع، که اساساً منابع طبیعی [برای چین] فراهم می‌کند، نهادینه می‌کند.»

آلیسون گفت آنچه رهبری کمونیست چین بیش از همه می‌خواهد «بی‌توجهی خوش‌خیم» از سوی جامعه بین‌المللی است که به آن اجازه می‌دهد با مداخله کمتر به گسترش زرادخانه هسته‌ای و تهدید اقتصادی خود ادامه دهد. به این ترتیب، او گفت که چین از روسیه استفاده خواهد کرد تا چشم جامعه بین‌الملل را از اقدامات خود دور نگه دارد و در هیچ یک از اقدامات تهاجمی روسیه دخالت نخواهد کرد.

وقتی از او پرسیده شد که آیا چین واقعاً می‌تواند از شراکت خود با روسیه استفاده کند تا جای ایالات‌متحده را به عنوان بزرگ‌ترین قدرت جهان بگیرد، پاسخ آلیسون چندان خوش‌بینانه نبود.

آلیسون گفت: «آیا این قابل تصور است؟ متأسفانه، این‌طور است.»

«چینی‌ها جنگ را بسیار بسیار جدی‌تر از ما مطالعه می‌کنند.»

مطالب دیگر:

کی‌یف مجسمه یادبود دوران شوروی را که نماد دوستی روسیه و اوکراین است، پایین کشید

هزاران کارمند تسلای شانگهای و کارخانه‌های تامین اپل به کووید۱۹ مبتلا شده‌اند

لاوروف: تهدید جنگ هسته‌ای را دست کم نگیرید

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی