logo_eet

سلامت روان کودک چیست و چگونه تامین می‌‌‏شود؟

(Von fizkes/Shutterstock)
(Von fizkes/Shutterstock)

سلامت و بهداشت روان، تعریف واحدی ندارد اما به طور کلی به نحوه تفکر، احساس و رفتار ما در رویارویی با وقایع مختلف مربوط می‌‌‏شود که چگونه ما از نظر هیجانی، شناختی، اجتماعی و فیزیکی در مواقع مختلف واکنش نشان می‌‌‏دهیم و رفتار می‌‌‏کنیم.

طبیعتاً وقتی در مورد کودک صحبت می‌‌‏کنیم که هنوز وارد دوره نوجوانی نشده است، شرایط رشدی و سنی او را در بررسی و شناخت سطح بهداشت روان باید مد نظر قرار دهیم. با شناخت مراحل رشدی مختلف کودک و نیازهای وی، رفتار، احساس و نوع تفکر کودک را مورد بررسی قرار می‌‌‏دهیم. در کل، چنانچه بچه ها در موارد زیر مشکلاتی مستمر و شدیدتر (میزان و دفعات مشکل) از دوره سنی رشدی خود نشان دادند، به این مساله جهت کاهش و درمان وی توجه خاصی نشان می‌‌‏دهیم.

علائمی که در کودکان جهت بررسی سلامت روان مورد توجه قرار می‌‌‏گیرند:

داشتن اختلال و مشکلاتی در یادگیری، خواب و خوراک، سازگاری با دیگران، عدم کنترل نسبی هیجانات، پرخاشگری، اضطراب، استرس، عدم تحمل و کنار آمدن با خود در تنهایی، عدم انگیزه کافی برای انجام کارها، افسردگی، اختلال غصه خوردن، اختلال در تطبیق و کنار آمدن با تغییرات بیرونی و محیطی، نگرانی و دلهره، بیش فعالی و نقص توجه و غیره.

علائم کودک سالم:

این کودک می‌‌‏تواند با تغییرات بیرونی زودتر سازگار شود.

می‌‌‏تواند از اوقات فراغت خود استفاده مطلوب بکند.

با تنهایی خود می‌‌‏تواند کنار بیاید و خودش را مشغول کند.

اعتماد به نفس و عزت نفس خوبی دارد.

به طور مثبت به توانمندی‌‌‏ها و محدودیت‌‌‏ها، ضعف و قوت‌‌‏های خود نگاه می‌‌‏کند.

سلامت معنوی و هوش هیجانی مطلوبی دارد؛ به این معنی که می‌‌‏تواند نسبت به مشکلات دیگران واکنش مناسب نشان دهد می‌‌‏تواندهمدلی کرده و به دیگران کمک کند.

احساس توانمندی می‌‌‏کند.

کنترل و تعادل نسبتا مطلوبی در ارتباطات اجتماعی از خود نشان می‌‌‏دهد.

احساس شادی دارد و کلا کودک نسبتا شادی است و اگر دچار مشکلات و سختی شود که موقتا آنها را ناراحت می‌‌‏کند می‌‌‏تواند پس از مدتی کوتاهی به وضعیت نسبتا متعادل دست یابد.

 

تکنیک‌‌‏هایی برای افزایش بهداشت روان کودکان

توجه به برنامه‌‌‏ریزی و بهبود در همه زمینه‌‌‏های رشدی همچون اجتماعی، عاطفی، فیزیکی و شناختی

بعد شناختی: خواندن کتاب، شرکت در کلاس‌‌‏های مختلف یادگیری و بحث و تبادل نظر

بعد عاطفی: شناخت و کنترل هیجانات، فراهم کردن اوقات فراغت و شاد و تفریحات مختلف برای کودکان، دور همی‌‌‏های شاد خانوادگی و دوستانه، آشپزی و فعالیت‌‌‏های مشترک شاد با یکدیگر

بعد اجتماعی: همبازی داشتن، بازی با کودک توسط والدین، برقراری ارتباطات اجتماعی

بعد فیزیکی: داشتن ورزش روزانه، تمرینات خودآگاهی و ریلکسیشن، رقص

داشتن برنامه روزانه و هفتگی برای کودک که بتواند ابعاد مذکور را در خود داشته باشد، حتما می‌‌‏تواند در بهبود و رشد سلامت روان کودک و افزایش انگیزه آنها کمک کننده باشد. طبیعی است والدین رفتارهای موقتی و گذرا که بر اثر واقعه خاصی به طور موقتی کودک از خود نشان می‌‌‏دهد و دوام نداشته و یا تکرار نمی‌‌‏شود را نمی‌‌‏توانند به عنوان ویژگی‌‌‏های مشکلات سلامت روان کودکان محسوب کنند و در صورتی که کودک علائم شدید از خود نشان دهد بهتر است با یک متخصص روانشناسی کودک صحبت و مشورت شود.

 

مطالب دیگر

گزارش سالانه ۲۰۲۰ کمیسیون آزادی مذهبی بین‌المللی ایالات متحده: برداشت اجباری اعضای بدن تمرین‌کنندگان زنده فالون گونگ در چین ادامه دارد

تأملاتی درباره پاندمی با اشاره به سفر به غرب

برای این بیماری همه‌گیر یک درمان وجود دارد: به “حزب کمونیست چین” نه بگویید!

اخبار مرتبط