جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا روز پنجشنبه گفت که ایالات متحده و متحدان بینالمللی هنوز به اتفاق نظر نرسیدهاند که بهعنوان مجازات حمله به اوکراین، روسیه را از سیستم پرداختهای بینالمللی سوئیفت حذف کنند، اگرچه این اقدام بهعنوان آخرین راهحل در صورت تشدید اوضاع روی میز باقی گذاشته شده است.
بایدن در یک نشست مطبوعاتی در ۲۴ فوریه گفت که روسیه از سوئیفت، سیستم پیام رسانی که بانکها برای تسویه پرداختهای فرامرزی استفاده میکنند، حذف نخواهد شد و این یک مکانیسم کلیدی برای تامین مالی تجارت بین المللی است.
رئیس جمهور آمریکا گفت تحریمهای اعمال شده بر پنج بانک روسی در پاسخ به حمله به اوکراین، مجازاتی حداقل به اندازه قطع سوئیفت است.
بایدن درباره این ممنوعیت گفت: «این همیشه یک گزینه است. اما در حال حاضر، این موضعی نیست که بقیه اروپا بخواهند اتخاذ کنند.»
اظهارات بایدن در حالی بیان شد که نیروهای روسی برای تهاجم چند جانبه به اوکراین یورش بردهاند که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه آن را «عملیات نظامی ویژه» برای غیرنظامی کردن و خنثی کردن اوکراین به عنوان تهدید ادعایی همسو با ناتو نامیده است. رهبران غربی اقدام نظامی پوتین را به عنوان یک اقدام تجاوزکارانه بیاساس محکوم کردهاند.
در حالی که رهبران غربی بر سر یک سری تحریمهای تنبیهی سخت توافق کردهاند، آنها بر سر قطع ارتباط روسیه با سوئیفت اختلاف نظر دارند، اقدامی که دسترسی روسیه به بازارهای مالی جهانی را محدود میکند.
ممنوعیت سوئیفت، دریافت دستمزد برای شرکتهای روسی برای کالاهایی که به کشورهای دیگر صادر میکنند را سختتر میکند و سرمایهگذاری در خارج از کشور یا وام گرفتن از وام دهندگان خارجی را دشوارتر میکند.
بیل برودر، سرمایهدار و فعال، که برای تصویب قانون مگنیتسکی اقدامی برای مجازات ناقضان حقوق بشر روسیه، لابی کرد، به ایندیپندنت گفت که حذف روسیه از سوئیفت «چیزی است که واقعاً محاسبات پوتین را تغییر میدهد.»
اما حذف روسیه از سوئیفت همچنین تسویه معاملات را برای خریداران خارجی نفت و گاز روسیه دشوارتر میکند و به طور بالقوه قیمت انرژی را بالاتر میبرد. بحث در مورد این ممنوعیت در زمان افزایش فشارهای تورمی در بسیاری از اقتصادهای جهان صورت میگیرد که تا حد زیادی به دلیل افزایش قیمت انرژی است.
بر اساس گزارش فایننشال تایمز، بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، ظاهراً برای متقاعد کردن رهبران گروه ۷ در تماس روز پنجشنبه خود مبنی بر حذف روسیه از سوئیفت، سخت تلاش کرد، هرچند که بر اساس گزارش فایننشال تایمز، وی بر لزوم ارائه یک جبهه متحد در قبال تحریمها توسط رهبران غربی تاکید کرد.
آلمان و فرانسه از جمله کشورهای هستند که در حال حاضر تمایلی به حذف روسیه از سیستم سوئیفت ندارند. اولاف شولتز، صدراعظم آلمان روز پنجشنبه گفت که در صورت تشدید اوضاع، ممنوعیت سوئیفت باید به عنوان یک گزینه هستهای محفوظ بماند، در حالی که برونو لومر وزیر دارایی فرانسه روز جمعه گفت که قطع سوئیفت روی میز باقی مانده است، اما تنها به عنوان آخرین راه حل.
مطالب دیگر:
نخست وزیر استرالیا از پکن به دلیل لغو محدودیتهای تجاری روسیه انتقاد کرد
ترامپ: شی رهبر چین با سرمشق گرفتن از «قُل دیگر خود» پوتین، به تایوان حمله خواهد کرد
انفجارهایی در کییف گزارش شده است؛ مقامات اوکراین میگویند یک هواپیمای روسی را سرنگون کردند