logo_eet

شرکت‌های آمریکایی زنجیره‌های تأمین را به خارج از چین منتقل می‌کنند

(STR/AFP via Getty Images)
(STR/AFP via Getty Images)

جنگ تجاری بین ایالات متحده و چین، و شیوع بیماری کووید۱۹، بسیاری از شرکت‌ها را مجبور کرده است تا وابستگی بیش از حد خود به چین به عنوان یک منبع واحد را کاهش دهند.

بر اساس یک نظرسنجی توسط  شرکت کیما، برندهای آمریکایی شروع به کشف گزینه‌های جدید تأمین منابع نزدیک به منطقه خود هستند و این کار در ماه‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته است.

نظرسنجی انجام شده در ماه جولای بر روی بیش از ۲۰۰ شغل در سراسر جهان نشان داد که پاسخ دهندگان به طور فزاینده‌ای منابع خود را از چین دور می‌کنند.

نود و سه درصد از پاسخ دهندگان ایالات متحده گفتند که قصد دارند تنوع بیشتری در زنجیره‌های تأمین خود داشته باشند. در همین حال، حدود نیمی از پاسخ دهندگان اتحادیه اروپا استراتژی مشابهی داشتند.

چین هنوز هم یک بازیگر مهم جهانی برای تأمین منابع است، با این حال، بر اساس گزارش کیما، که یافته‌‌‏های اصلی نظرسنجی را نشان می‌‌‏دهد، تسلط آن نسبت به سال‌‌‏های گذشته به طور چشمگیری کمتر شده است.

به عنوان مثال، ۷۵ درصد از پاسخ دهندگان در سراسر جهان چین را در میان ۳ منطقه برتر جغرافیایی منبع یابی در سال جاری قرار داده‌‌‏اند ، در حالی که در سال ۲۰۱۹ این میزان بالغ بر ۹۶ درصد بود.

بسیاری از شرکت‌‌‏ها، به ویژه شرکت‌‌‏های پارچه و پوشاک، تنوع تأمین کننده را اولویت قرار داده‌اند، و ویتنام همچنان به عنوان یک جایگزین برای چین محبوبیت پیدا کرده است.

در این گزارش آمده است که ۴۰ درصد پاسخ دهندگان اتحادیه اروپا و تقریباً به همان تعداد مارک‌های آمریکایی ویتنام را در میان منابع اصلی تأمین منابع خود به عنوان رقیب چین در نظر گرفته‌اند.

در میان سایر کشورهای آسیایی، تایوان یک قدرت در حال ظهور است و از اولویت‌های بازار تأمین شرکت‌های آمریکایی است.

همچنین بیماری همه‌گیر اخیر باعث افزایش نیاز به خطوط تأمین ایالات متحده در مناطق نزدیک به آمریکای لاتین و آمریکای جنوبی شده است.

در گزارش کیما آمده است که برای شرکت‌‌‏های مستقر در ایالات متحده، مقصد تأمین منابع نزدیک به کشور خود به طور مداوم رشد می کنند و محبوبیت آمریکای لاتین و جنوبی در مقایسه با سال گذشته تقریباً دو برابر شده است.

این بررسی نشان داد که ۳۹ درصد از شرکت‌‌‏های مستقر در ایالات متحده برنامه‌ای برای تهیه منابع بیشتر از ایالات متحده و آمریکای شمالی و ۱۳ درصد از آمریکای جنوبی و آمریکای لاتین دارند.

در این گزارش آمده است که مارک‌های اتحادیه اروپا به طور فزاینده‌ای به ترکیه به عنوان یک مقصد نزدیک به منطقه می‌نگرند.

ده‌ها سال است که بیشتر شرکت‌های بزرگ چند ملیتی ایالات متحده سرمایه گذاری زیادی در امکانات و منابع انسانی در چین برای دستیابی به بازار چین انجام داده‌‌‏اند و آنها قبلاً از مالکیت معنوی خود چشم پوشی می‌کردند.

با این حال همه گیری اخیر، همراه با برانگیخته شدن احساسات عمومی علیه رژیم کمونیستی چین طی چند ماه گذشته، بسیاری از مدیران شرکت‌ها را مجبور به تغییر در استراتژی های تأمین منابع خود کرده است.

پایداری زنجیره تامین نیز با نزدیک شدن به انتخابات نوامبر آمریکا به یک موضوع داغ سیاسی تبدیل شده است.

دونالد ترامپ، متعهد شده است که به اتکای ایالات متحده به چین پایان دهد و در دوره دوم ریاست جمهوری خود ۱ میلیون شغل در تولید را بازگرداند. وی اخیراً تسهیلات مالی و مالیاتی در بخش روباتیک و دارو را به شرکت‌های آمریکایی داده است.

ترامپ همچنین برای اطمینان از ساخت داروهای اساسی و تجهیزات پزشکی در ۶ آگوست یک فرمان اجرایی را امضا کرد.

جو بایدن، معاون سابق رئیس جمهور و نامزد حزب دموکرات نیز متعهد شد که زنجیره‌‌‏های مهم تامین کالا را بازگرداند. وی قول داده است که قدرت صنعتی و فناوری آمریکا را تقویت کند و اطمینان حاصل کند که آینده توسط همه کارگران آمریکا ساخته شود.

در دو دهه گذشته، چین به یک تامین کننده مهم جهانی تبدیل شده است. طبق اعلام سازمان ملل متحد ، چین تقریباً ۲۰ درصد تجارت جهانی در تولید محصولات میانی را تشکیل می‌دهد، در حالی که این رقم در سال ۲۰۰۲ ، تنها ۴ درصد بود.

مطالب دیگر:

نگرانی بین‌المللی درباره یک وکیل حقوق بشر که در چین ناپدید شده است

آنچه که در انجامش مقاومت می‌‌‏کنید را انجام دهید!

بقایای اجساد زندانیان در محصولات چینی آرایشی حاوی کلاژن

اخبار مرتبط