بر اساس اسناد محرمانهای که به دست اینفورمیشن رسیده است، تیم کوک، مدیر عامل اجرایی شرکت اپل در سال ۲۰۱۶ پاداشی ۲۷۵ میلیارد دلاری را امضا کرده است. این موضوع موفقیت این شرکت فناوری در چین را توجیه میکند.
بازار چین بخش قابلتوجهی از سرمایه فعلی اپل را تشکیل میدهد که حدود ۳ تریلیون دلار است و آن را به بزرگترین شرکت جهان تبدیل میکند. همین موضوع میتواند مدیرعامل اجرایی اپل را ترغیب کند از فناوری خود بذل و بخشش کند و نقض حقوق بشر در چین را نادیده بگیرد تا بتواند به سود کوتاهمدت دست پیدا کند و در این راه، هم به سهامداران اپل و هم به دموکراسی آمریکایی چوب حراج بزند.
منبع گزارش این سؤال را مطرح میکند که پس از آنکه مقامات چینی از اپل عصبانی بودند که به اندازه کافی کاری برای اقتصاد چین انجام نداده و «کتابها و فیلمهای آیتونز (iTunes) را در آوریل ۲۰۱۶ مسدود کردند»، اپل برای حفظ دسترسی خود به بازار چین، چه بذل و بخششی انجام داد؟
ظاهراً مدیر عامل اپل برای تسریع مذاکرات، با سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری روی دیدیگلوبال، رقیب چینی اوبر، موافقت کرده است، آن هم در برهه حساسی که این دو شرکت برای دسترسی به سهم بیشتر بازار تاکسیهای اینترنتی در چین در حال رقابت بودند.
چند روز بعد، اپل موافقت کرد طی پنج سال، ۲۷۵ میلیارد دلار در چین هزینه کند، که شامل سرمایهگذاری روی توسعه و انتقال فناوری نیز میشد.
به گفته «وین ما»، از اینفورمیشن، این قرارداد «اپل را متعهد میکند از حدود ده هدف مورد علاقه چین حمایت کند»، از آن میان میتوان به «تعهد به حمایت از تولیدکنندگان چینی برای توسعه پیشرفتهترین فناوریهای تولید و آموزش استعدادهای برتر چینی» اشاره کرد.
«ما» میگوید، اپل در این توافق محرمانه با پکن متعهد شده بود که «بیشتر در دستگاههای خود از قطعات چینی استفاده کند، با شرکتهای نرمافزاری چینی قرارداد ببندد، با دانشگاههای چینی همکاریهای فناورانه داشته باشد و مستقیماً در شرکتهای فناوری چینی سرمایهگذاری کند.»
«اپل قول داد سرمایهگذاری خود در چین را میلیاردها دلار نسبت به سالهای گذشته افزایش دهد. بخشی از این پول صرف ساخت فروشگاههای جدید، مراکز تحقیق و توسعه و پروژههای انرژیهای تجدیدپذیر میشود.»
در همین حین، اپل و دیگر شرکتهای بزرگ آمریکایی مانند نایک و کوکاکولا، علیه مفاد اصلی لایحه کنگره لابی میکند که بهتازگی علیه کار اجباری اویغورها در چین تصویب شده است. بر اساس این قانون، به دلیل استانداردهای غیرشفاف کاری و نبود آزادی مطبوعات در چین، فرض منطقی بر آن است که کالاهای تولید شده در شین جیانگ با کار اجباری تولید میشوند، مگر آنکه شرکتها خلافش را ثابت کنند. بیشتر پنبه جهان و پلیسیلیکونی که در محصولات اپل استفاده میشوند، از شین حیانگ میآید.
بر اساس روشنگری کنوانسیون سازمان ملل متحد در زمینه پیشگیری و مجازات جنایت نسلکشی، اویغورهای منطقه شین جیانگ، تبتیها و پیروان فالونگونگ در معرض نسلکشی چین هستند. دولت آمریکا، بریتانیا، کانادا و چندین نهاد دولتی اروپا نسلکشی اویغورها را به رسمیت شناختهاند. بخشی از این نسلکشی، کار اجباری است که ظاهراً اپل در مقایسه با درآمدهای حاصل از چین، اهمیت چندانی به آن نمیدهد.
زمان آن فرا رسیده است که شرکتهای آمریکایی، از جمله اپل، رویکردهای اخلاقی خود را بهبود بخشند. آنها نباید با هیچ کشور، دولت یا حزب سیاسی همکاری کنند که حتی مرتکب یک نسلکشی میشود، چه برسد به سه نسلکشی. چین چنین کشوری است. پکن چنین دولتی است. حزب کمونیست چین چنین حزبی است. همین الان باید به همدستی آمریکا در کار اجباری و نسلکشی پایان داده شود.
نوشته: اندرس کور دارای لیسانس/کارشناسی ارشد علوم سیاسی از دانشگاه ییل (۲۰۰۱) و دکترای دولتی از دانشگاه هاروارد (۲۰۰۸) است.
نظرات بیان شده در این مقاله نظرات نویسنده است و لزوماً منعکس کننده نظرات اپکتایمز نیست.
مطالب دیگر:
آمار ابتلا به HIV در چین به ۱ میلیون رسیده و بیشتر در بین جوانان شایع است
کشورهای گروه هفت به روسیه در مورد «عواقب عظیم» تهاجم به اوکراین هشدار دادند
پنتاگون ممکن است تزریق واکسن تقویتکننده کووید۱۹ را برای سربازان اجباری کند