مرک و شرکایش روز دوشنبه اعلام کردند برای استفاده اضطراری از داروی خوراکی ضدویروسی خود برای درمان کووید۱۹ نزد سازمان غذا و داروی ایالات متحده (افدیاِی) درخواست مجوز کردهاند.
این قرص ظاهراً میتواند با موارد خفیف یا متوسط کووید۱۹ مقابله کند.
مرک هفته گذشته اعلام کرد طبق نتایج تحلیل مقدماتی فاز سوم آزمایش مطالعه داروی مذکور، این دارو در کاهش احتمال بستری شدن که در درمان کووید۱۹ نقشی کلیدی دارد، موثر است.
طبق گزارشی که مرک منتشر کرد، داروی ضدویروسی مولنوپیرویر خطر فوت یا بستری شدن بزرگسالانی را که در معرض خطر بودند اما بستری نشده بودند، به نصف رسانده است.
چندین شرکت و متخصص از جمله رئیس سابق افدیای، اسکات گاتلیب نیز از نتایج مذکور تعریف و تمجید کردهاند.
گاتلیب در برنامه «اسکواک باکس» از شبکه سیانبیسی گفت: «این نتایج خارقالعاده است. یعنی این موضوع واقعاً تحولآفرین است که یک قرص خوراکی چنین اثری داشته باشد، که در بیمارانی که از قبل دارای علائم بودند و در معرض خطر شدید قرار داشتند تا این حد تاثیر داشته باشد».
اما نتایج کامل آن کماکان منتشر نشدهاند و کارشناسان گفتهاند از بابت اینکه این قرص چگونه به ویروس حمله میکند نگران هستند.
مولنوپیرویر طی فرآیندی که جهشزایی مرگبار نام دارد، خود را درون ماده ژنتیکی ویروس قرار میدهد و سویههای بسیار زیادی به وجود میآورد که در نهایت به نابودی آن منجر میشود.
محققان گفتهاند این روش خطرات احتمالی دیگری دارد چون «همان روند جهشزایی که بر تکثیر ویروس تاثیر میگذارد، امکان اتصال و جهشزایی دیانای میزبان را نیز دارد» که این خود ممکن است باعث ایجاد سرطان یا اختلالات مادرزادی در کودکان متولدنشده شود. در جریان آزمایش ترکیب اِناِچسی که داروی مولنوپیرویر آن را تولید میکند، همین مسئله روی داده است.
دکتر شونتای ژو، دانشمند آزمایشگاه سواناستروم از دانشگاه کارولینای شمالی به روزنامه بارونز گفت: «از این بابت نگرانی وجود دارد که شاید این دارو اثرات جهشی بلندمدتی داشته باشد یا حتی منجر به سرطان شود».
مرک به درخواستها برای اظهار نظر پاسخی نداده است و در بیانیهای اعلام کرد که در آزمایش بالینی، افرادی که دارو دریافت کرده بودند و افرادی که دارونما دریافت کرده بودند عوارض نامطلوب و عوارض داروئی یکسانی از خود نشان دادهاند.
رئیس و مدیرعامل شرکت مرک، دکتر رابرت دیویس در بیانیهای گفت: «پیامدهای غیرمعمول این همهگیری ما را ملزم میکند با فوریت بیسابقهای دست به کار شویم و تیمهای ما با ارائه درخواست استفاده از مولنوپیرویر به افدیای تنها ۱۰ روز پس از دریافت دادههای مذکور، در همین راستا عمل کردهاند».
وندی هولمن، مدیر عامل شرکت ریجبک بیوتراپیوتیکس و همکار شرکت مرک، افزود: «درخواست مذکور به سازمان افدیای گامی حیاتی در راستای در دسترس نهادن مولنوپیرویر برای افرادیست که میتوانند از مزایای یک داروی ضدویروسی خوراکی بهرهمند شوند و بلافاصله پس از تشخیص ابتلا به کووید۱۹ میتوانند این دارو را در خانه مصرف کنند».
مطالب دیگر:
اسناد افشاشده: رژیم چین برای مقابله دوباره با شیوع احتمالی کرونا در مقیاس وسیع، آماده میشود
چرا برخی از افراد هر روز بین ساعت ۳ تا ۵ صبح از خواب میپرند؟