اگر تازه تصمیم گرفتهاید که ازغذاهای فرآوری شده اجتناب کنید، بهجای کیک، کِیل « گیاهی با برگهای سبز تیره از خانواده کلم » را جایگزین کرده و از تمام محصولات لبنی چشمپوشی کنید، دراینصورت در راهی که به سوی سالمتر شدن در پیش گرفتهاید مؤفقتر بوده و از هرکسی که میشناسید تغذیه بهتری خواهید داشت.
اما شاید هنوز هم نتوانستهاید تمام نوشیدنیهای شیرین را کاملا کنار بگذارید و از نوشیدن یک نوشابه گازدار درحالیکه میدانید کار اشتباهی میکنید لذت میبرید، و یا برای قهوه صبحگاهی خود مقداری شیرینکننده مصنوعی « که به نام تجاری اِسپِلِندا معروف است » استفاده میکنید.
درعینحال که این عادات به نظر بیضرر میرسند « بهخصوص زمانی که تقریبا با آنها عجین شدید »، متوجه میشوید که آنها واقعا بدون ضرر نیستند. حالا دقیقا زمان آن است که یکبار و برای همیشه از شرّ این شیرینکنندههای مصنوعی خلاص شوید.
تحقیقات جدید نشان میدهد که ممکن است اِسپِلِندا « که در داخل قوطیهای پپسی رژیمی پنهان است » باعث مشکلات جدی در سلامت از جمله ابتلا به سرطان شود. یک مطالعه که در مجله بین المللی بهداشت محیط و مشاغل منتشر شدهبود یادآور شد، موشهایی که طی دوران زندگیشان با سوکرالوز تغذیه شدهبودند اغلب مبتلا به انواع سرطان خون « لوکمیا » شدند.
محققان نتیجه گرفتند که این یافتهها، اطلاعات قبلی مبنی براینکه سوکرالوز از نظر بیولوژیک بیاثر است را تأیید نمیکند. مطالعات و تحقیقات بیشتر، ازجمله روش جدید سنجش عوامل سرطانزا بر موشهای آزمایشگاهی لازم است تا نشاندهنده مطمئن و بیخطر بودن سوکرالوز باشد. دنبال کردن این مطالعات، با در نظر داشتن اینکه میلیونها انسان در معرض خطر هستند، ازجمله ضرورتها است.
این نتایج، مرکزعلوم در جهت منافع عمومی « سی اس پی آی » را بر آن داشت تا بهطور رسمی به مصرفکنندگان توصیه کند که از شیرینکنندههای مصنوعی بپرهیزند هرچند باید توجه داشت که این سازمان در سال ۲۰۰۳ اعلام کردهبود که مصرف اسپلندا فاقد خطر و مطمئن است.
عدم اطمینان
مرکز علوم در جهت منافع عمومی، در یک نشست مطبوعاتی آزاد اعلام کرد که این مرکز، مصرف سوکرالوز « یک شیرینکننده مصنوعی که با نام تجاری اِسپِلِندا شناختهمیشود » را در محصولات غذایی شیمیایی که برای تولید مکملهای مواد غذایی استفاده میشد، تنزّل دادهاست. گروه غیرانتفاعی دیدهبان ایمنی مواد غذایی که سوکرالوز را در رده مواد غذایی مطمئن قرار داده بود، حالا بهدنبال نتیجه یک مطالعه چاپ نشده از یک گروه آزمایشگاهی مستقل ایتالیایی مبنی بر اینکه شیرینکننده موجب سرطان خون در موشها میشود، آن را در دسته موارد قابل احتیاط قرار دادهاست.
بهگفته مایکل اف جاکوبسون، مدیرعامل اجرایی مرکز سی اس پی آی، ممکن است ثابت شود که ساکرالوز مطمئنتر از ساخارین، آسپارتام و یا اَسهسولفام پتاسیم است، اما قبل از اینکه ما با اطمینان بتوانیم بگوییم که شیرینکنندهها برای استفاده در مواد غذایی مطمئن هستند، مطالعه بعدی گروه ایتالیایی « که بهزودی آماده ارائه است » با بررسی دقیق، این مسأله را گواهی خواهدکرد.
بسیارخوب، حالا شما میدانید که بهتر است از مصرف این شکرهای تقلبی اجتناب کنید، اما هنوز هم فکر نوشیدن قهوه تلخ برایتان مطبوع نیست. وحشت نکنید، در طبیعت تعداد زیادی شیرینکننده طبیعی وجود دارد که میتوانید آنها را جایگزین این شکرهای مصنوعی و مملوازمواد شیمیایی بکنید.