logo_eet

اقدام تلافی‌جویانه رژیم چین نسبت به برخی از برندهای غربی

شین‌جیانگ بسیاری از برندهای بین‌المللی با توجه به نسل‌کشی پکن علیه اویغورها و دیگر اقلیت‌های قومی و مذهبی، تلاش کرده‌اند که از کسب درآمد
(Kevin Frayer/Getty Images)

بسیاری از برندهای بین‌المللی با توجه به نسل‌کشی پکن علیه اویغورها و دیگر اقلیت‌های قومی و مذهبی، تلاش کرده‌اند که از کسب درآمد از طریق منابع مادی و انسانی از منطقه شین‌جیانگ خودداری کنند.

اخیرا ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، و کانادا تعدادی از مقامات چینی را به دلیل نقش آن‌ها در آزار و اذیت ایغورها در شین‌جیانگ، تحریم کرده‌اند. حزب کمونیست چین بیش از یک میلیون اویغور را در اردوگاه‌های کار آن منطقه زندانی کرده‌است. زندانیان به کار اجباری، شکنجه، تجاوز و شستشوی مغزی سیاسی وادار شده‌اند.

شرکت‌های اچ اند ام، گپ، نایکی و خرده‌فروشی سریع ژاپن (شرکت مادر یونیکلو) همگی طی دو سال گذشته بیانیه‌ای را در محکومیت کار اجباری یا اظهار برائت خود از آن قضایا منتشر کرده‌اند.

اما در حال حاضر شرکت‌های غربی با واکنش شدید رژیم کمونیست چین مواجه شده و به طور روزافزونی به انتخاب یک طرف در این ماجرا مجبور شده‌اند. این شرکت‌ها باید بر روی طناب نازکی میان حفظ مشتریان چینی با راضی کردن پکن و یا پیروی از انتظارات سهام‌داران، مدیران اجرایی و سایر گروه‌های ذی‌نفع غربی راه بروند.

سخنگوی حزب کمونیست چین در ۲۵ مارس ضمن انتقاد از شرکت‌های نایکی، آدیداس، نیو بالانس و بربری (همگی عضو طرح کتان بهتر (BCI))، خواستار تحریم سراسری این کمپانی‌های مطرح، در چین شد. همچنین شمار زیادی از افراد مشهور چینی قراردادهای خود را با برندهای غربی به دلیل موضع آن‌ها در قبال قضیه شین‌جیانگ فسخ کرده یا تصمیم به فسخ آن‌ها دارند.

طرح کتان بهتر، پیوسته هدف رسانه‌های اجتماعی چینی بوده‌است. این طرح تولید کتان با دوام را ارتقا می‌دهد و در سال گذشته اعلام کرد که به دلیل ملاحظات حقوق بشری، حمایت خود را از شرکت‌هایی که از منطقه شین‌جیانگ منابع‌شان را تامین می‌کنند، تعلیق خواهد کرد.

شرکت‌های اچ اند ام و خرده‌فروشی سریع نیز از اعضای طرح کتان بهتر هستند. شرکت سوئدی خرده‌فروشی لباس اچ اند ام، با بیانیه‌ای که در اوایل سال ۲۰۲۰ درباره توقف کسب منابع کتان خود از شین‌جیانگ منتشر کرد، یکی از اهداف اصلی اعتراض گروه جوانان حزب کمونیست شد. نایکی و آدیداس نیز به دلیل موضع خود، مورد حمله شبکه‌های اجتماعی چینی و رسانه‌های دولتی این کشور قرار گرفتند. هردوی این شرکت‌ها در بیانیه‌هایی اعلام کرده بودند که دیگر مواد مورد استفاده خود را از استان شین‌جیانگ تامین نخواهند کرد.

همچنین تنسنت، هلدینگ عظیم اینترنتی چینی، به دلیل بیانیه‌های شرکت بربری در باب خودداری او از کسب منابع خام از شین‌جیانگ، پوستر‌ها و لباس کاراکترهای مجازی بازی کامپیوتری خود به نام «شرافت پادشاهان» که تم شرکت بربری را داشتند حذف کرد. این تصمیم در پستی در شبکه اجتماعی چینی «ویبو» اعلام شد، شبکه‌ای که تحت مالکیت شرکت تنست است.

هو سیجین، ویراستار ارشد رسانه دولتی چینی گلوبال تایمز در مقاله‌ای نوشت: «سرمایه‌گذاری‌های عظیمی در زمینه روابط عمومی به سرعت نابود شده‌اند».

«آن‌ها [شرکت‌های غربی] برای شکایت باید به جامعه غرب بازگردند؛ زیرا آن‌ها می‌دانند به هردلیلی؛ چه آن‌ها فاعل بوده‌اند چه منفعل، کاری را انجام داده‌اند که برای مصرف‌کنندگان چینی غیرقابل تحمل بوده‌است».

با ایجاد هراس از تحریم گسترده توسط مصرف‌کنندگان چینی که اغلب به اطلاعاتی مستقل از دپارتمان تبلیغات حزب کمونیست دسترسی ندارند، سهام شرکت‌های اچ اند ام، بربری، نایکی و آدیداس در انتهای روز ۲۶ مارس همگی سقوط کردند. آدیداس با افت ۷/۶ درصدی طی این هفته، دچار بیشترین افت ارزش سهام در فرانکفورت شد.

شرکت‌ها با احتیاط در حال متعادل ساختن منافع خود در چین در برابر گرایشات مصرف‌کنندگان درون خانه هستند. برخی از این کمپانی‌ها در حال حاضر نیز از موضع خود عقب‌نشینی کرده‌ و برخی دیگر برای دوری از تحریم شدن، شروع به جلب نظر حزب کمونیست چین کرده‌اند.

مطالب دیگر:

هنگ کنگ: آزار و اذیت مکرر خبرنگار و مجری برنامه‌ای محبوب به‌دست حزب کمونیست چین

فشار دموکرات‌ها برای اعمال سانسور بیشتر در شبکه‌های اجتماعی

قانون جدید ایالت جورجیا در خصوص اصلاح قوانین انتخابات انتقاد شدید بایدن و تحسین ترامپ را برانگیخت

 

اخبار مرتبط