شی جین پینگ رهبر چین در حالی پیام تبریک خود را برای جو بایدن، کاندیدای دموکرات ارسال کرده است که پیش از این با اشاره به «فرآیندهای قانونی» پیش روی نتیجه انتخابات از این کار خودداری کرده بود.
اگرچه تعدادی از رسانه ها هم اکنون جو بایدن را به عنوان رئیس جمهور منتخب معرفی کردهاند، اپک تایمز تا زمان تایید رسمی نتایج ایالات و رفع چالشهای قانونی از این کار خودداری خواهد کرد.
رسانه دولتی چین به نام «شینهوا» روز ۲۵ نوامبر پیغام شی جین پینگ به بایدن را منتشر کرد، که در آن رهبر چین برای وجود «روحیه عدم درگیری، عدم تقابل، احترام متقابل و همکاری برد-برد» بین دو کشور آرزو کرده بود.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که «دو کشور بر همکاری، مدیریت اختلافات، و بهبود پایداری و سلامت رابطه چین-آمریکا تمرکز کنند».
رسانه شینهوا همچنین بدون ارائه جزییات بیشتر از پیام تبریک وانگ کیشان، معاون شی جین پینگ به کاملا هریس خبر داد.
این پیغامها در حالی ارسال شدهاند که پیش از این، مقامات چین از تبریک به بایدن خودداری میکردند. وانگ ونبین، سخنگوی وزیر امور خارجه روز ۹ نوامبر در کنفرانس خبری خود گفت که رژیم چین تا زمان «تعیین نتیجه انتخابات از طریق فرآیندهای قانونی ایالات متحده» منتظر خواهد ماند.
در کنفرانس خبری وانگ روز ۱۳ نوامبر خبرنگاران مجددا درباره علت عدم ارسال پیام تبریک به بایدن پرسیدند. وانگ در پاسخ گفت: «ما واکنش جوامع داخل و خارج آمریکا نسبت به نتایج انتخابات را دنبال کردهایم، و به انتخاب مردم آمریکا احترام می گذاریم. به آقای بایدن و خانم هریس تبریک میگوییم».
وانگ اضافه کرد: «ما همچنان متوجه هستیم که نتیجه نهایی انتخابات آمریکا با توجه به فرآیندهای قانونی ایالات متحده مشخص خواهد شد».
تانگ جین یوآنگ، مفسر مسائل چین در ایالات متحده در این باره گفت که پیام تبریک شی جین پینگ به بایدن به منظور هدایت دیدگاه عمومی درباره پیروزی بایدن، و نادیده گرفتن چالشهای قانونی از سوی پرزیدنت دونالد ترامپ است.
تانگ اضافه کرد که «شکایات ترامپ در ۶ ایالت تعیینکننده، به معنای کاهش شانس پیروزی بایدن است»، و هدف شی جین پینگ پشتیبانی از بایدن در برابر ترامپ بود.
لی لینیی، یک مفسر دیگر مسائل چین در ایالات متحده اضافه کرد که پیغام شی جین پینگ یک واکنش به رویکردهای سختگیرانه ترامپ در روزهای اخیر علیه چین بوده است.
روز ۱۲ نوامبر و پیش از پیغام تبریک وانگ، ترامپ به دلایل امنیتی یک دستور اجرایی مبنی بر ممنوعیت سرمایه گذاری آمریکایی ها در شرکت های مرتبط با ارتش چین را صادر کرده بود.
این هفته خبرگزاری رویترز با اشاره به کپی لیست سیاه وزارت بازرگانی گزارش داد که دولت ترامپ دستور ممنوعیت خرید محصولات و فناوری آمریکایی را برای ۸۹ شرکت مرتبط با ارتش چین صادر کرده است.
لی ادامه داد که پیغام تبریک شی جین پینگ نشان دهنده عدم رضایت او از سیاست های جدید است: «این محدودیت های صادراتی فرآیند توسعه نظامی چین را به شدت مهار خواهد کرد».
مطالب دیگر:
قانونگذاران و کارشناسان سالها پیش نسبت به ضعفهای انتخاباتی در آمریکا هشدار دادهبودند
نقطهای بحرانی در تاریخ آمریکا
ترامپ از حامیان خود میخواهد ایستادگی کنند و از تهدیدها نترسند
پرزیدنت دونالد ترامپ: هنوز فاصله زیادی تا پایان انتخابات ۲۰۲۰ داریم