قانونگذاران جمهوریخواه روز یکشنبه با لحنی معترضانه از پرزیدنت جو بایدن پرسیدند که چرا درباره تصرف افغانستان توسط گروه تروریستی طالبان پس از به دست گرفتن کابل هیچ بیانیه عمومی منتشر نکرده است.
سناتور تام کاتن (جمهوریخواه، آرکانزاس) که چندین دوره در ارتش ایالات متحده در افغانستان خدمت کرده است در صفحه توییتر خود نوشت: «چرا جو بایدن مخفی شده است؟ او باید فوراً برای ملت سخنرانی کند و جوابگوی وضعیت فاجعهبار افغانستان باشد. کنفرانسهای تلفنی بین وزرای کابینه و سناتورها در شرایط بحرانی به هیچوجه کافی نیست».
نماینده مایکل مککال (جمهوریخواه، تگزاس) در برنامه «وضعیت اتحاد» از شبکه سیانان گفت پس از تسلط سریع طالبان بر این کشور ظرف تنها چند هفته، «دستان بایدن به خون آلوده خواهند شد». مککال که عالیرتبهترین جمهوریخواه کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان است، گفت: «آنها این موقعیت را به کلی بر باد دادند. آنها قدرت طالبان را دست کم گرفتند».
وزیر امور خارجه آنتونی بلینکن در مصاحبه با ایبیسی نیوز گفت ایالات متحده به هدف خود در افغانستان یعنی برچیدن القاعده و از میان برداشتن رهبر آن، اسامه بن لادن که در حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۱ مقصر شناخته شد، رسیده است.
بلینکن به ایبیسی نیوز گفت: «واقعیت ماجرا این است که ما ۲۰ سال پیش با یک هدف به افغانستان رفتیم و آن هدف، مقابله با مهاجمان حمله ۱۱ سپتامبر بود. آن ماموریت موفقیتآمیز بوده است. ۱۰ سال پیش بن لادن را به سزای اعمالش رساندیم. القاعده، همان گروهی که به ما حمله کرد، تا حد بسیار زیادی محو شده است. آنان هماکنون توانایی حمله به ما از افغانستان را ندارند».
چندین تن از قانونگذاران دموکرات نیز از نحوه مدیریت دولت بایدن از این خروج انتقاد کردهاند. بایدن چند هفته قبل اعلام کرده بود که نیروهای آمریکایی پس از صرف ۲۰ سال و تریلیونها دلار هزینه در درگیری، بی هیچ قید و شرطی از این کشور آسیای جنوبی خارج خواهند شد.
نماینده دین فیلیپس (دموکرات، مینسوتا) ضمن اشاره به سقوط شهر سایگون که پایان جنگ ویتنام را رقم زد، گفت: «من به عنوان یک پسر دارنده مدال ستاره طلائی جنگ ویتنام پس از شنیدن جلسه توجیهی کاخ سفید درباره خروج از جنگ افغانستان، عمیقاً برای هزاران خانواده دارنده ستاره طلائی که ۴۶ سال پس از جنگ وضعیت دردناک و مشابهی دارند احساس ناراحتی میکنم».
نماینده دموکرات دیگری به نام ویسنته گونزالز (دموکرات، تگزاس) گفت: «هیچ راهی برای پنهان کردن واقعیت وجود ندارد. وضعیت افغانستان نیز لگه ننگ دیگری برای این دولت است. خروج هرگز قرار نبود آسان باشد اما لازم نبود کار به اینجا بکشد. ایالات متحده باید از تمام توان خود برای کمک به تامین امنیت شرکا و متحدانمان و حفظ امنیت ملیمان استفاده کند».
دیوید پتراوس، ژنرال بازنشسته و فرمانده اسبق ایالات متحده در افغانستان طی بیانیه شدیدالحنی گفت خروج و تصاحب قدرت طالبان «یک عقبگرد عظیم برای امنیت ملی» است که «به شدت بدتر خواهد شد».
وی افزود: «در این شرایط نمیتوان نتایج را ماستمالی کرد… ضربالمثلی داشتیم که گاهی اوقات برای روزهای بسیار بد استفاده میکردیم و من میگفتم «اگر واقعاً روز بسیار بدی در بغداد یا کابل است، به تریبون بروید و بگویید که روز بسیار بدی داشتیم». کلاغ را جای قناری رنگ نکنید. این کار اعتبار شما را زیر سوال میبرد».
روز یکشنبه ویدیویی که به صورت زنده از شبکه الجزیره تیوی پخش شد ورود رهبران طالبان به کاخ ریاست جمهوری افغانستان را نشان داد. همزمان با ویدیوی مذکور، این گروه در بیانیهای اعلام کرد به اعضای خود دستور داده است به کابل وارد شوند. علاوه بر این، ویدیوی دیگری نیز ورود طالبان به ساختمان سفارت ایالات متحده را نشان میداد.
روز دوشنبه شورای امنیت سازمان ملل قرار است جلسهای اضطراری درباره وضعیت امنیتی فوق برگزار کنند.
مطالب دیگر:
رژیم چین در پی خروج آمریکا از افغانستان به دنبال منفعت است
فایزر-بیونتک و مدرنا میلیاردها دلار از دوز تقویتکننده واکسن کووید۱۹ کسب خواهند کرد