Search
Asset 2

طبق تحقیقات تنها مصرف دو بار نوشابه در روز می‌‌‏تواند خطر مرگ زودرس را افزایش دهد

بسیاری از مردم از مقدار زیاد شیرین کننده‌‌‌‏های موجود در نوشابه و اینکه مصرف آن چقدر می‌تواند برای سلامتی مضر باشد آگاه نیستند. این یکی از دلایلی است که نوشابه‌‌‌‏های رژیمی  و فاقد شکر دارای سهم بزرگی در بازار هستند. در حقیقت، نوشابه بدون قند بیشتر از پپسی معمولی، بازار مصرف کنندگان را در دست گرفته است.

متأسفانه، همانطور که مطالعات اخیر به طور قطعی نشان داده‌‌‌‏اند، یافته‌‌‌‏ها درباره نوشابه‌‌‌‏های رژیمی به مراتب نتایج نگران‌‌‌‏کننده‌‌‌‏تری را نشان می‌‌‌‏دهد. به نظر می‌‌‌‏رسد که تنها حذف شکر معمولی از آنها تضمینی بر بی خطر بودن آن برای سلامتی نیست.

مصرف زیاد شکر مدت‌‌‌‏ها است که به عنوان عامل بسیاری از عارضه‌‌‌‏ها از جمله دیابت، افزایش وزن، بیماری قلبی و سکته مغزی شناخته می‌‌‌‏شود. با این حال، بسیاری از مردم امیدوار بودند که به راحتی با استفاده از نوشابه‌‌‌‏های رژیمی به جای نوشابه‌‌‌‏های معمولی از این عوارض جلوگیری کنند.

مطالعه‌‌‌‏ای از ده کشور اروپایی که در سپتامبر ۲۰۱۹ در مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شد، نشان داد که در حالی که که شیرین کننده‌‌‌‏های مصنوعی ممکن است « بیماری‌‌‌‏های قندی » ایجاد نکنند، اما آنها نیز عوارض زیاد خاصی را به همراه دارند.

طبق مطالعه و جمع آوری اطلاعاتی از بیش از ۴۵۰ هزار فرد بالغ که روزانه دو یا چند بار نوشابه مصرف می‌‌‌‏کردند، « به طور کلی نشان داده شد که مصرف نوشابه‌‌‌‏ها چه ساده، چه رژیمی قطعا با تمام عوامل مرگ و میر ارتباط مستقیمی دارد. » نوشابه‌‌‌‏های شکردار بیشتر با « مرگ و میر ناشی از بیماری‌‌‌‏های گوارشی » مرتبط بودند، در حالی که نوشابه‌‌‌‏های رژیمی یا فاقد شکر به « مرگ و میر ناشی از بیماری‌‌‌‏های گردش خون » ارتباط داشتند.

نیل مورفی از آژانس بین‌المللی تحقیقات در مورد سرطان که در این مطالعه مشارکت داشت، به خبرگزاری رویترز گفت که نتایج این تحقیق واضح است. « طبق نتایج تحقیقات ما در مورد نوشابه‌‌‌‏های شیرین شده با شکر، می‌‌‌‏بایست اقدامات حمایتی بیشتری را برای محدود کردن مصرف و جایگزینی آنها با سایر نوشیدنی‌‌‌‏های سالم از جمله آب، تدارک دید. »

اما این تنها تحقیقی نیست که حقایق در مورد زیانبار بودن نوشابه‌‌‌‏ها را آشکار کرده ‌است. در مطالعه ای که در نشریه علمی Circulation در مارس ۲۰۱۹ منتشر شد، نقش هر دوی نوشابه‌‌‌‏های شیرین شده با شکر (SSB) و نوشابه‌‌‌‏های شیرین شده با مواد مصنوعی (ASBs) و ارتباط آنها با مرگ و میر در بزرگسالان در ایالات متحده مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه نشان داد که « مصرف نوشابه‌‌‌‏های شیرین شده با شکر (SSB) بطور قطع با مرگ و میر درجه یک ناشی از [ بیماری‌های قلبی و عروقی ] مرتبط هستند. »

نتایج این مطالعه در شبکه CNN نیز گزارش شد و به طرز تکان دهنده‌‌‌‏ای، مشخص شد که: « زنانی که روزانه بیش از دو بار در روز نوشابه‌‌‌‏های قندی مصرف می‌‌‌‏کنند، در مقایسه با افرادی که کمتر از یک بار در روز مصرف می‌‌‌‏کنند احتمال خطر مرگ زودرس در آنها تا ۶۳% بیشتر افزایش می‌‌‌‏یابد. »

این مطالعات در غالب طرح جدید موسسه بهداشت زنان بر روی بیش از ۸۰ هزار خانم یائسه صورت گرفت. آن‌ها ‌بار دیگر دریافتند که زنانی که دو یا چند بار در روز نوشابه مصرف می‌کنند « ۳۱ درصد بیشتر احتمال سکته مغزی در آن‌‌‌‏ها وجود دارد، ۲۹درصد بیشتر احتمال دارد که دچار بیماری قلبی شوند و ۱۶ درصد بیشتر احتمال دارد به دلیل عوارض دیگر جان خود را از دست دهند.»

مکانیسم عمل و مواد به کار رفته در شیرین کننده‌‌‌‏های مصنوعی که به نظر می‌‌‌‏رسد اثرات زیانبار کمتری بر روی سلامتی دارند چگونه است؟ برخی پزشکان معتقد هستند که ممکن است مصرف شیرین کننده‌‌‌‏های مصنوعی باعث شود که مردم چیزهای شیرین بیشتری را مصرف کنند.

نیل مورفی در مصاحبه با خبرگزاری رویترز توضیح داد که « در اینجا ممکن است عوامل بیشتر دیگری ورای آنچه ما در ارتباط بین مصرف زیاد نوشابه‌‌‌‏های رژیمی و مرگ زودرس مشاهده کردیم وجود داشته باشد. » به عنوان مثال، مصرف زیاد نوشابه نشانه‌‌‌‏ای از یک رژیم غذایی ناسالم است.

صرف نظر از همه این موارد، راهی بسیار آسان برای جلوگیری از این معضل وجود دارد. به جای نوشابه رژیمی، آب بنوشید. اگر آب ساده مطابق ذائقه تان نیست، می توانید با استفاده از مواد طبیعی مانند آب لیمو، خیار و نعنا یا عسل آن را طعم دار نمائید. ممکن است دلتان برای حسی که بعد از خوردن نوشابه رژیمی به شما دست می‌‌‌‏داد تنگ شود، اما به طور قطع می‌‌‌‏توانید از عوارض زیانبار آن بر سلامتی جلوگیری کنید.

تذکر: این مقاله صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارد و جایگزین توصیه‌های پزشکی تخصصی نیست.

مطالب دیگر:

داستان التیام افسردگی‌‏های زنی که در ۱۵ سالگی سقط جنین کرد

این مرد می‌گوید، همسر مفقود شده‌اش قربانی برداشت اعضای بدن شده است

چرا راهب ارشد از اخراج راهب دزد امتناع می‌‏کرد

روشی برای قوی کردن زانوها- بخش اول

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی