اپک تایمز فارسی اسپانسر رسانه ای تیرگان
از دیرباز ایرانیها به عنوان مردمانی فرهنگدوست درمیان ملل مختلف شناخته شده و آنان سفیران گسترش هنر و اندیشه خود در دیگر نقاط جهان بودهاند. بار دیگر تیرگان که یکی از بزرگترین مراسم ایرانیان باستان است، به همت بنیانگذاران این جشنواره به مدت ۴ روز از ۲۷ تا ۳۰ جولای در شهر تورنتو متجلی و با شکوه تمام برگزار میشود.
فرصتی بهدست آمد تا با «مهرداد آرین نژاد» یکی از پایهگذاران این جشنواره در تورنتو به گفتگو بنشینیم.
اپک تایمز: آقای آرین نژاد ضمن معرفی خود لطفا بفرمایید چطور شد که به فکر افتادید این جشنواره را برگزار کنید.
مهرداد آرین نژاد: من فارغ التحصیل رشته کامپیوتر هستم و در سال ۱۹۹۷ به کانادا مهاجرت کردم. همزمان با کار در شرکت آی بی آم فوق لیسانس خود را از دانشگاه تورنتو اخذ کردم.
در همان سالهای اولیه مهاجرت احساس کردم که مردم این سرزمین درباره ایران اطلاعات زیادی ندارند. یکسری تفکرات کلیشهای وجود دارد؛ مثل کشور جهان سوم وفقیر، کشور کهن و… که خیلی از آنها درست نیست و شما در مقام یک ایرانی دوست دارید با آنها مجادله کنید و بگویید کشور من این خوبیها را دارد و به آن میبالم.
علاوه بر این موضوع، میتوان دید که اکثر ما ایرانیها با فرهنگ و بهخصوص تاریخ معاصر خود آشنایی کمی داریم. به همین دلیل سعی کردم در فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی کارهایی با دوستان انجام دهم که نهایتا به برگزاری یک جشنواره منتهی شد.
اپک تایمز: اولین تیرگان در چه سالی برگزار شد؟
مهرداد آرین نژاد: اولینباری که در «هاربرفرانت سنتر» برنامه برگزار کردیم، نوروز سال ۲۰۰۶ بود که از سال ۲۰۰۴ مقدمات آنرا شروع کردیم. دوسال طول کشید که توانستیم آنرا به اجرا درآوریم. چراکه همه ما کار تمام وقت داشتیم و فقط ساعتهای آزادمان را روی آن میگذاشتیم. در آنزمان هاربرفرانت سنتر برای مردم ایرانی شناخته شده نبود و نمیدانستند در کجا قرار دارد. همین موضوع باعث شد که کار ما مشکل شود. برای اینکه باید ایرانیها را که بیشتر در شمال شهر ساکن بودند به مرکزشهر میکشاندیم؛ آنهم در زمستان و به کنار دریاچه که بسیار سرد است. موفق شدیم اینکار را انجام دهیم و ۲۵۰۰۰ نفر بازدید کننده داشتیم. به دلیل اینکه گنجایش تکمیل شده بود، مرکز هاربرفرانت سنتر میخواست درهای مجموعه را قفل کند و نگذارد افراد بیشتری وارد شوند.
این موفقیت انگیزهای شد که جشنواره را به تابستان منتقل کنیم. برای اینکه بتوانیم از فضای باز استفاده کنیم و جمعیت بیشتری را پوشش دهیم. برخی از دوستانی که دیگر با ما نیستند پیشنهاد کردند که یکی از جشنهای کهن ایرانی را که مردم با آن آشنا نیستند را زنده کنیم. پس از صحبتهای مکرر، جشن «تیرگان» را انتخاب کردیم. به این دلیل که در تاریخ باستان ما اهمیت داشته؛ حتی اهمیت آن به اندازه نوروز بوده است.
از میان روایتهایی که برای تیرگان وجود دارد(مانند روز نویسنده، جشن آب پاشان، ستاره تیشتر وغیره)، روایت «آرش کمانگیر» را انتخاب کردیم. چراکه آرش کسی بود که جانش را برای وطنش فدا کرد. احساس کردیم که این روایت، روایت بهتری است و میتواند مردم را جذب کند و اهمیت تیرگان را به ایشان نشان دهد. خوشبختانه امروز میبینیم که ایرانیان در همه جای دنیا چه در مقیاس کوچک و چه بزرگ تیرگان را جشن میگیرند. خوشحالیم که توانستیم نقش کوچکی در زنده کردن این آیین باستانی ایفا کنیم.
دو سال بعد از جشن اول، یعنی در سال ۲۰۰۸ دوباره آن را برگزار کردیم و حدود ۵۰ هزار تا ۶۰ هزار نفر جمعیت برای بازدید آمدند. بعد از گذشت سه سال در سال ۲۰۱۱ جشنواره تیرگان برگزار شد و پس آز آن هر دوسال یکبار به طور مرتب آنرا در برگزار کردهایم.
اپک تایمز: هزینه برگزاری جشنواره چه مبلغی است و چگونه تامین میشود؟ آیا دولت کانادا حمایتی از این جشنواره میکند؟
مهرداد آرین نژاد: ما یک سازمان غیر انتفاعی هستیم. هزینه برگزاری جشنواره را از منابع مختلف تامین میکنیم. بزرگترین منبع از طریق فروش بلیط است. چون ۱۰% از برنامههای ما بلیطی و بقیه رایگان است. ولی از طریق همان ۱۰% بخش بزرگی از بودجه مان را مثلا حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد تامین میکنیم.
قسمتی ازطریق کمکهای دولتی که کمتر از ۲۰% است، بهدست میآید. مثلا فرض کنید بودجه ما امسال بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار دلار است و از این مبلغ توانستهایم ۱۱۵ هزار دلار کمکهزینه دولتی بگیریم. دولت کانادا از ما به صورت محدود حمایت میکند ولی همیشه نمیتوانید روی آن حساب باز کنید.
حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار دلار از طریق اجاره دادن رستورانها و مغازه هایی که به کارهای فرهنگی اختصاص میدهیم، تامین میشود.
ضمنا اسپانسرشیپها یا حامیان مالی که یا مثل رسانه «اپک تایمز» برای ما تبلیغات انجام میدهند و یا با اهدا پول، برند یا نام تجاری خود را تبلیغ میکنند نیز در تامین بودجه تاثیرگذارند.
بخش آخر هم کمکهای مردمی است که در نتیجه از جمع همه اینها بودجه جشنواره تامین میشود.
اپک تایمز: آیا شخص جنابعالی به تنهایی در مورد اجرای جشنواره برنامهریزی میکنید یا اینکه هیات مدیرهای وجود دارد؟
مهرداد آرین نژاد: خیر، تنها نیستم. من یکی از بنیانگذاران تیرگان هستم. دوستان دیگری بودند که امروز با ما نیستند. دوستان دیگری هستند که امروز هم با ما هستند. ولی این یک کار گروهی است. از ابتدا هم به همین صورت بوده است. من شخصا همیشه مدیر اجرایی آن بودهام. تعداد اعضای تیرگان حدود ۲۵ نفر هستند. آنان هردوسال یکبار از بین خود یک گروه پنج نفره را انتخاب میکنند که به عنوان هیات مدیره فعالیت میکند و هیات مدیره هم باید یک مدیر عامل استخدام کند. البته چون این روزها بودجه کافی نداریم و نمیتوانیم از پس هزینه ها برآییم، همه این کارها را داوطلبانه انجام میدهیم. علاوه بر اعضای مذکور هرسال حدود ۳۰۰ نفر افرادی را داریم که داوطلبانه با تیرگان همکاری دارند.
اپک تایمز: برنامه ریزی جلسات و کنترل این تعداد همکار شامل ۳۰۰ نفر داوطلب کار آسانی نیست. ممکن است کمی بیشتر درباره نحوه اداره و هماهنگی کارها توضیح دهید؟
مهرداد آرین نژاد: ۴ دپارتمان وجود دارد: روابط عمومی، مارکتینگ و اسپانسرشیپ، برنامه ریزی و کارهای اجرایی. دوشنبه شبها جلسه کارهای اجرایی با شرکت حدود ۲۰۰ نفر را در North York Civic Center برگزار میکنیم. گروه روابط عمومی و برنامهریزی هریک شامل ۴۰ الی ۵۰ نفر هستند که جلسات آنان نیز در همان مکان برگزار میشود. در گروه مارکتینگ و اسپانسرشیپ حدود ۲۰ الی ۳۰ نفر همکاری دارند که جلسات آنها روزهای پنجشنبه در محل دفتر تیرگان برگزار میشود.
اپک تایمز: افراد به چه دلایلی علاقمند به همکاری داوطلبانه با تیرگان هستند؟
مهرداد آرین نژاد: دلایل مختلفی وجود دارد. عشق به فرهنگ و هنر ایران و کشوری که از آن دور هستند میتواند یکی از دلایل اصلی باشد. دلیل دیگر آشنایی با همزبانان خود و گسترش شبکه ارتباطی(نتورک) خود است و احساس میکنند در محیطی مشغول به کار هستند که باعث افتخار همگان است. دلیل دیگر امکان ملاقات از نزدیک با افراد مشهور و هنرمندانی است که در تیرگان حضور مییابند. یعنی طیف وسیعی از دلایل برای همکاری داوطلبانه با تیرگان وجود دارد.
اپک تایمز: به اعتقادعدهای جشنواره تیرگان در تورنتو، به دلیل تعداد زیاد مخاطب و سطح هنری در میان تمام رویدادهای ایرانی تمام دنیا بالاترین سطح را داراست. شما چه فکر میکنید؟
مهرداد آرین نژاد: میدانم در جوامع مهاجر ایرانی جشنهای زیاد و خوبی برگزار میکنند. اما برنامهای در این حد و اندازه و کیفیت نه تنها در کانادا بلکه در هیچ کجای دنیا ندیدهام.
اپک تایمز: نقش تیرگان در کانادا برای جامعه ایرانی چیست؟
مهرداد آرین نژاد: ما به این جامعه آمدهایم به عنوان مردمی که تاریخ و فرهنگی کهن داریم و باید سهمی در این جامعه چندفرهنگی داشته باشیم. در کشورمان چندفرهنگی و گوناگونی هزاران سال است که وجود دارد. باید بدانیم وجود اقوام، زبانها و فرهنگهای مختلف یک ارزش است و به آن بها دهیم. به کانادا آمدهایم و میبینیم در اینجا به گوناگونی فرهنگی اهمیت زیادی میدهند.
ما هم اینجا صدایی داریم. مثل ملتی نیستیم که فقط مهاجرت کنیم، از امکانات اینجا استفاده کنیم و به صورت انفرادی وجود داشته باشیم. وقتی که تیرگان هست، خود من مثلا به دوست ایتالیایی خودم میگویم: «من ایرانی هستم» و او در پاسخ میگویند: «بله ما میدانیم که شما یک جشنواره به اسم تیرگان دارید؛ من شرکت کردهام و برنامه ها را دیدهام؛ باورم نمیشده که همانطور که مردان ایرانی ادیب و متخصص هستند، زنان ایرانی نیز میتوانند نویسنده یا هنرمند باشند». بنابراین تیرگان بر طرز فکر افراد نسبت به ایران تاثیر میگذارد. تیرگان هم سهمی از ما در جامعه کانادایی هست و هم صدایی.
اپک تایمز: قشرهای مختلفی از افراد در سنین مختلف به تیرگان میآیند و این نشان میدهد که شما برنامهها را طوری انتخاب میکنید که طیف وسیعی از مخاطبین را پوشش دهد. در اینباره چه صحبتی دارید؟
مهرداد آرین نژاد: این موضوع یکی از چالشهای ماست. اصولا انتخاب برنامههایی که همهپسند باشد و معنا و ارزش هنری داشته باشد، بسیار سخت است که فکرمیکنم ما به خوبی توانستهایم از پس آن برآییم. البته هنوز قطعا اشکالات زیادی در برنامهها وجود دارد. ولی در کل تعداد جمعیت بازدید کننده نشان میدهد که خوب برنامهریزی کردهایم. نه تنها از کانادا، بلکه از آمریکا و اروپا هم برای دیدن تیرگان میآیند. به این دلیل که برنامههای مختلفی داریم که از کیفیت خوبی برخوردارند.
اپک تایمز: چه انتظاری از هممیهنان ایرانی دارید؟
مهرداد آرین نژاد: فکر میکنم اگر جشنوارهای به نام تیرگان در تورنتوی کانادا بهوجود آمده و این جامعه توانسته چنین رویدادی را بهوجود بیاورد، نشاندهنده اینستکه این جامعه شایستگی آنرا دارد. طبق هدفی که داریم میخواهیم تا ۱۰ سال آینده ۱۰ میلیون نفر را از سراسر دنیا برای تیرگان در شهر تورنتو جمع کنیم و نه فقط در هابرفرانت یا دیستیریلی دیستریکت که امسال اضافه شدهاست، بلکه در جای جای این شهر. حتی یک بخش بین المللی داشته باشیم که برنامههای بینالمللی در آن اجرا کنیم.
برای تحقق این هدف مردم ما باید از گوشههای مختلف جهان کمک کنند و به کمپین ما بپیوندند. این کمپین «دوستان تیرگان» نام دارد که هر ایرانی در هرکجای دنیا با پرداخت فقط ماهی ۵ دلار یا ۱۰دلار میتواند به آن کمک کند. در چنین حالتی میتوانیم این جشنواره را سرپا نگه داشته و باشکوه هرچه تمامتر برگزار کنیم.
با توصیفی که درمورد برگزاری جشنواره و مشکلات پیش روی آن انجام شد، عشق به فرهنگ و میهنپرستی موجبات برگزاری این جشنواره را فراهم میکند و به قول معروف :«عاشقی جور کشیدن دارد».