کمی بیش از یک هفته پیش، شیجینپینگ، رهبر چین، سفری سه روزه به آسیای مرکزی را برای نشان دادن حوزه نفوذ خود آغاز کرد. او از آن زمان، دور از انظار عمومی بوده و از یک نشست نظامی در سطح بالا و مجمع سالانه سازمان ملل صرف نظر کرده است.
با توجه به اینکه چین تنها چند هفته تا بیستمین کنگره ملی حزب کمونیست چین فاصله دارد، جایی که شی قرار است دوره سوم رهبری بیسابقه خود را شروع کند، غیبت او به اندازه کافی طولانی بوده است تا توجه ناظران سیاسی مشتاق را به خود جلب کند و حتی برخی حدس میزنند که وی در حبس خانگی قرار گرفته است.
تا ۲۴ سپتامبر، شی جین پینگ به یکی از موضوعات پرطرفدار در توییتر تبدیل شده بود. نام او بیش از ۴۲هزار بار در هشتگها ظاهر شد و عبارت «کودتای چین» ۹۳۰۰ بار روی این پلتفرم پخش شد.
سوبرامانیان سوامی، وزیر سابق کابینه هند نوشت: «شایعه جدیدی که باید بررسی شود: آیا شیجینپینگ در پکن در حصر خانگی است؟»
چنین گمانهزنیهایی در حالی مطرح شد که اتباع چینی به لغو گسترده پروازها در سراسر کشور اشاره کردند. نزدیک به ۱۰هزار پرواز – تقریباً دو سوم پروازهای برنامه ریزی شده برای روز – در روز شنبه لغو شد، همان روزی که کنفرانس کلیدی دفاع ملی و اصلاحات نظامی در پکن تشکیل شد. Weibo، برترین پلتفرم رسانههای اجتماعی چین، بهسرعت بحثهای مربوط به لغو پروازها را سانسور کرد و آنها را «شایعات» اعلام کرد.
شی که در ۱۶ سپتامبر پس از دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در یک نشست منطقهای در آسیای مرکزی به پایتخت چین بازگشت، در نشست پکن حاضر نشد اما دستورالعملهایی را ارائه کرد که نیروهای مسلح باید بر آمادگی برای جنگ تمرکز کنند. به طور مشابه وی فنگهه، ژنرال نظامی چینی انتخاب شده توسط او که در حال حاضر به عنوان وزیر دفاع ملی کشور مشغول به کار است، مفقود شده است.
فعالیتهای عمومی او از آن زمان عمدتاً شامل یک نامه تبریک به مناسبت جشن برداشت کشاورزان چینی در ۲۲ سپتامبر و دیگری در روز بعد به سرویس خبری چینی رسانه دولتی چین بوده است که در آن ۷۰ سالگی این رسانه را تبریک میگوید.
برخی از تحلیلگران گفتند که هیچ یک از رسانهها و مقامات چینی اصلی در رد شایعات چیزی نگفتهاند، اما برخی تحلیلگران میگویند که دامنه این تئوری، هرچند غیرمستند، نشان دهنده درجه خاصی از خشم در داخل کشور است.
وانگهی، مفسر مستقر در ایالات متحده در مورد امور جاری چین، به اپک تایمز گفت: «این یک نمایش نارضایتی است. به نظر میرسد که مردم برای سقوط او از قدرت روز شماری میکنند.»
وی افزود، اگرچه شی جین پینگ سومین دوره ریاست جمهوری خود را تضمین کرده است، اما بسیاری از مردم با ادامه حضور او در قدرت موافق نیستند.
گوردون چانگ، تحلیلگر چینی به اپک تایمز گفت: «فکر نمیکنم کودتا در کار باشد. زیرا اگر کودتا صورت میگرفت، بهعنوان مثال، خودروهای نظامی زیادی را در مرکز پکن میدیدیم. هیچ گزارشی از آن ارائه نشده است. همچنین، احتمالاً یک اعلام حکومت نظامی وجود خواهد داشت که رخ نداده است.»
او گفت: «بنابراین به نظر میرسد که چیزی در حال رخ دادن است، اما ما دقیقاً نمیدانیم چه چیزی است.»
ژانگ تیان لیانگ، نویسنده کتاب «مسیر چین به سوی گذار صلحآمیز» نیز نظریه حبس خانگی را رد کرد و گفت که با عقل سلیم مطابقت ندارد.
در طول هفته گذشته، شش مقام ارشد چین، از جمله دو مقام سابق در سطح کابینه، به دلیل جرایم مرتبط با فساد به احکام سنگین محکوم شدند و به تعدادی از مقاماتی پیوستند که در کمپین ضد اختلاس شی پس از شروع به کار در اواخر سال ۲۰۱۲ پاکسازی شدند.
ژانگ در برنامه خود در ۲۲ سپتامبر استدلال کرد که اگر شی قدرت خود را از دست داده باشد، چگونه میتواند آنها را مجازات کند.
وانگ گفت که این که شی در انظار عمومی ظاهر شود یا نه، اهمیت کمی دارد و اشاره کرد که چنین غیبت طولانی از انظار عمومی برای شی منحصر به فرد نبوده است.
از نظر وانگ، سفر خارج از کشور شی پیش از کنگره حزب، نشان دهنده اعتماد به نفس او بوده است.
مطالب دیگر:
رژیم چین در حال مهندسی جامعهای است که در آن اراده شهروندان را از طریق فناوری کنترل کند
ادامه اعتراضات گسترده مردمی در ایران و واکنشهای بینالمللی به آن