بر اساس اظهارات یکی از مقامات آژانس غذایی سازمان ملل، حجم عظیمی از محمولههای غلات که در مجموع نزدیک به ۲۵ میلیون تن است، در اوکراین سرگردان است و به دلیل «چالشهای زیرساختی» و بسته شدن بنادر دریای سیاه، امکان انتقال آنها به خارج از کشور وجود ندارد.
بر اساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، این محموله مسدودشده غلات میتواند منجر به تشدید افزیش قیمت مواد غذایی در سراسر جهان شود. این قیمتها در ماه مارس با بالاترین سرعتی که تا کنون ثبت شده است، افزایش یافتند و با افزایش ۱۳ درصدی در طی ماه به ۱۵۹.۳ رسیدند.
قبل از حمله نیروهای روسیه به اوکراین در ماه فوریه، این کشور یکی از تولیدکنندگان برتر کالاهای کشاورزی در جهان بود که بهطور خاص محصولات اصلی مانند گندم، ذرت و کلزا، تخمه آفتابگردان و روغن آفتابگردان را تولید میکرد.
همزمان با افزایش قیمتها، مقامات ایالاتمتحده بارها نسبت به کمبود مواد غذایی ناشی از درگیری بین روسیه و اوکراین هشدار دادند. بیشک این محدودیت اخیر نیز بر این نگرانیهای فزاینده خواهد افزود.
جوزف اشمیدوبر، معاون بازار و تجارت فائو، روز جمعه در نشست خبری ژنو گفت: «در حال حاضر، شاهد وضعیت تقریباً عجیبی در اوکراین هستیم، بهطوریکه نزدیک به ۲۵ میلیون تن غله امکان صادرات دارد اما صرفاً به دلیل کمبود زیرساختها و محاصره بنادر قادر به ترک این کشور نیست.»
اشمیدوبر گفت مسدود شدن غلات میتواند منجر به کمبود انبار در برداشت بعدی در ماههای جولای و آگوست شود، به ویژه اگر بنادر دریای سیاه توسط نیروهای روسی مسدود شود.
از زمان تهاجم نیروهای مسکو، اوکراین مجبور است به جای صادرات دریایی، غلات خود را از طریق مرزهای غربی یا بنادر کوچک رودخانه دانوب صادر کند. با این حال، گزارش شده است که واگنهای غلات با مشکلات متعدد تشریفات اداری و چالشهای تدارکاتی و همچنین کمبود نیروی کار و وسایل نقلیه ریلی مواجه شدهاند.
با وجود جنگ، شرایط برداشت آنچنان وخیم به نظر نمیرسد. این میتواند واقعاً به این معنا باشد که ظرفیت ذخیرهسازی کافی در اوکراین وجود ندارد، به ویژه اگر مسیر گندم برای صادرات از اوکراین وجود نداشته باشد.
این معاون فائو نسبت به گزارشهای مربوط به تخریب برخی از انبارهای غلات در اوکراین در بحبوحه درگیریهای جاری نیز ابراز نگرانی کرد.
اشمیدوبر جزئیات بیشتری در مورد این گزارشها ارائه نکرد، اما وزارت دفاع اوکراین پنجم ماه مه گفت تا به امروز حدود ۴۰۰۰۰۰ تن غلات به سرقت رفته است. اپکتایمز نتوانسته است ادعاهای وزارت دفاع را تأیید کند.
اظهارات اشمیدوبر اندکی پس از آن منتشر شد که دادههای شرکت اساندپیگلوبال نشان داد کمبود عرضه مواد غذایی در آوریل به بالاترین حد خود رسیده است.
طبق این بررسی، شاخص کمبود عرضه جهانی نشان میدهد که کمبودها حدود هفت برابر بیشتر از سطح عادی ماه گذشته بوده است که نسبت به بالاترین حد چهار ماه منتهی به مارس تغییری نکرده است. اساندپیگلوبال میگوید ظرفیت حملونقل بیشترین تأثیر را داشته است.
در همین حال، سازمان ملل در ماه آوریل اعلام کرد که ۴۵ میلیون نفر در سراسر جهان از سوءتغذیه رنج می برند و ۸ تا ۲۰ میلیون نفر دیگر در معرض خطر قحطی هستند که ناشی از اثرات مخرب جنگ است.
مطالب دیگر:
رئیس سیا: چین با دقت در حال بررسی جنگ روسیه و اوکراین برای جاه طلبیهایش در مورد تایوان است
ایلان ماسک خواستار شکلگیری تحقیقات در مورد گروههای چپگرای افراطی است
ترامپ ضمن انتقاد از عملکرد بایدن گفت آمریکا دیگر احترامی در جهان ندارد