Search
Asset 2

فاصله‌‏های ارتباطی، بخشی از فرهنگ انسان‌‏ها

فاصله در ارتباطات

اگر ما به میهمانی‌‌‏هایی مثلا مراسم عروسی دعوت شده‌‌‏ایم و زمانی که وارد سالن محل برگزاری مراسم می‌‌‏شویم، تنها چند نفر در سن حضور داشته باشند ما چگونه عمل می‌‌‏کنیم ؟ آیا نزد میهمانانی که آنان را نمی شناسیم می رویم و در کنار آنان و روی صندلی دور میزی مشترک می‌‌‏نشینیم؟ یا گوشه‌‌‏ای را انتخاب می کنیم که از دید خودمان مناسب باشد و کمتر در مسیر ملاقات و دیدار دیگران قرار بگیریم؟

اگر به باغی در اطراف رودخانه کرج برای گذراندن یک روز تعطیلی برویم و تنها چند خانواده با بساط خانوادگی در گوشه‌‌‏هایی از باغ نشسته باشند چگونه رفتار می کنیم؟ آیا بساط خود را در کنار زیرانداز آنها پهن می‌‌‏کنیم یا درگوشه دیگر و با فاصله مکانی زیادتر ، جای دنج دیگری را انتخاب می‌‌‏کنیم؟ به راستی مردم دنیا چگونه عمل می کنند؟ آیا این فاصله‌‌‏ای که ما از دیگران در رستوران، کنار دریا ، باغ خانوادگی ، عروسی و میهمانی‌‌‏ها و جاهای دیگر می‌‌‏گیریم خصلتی است که همه مردم دنیا را در برمی گیرد و یا ارتباط مستقیمی با فرهنگ مردم‌‌‏های مختلف دارد ؟

در فرهنگ ما ایرانیان ، پیوسته تلاش بر این بوده تا فاصله مناسبی با سایر هموطنان در محل‌‌‏هایی مانند رستوران‌‌‏ها ، باغ‌‌‏ها ، ساحل دریا ، ….بگیریم و حضورمان اصطلاحا مانع راحتی دیگران نباشد و همین طور خودمان احساس آرامش بکنیم و راحت تر و آسوده تر باشیم .

آقای «ادوارد هال» پژوهشگری است که در رفتارهای بین فرهنگی مطالعات زیادی را انجام داده است. وی بر مبنای پژوهش هایی که انجام داده، بر این باور است که آمریکایی‌‌‏ها علاقه‌‌‏مند هستند تا با دیگران فاصله بگیرند اما عرب‌‌‏ها مشتاقند تا با نزدیکی بیشتر با دیگران رابطه برقرار کنند. مطالعات وسیع وی در طی سالها بر روی مفاهیم گوناگون فرهنگی بوده و اطلاعات وسیعی را نسبت به وقت و زمان، رنگ، فاصله و نکات بسیاری از فرهنگ‌‌‏های گوناگون به دست آورده است.

این اصطلاحات در عرصه‌‌‏های روابط بین المللی ، صنعت ، مدیریت ، بازرگانی ، اقتصاد و هنر از نظر کاربردی دارای اهمیت است .«هال» در روابط انسانها «فاصله» را مبنایی برای اندازه گیری میزان دوست داشتن و یا تنفر داشتن می‌‌‏داند. او فراتر از این رفته و فاصله انسانها با همدیگر را در چهار گروه طبقه بندی می‌‌‏کند . از نظر وی روابط ما انسانها با یکدیگر در قالب یکی از این دسته بندی‌‌‏ها جای می‌‌‏گیرد؛۱ .روابط صمیمانه    ۲.  روابط شخصی    ۳. روابط اجتماعی    ۴. روابط عمومی. هر یک از این تقسیمات از نظر رفتاری با یکدیگر تفاوتهایی دارد. از نظر وی حیوانات نیز دارای فاصله هستند. اینکه برخی از حیوانات دارای قلمرو هستند و سایر حیوانات را به قلمرو خود راه نمی‌‌‏دهند، حاکی از قلمرو جویی و فاصله ارتباطی آنان است. فاصله‌‌‏ای که سایر جانوارن را در ورای آن تصور می کنند.

فاصله دوستانه یا صمیمانه فاصله‌‌‏ای بسیار نزدیک است. «هال» معتقد است در بین دوستان نزدیک ، صمیمیت باعث می‌‌‏شود تا آنان از نظر فیزیکی به هم نزدیک‌‌‏تر باشند. از نگاه وی این فاصله چیزی در حدود نیم متر است. در فاصله دوستانه حضور فرد غیر قابل انکار و غیر قابل اشتباه است. فاصله نزدیک یا فاصله صمیمانه به گونه‌‌‏ای است که به طرفین اجازه برقراری یک ارتباط از نوع غیر کلامی را می‌‌‏دهد. موضوعاتی که بین طرفین مطرح می‌‌‏شود معمولا شخصی و محرمانه است و طرفین مایل نیستند دیگران از آن آگاه باشند. ارتباط کلامی از نوع آرام و شبیه به نجوا جریان می‌‌‏یابد. این فاصله معمولا در فضای عمومی اتفاق نمی‌‌‏افتد  و تقریبا در تمامی فرهنگها سعی بر این است تا این رابطه صمیمانه در انظار عمومی اتفاق نیافتد. رابطه صمیمانه بیشتر در چارچوب خانواده جاری است.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی