خیلی از افرادیکه خواهان سلامتی بهتر هستند، بهواسطه تبلیغات و رسانهها ترغیب میشوند تا در رژیم غذاییشان بهجای شکر، از شیرینکنندههای مصنوعی استفاده کنند. مسلما حذف شکر، قدم خوبی درجهت ارتقا سلامتی است اما، هنوز معلوم نیست که آیا جایگزین کردن آن با شیرین کنندههای مصنوعی هم انتخاب خوبیست یا خیر؟
اخیرا در کانادا، مطالعهای در مقیاس وسیع درباره شیرینکنندههای مصنوعی انجام شد.
طی این مطالعه، یک بررسی سازمانیافته روی دو گروه ازافراد صورت گرفت. روی گروه اول با بیش ازچهارصد نفر عضو، سی مطالعه انجام شد که تقریبا ده سال ادامه داشت؛ و روی گروه دوم، با تقریبا هزار نفر عضو، هفت مطالعه کنترلی انجام شد. نتایج رضایتبخش نبوده و نشان دادند که، موادغذایی ونوشیدنیهایی که برای کاهش وزن به بازارعرضه میشوند، نهتنها هیچ فایده قابل توجهی روی شاخص توده بدنی ندارند، بلکه باعث افزایش وزن بیشتری میشوند!
درحالیکه نتایج حاصل از مطالعات کنترلی نشان دادند شیرینکنندههای مصنوعی، هیچ تاثیری-اعماز مثبت یا منفی- روی شاخصهای سلامتی ندارند، نتایج مطالعات گروه اول نیز حاکی ازاین بودند که شیرینکنندههای مصنوعی با عوارضی مرتبطند مثل: افزایش وزن، افزایش سایز دور کمر، چاقی، فشارخون بالا، مشکلات قلبی-عروقی، سندروم متابولیک و دیابت نوع ۲.
این مطالعه که در مجله انجمن پزشکی کانادا منتشرشد، شواهدی ارائه داد مبنی براینکه شیرینکنندههای مصنوعی، نهتنها مزایای مورد انتظار را ندارند، بلکه حتی ممکن است خطرابتلا به چاقی، مشکلات قلبی-عروقی و بیماری قندخون را افزایش دهند.
درعینحال این مطالعه، تاییدی است بر نتایجِ نگران کننده برخی از مطالعات دیگری که نشان میدهند: کسانیکه بهمنظور حفظِ بهتر سلامتی، به نوشیدنیهای حاوی شیرینکننده مصنوعی روی میآورند، درواقع فریب میخورند! چراکه عملا خطر افزایش وزنشان بیشتر شده وهنگامیکه پای بیماریها بهمیان میآید، این نوشیدنیها با انواع معمولی آن هیچ تفاوتی ندارند.
نوشابهها و رژیم غذایی
احتمالا منطق تولید نوشیدنیهای رژیمی این بوده که بیشتراز نوشیدنیهای معمولی، به کاهش وزن کمک میکنند. اما ظاهرا تحقیقات علمی، این ادعا را بیاعتبار کرده و دلایل بازاریابی و فروش گسترده آنها را توجیه نمیکنند!
محققان، ۷۴۹ نفر در سن بالای ۶۵ سال را، بهمدت ۹.۴ سال مورد بررسی قرار داده و دریافتند: افرادیکه روزانه یک عدد نوشابه رژیمی میخوردند، اندازه دور کمرشان حدود ۳.۰۴ سانتیمترافزایش یافت، درحالیکه این عدد برای آنهاییکه هرزگاهی این نوع از نوشیدنی را مصرف میکردند، فقط ۱.۷۶ سانتیمتر و برای کسانیکه اصلا نوشابه رژیمی نخورده بودند، فقط ۰.۷۷ سانتیمتر بود.
البته این مطالعه که درمجله جامعه سالخوردگان آمریکا منتشر شد، احتمالا نتیجه صد درصدی نیست، و شاید بتوان دلایل دیگری هم برای افزایش سایز دورکمر پیدا کرد. بهعنوان مثال، احتمال دارد افرادی بیشتر، نوشیدنیهای رژیمی را انتخاب کرده بودند که اخیرا با مشکل افزایش وزن دستوپنجه نرم میکردند؛ پس بیشترشدن اندازه دورکمرشان، فقط مربوط به نوع نوشیدنی نبوده است. هرچند محققان برای نتیجهگیری، سایر عوامل موثر بر افزایش وزن، مثل فعالیت بدنی و بیماری قندخون را نیز مدنظر داشتند.
ازطرف دیگر، شیرینکنندههای مصنوعی موجود در نوشیدنیهای غیرالکلی، ممکن است با تحریک گیرندههای طعم شیرینی، باعث افزایش اشتها بهخصوص برای مصرف غذاهای شیرین و درنتیجه افزایش وزن شوند. برخی مطالعات مشاهدهای دیگر نیز نشان داده که این نوشیدنیها، شاخص توده بدن کودکان را افزایش میدهند.
نوشیدنیهای رژیمی و بیماری قندخون «دیابت»
دلیل دیگر انتخاب نوشیدنیهای رژیمی، این است که مردم فکر میکنند آنها برای کنترل قندخون مناسبترند. اما تحقیقات نشان میدهند که احتمال پیشرفت «عدم تحمل به گلوکز» و ابتلا به دیابت در مصرفکنندگان این نوشیدنیها بیشتر است؛ که شاید بهعلت اثر منفی این ترکیبات، روی باکتریهای روده باشد. درواقع «عدم تحمل به گلوکز»، عارضهای پیشدیابتی است.
نوشیدنیهای رژیمی و بیماریهای کلیوی
محققان دریافتند که نوشیدن دو یا تعداد بیشتری نوشابه کولا، در روز، خطرابتلا به بیماریهای مزمن کلیه را دو برابرمیکند و همزمان پی بردند، اینکه نوشابه معمولی باشد یا حاوی شیرینکننده مصنوعی، هیچ تاثیری بر میزان آسیب نخواهد داشت. بهعبارتی رژیمی بودن نوشابه کولا، نقش مثبتی در پیشگیری از این آسیب ندارد.
نوشیدنیهای رژیمی و پوکی استخوان
امروزه نوشیدنیهای گازدار بهعنوان عاملی که باعث پوکی استخوان میشوند، مشهورند؛ اما کمتر، از نتایج تحقیقاتی صحبت میشود که در مجلات معتبر چاپ شده و نشان میدهند: نقش مخرب مصرف روزانه این نوشیدنیها بر تراکم استخوان، در حالت رژیمی یا معمولی، تفاوتی ندارند.
نوشیدنیهای رژیمی و بیماریهای قلبی
همچنین تحقیقی مشخص کرده است افرادیکه هرروز نوشیدنی رژیمی میخورند، ۴۳ درصد بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات قلبی-عروقی، مانند سکتهمغزی یا قلبی هستند. جالب اینجاست که این مطالعه فقط روی نوشیدنیهای رژیمی انجام شده بود، و نوشابههای معمولی ارتباطی با این مشکلات نداشتند! البته تحقیق دیگری حاکی ازاین بود که خطر برای هر دو نوع نوشیدنی یکسان است و مصرف روزانه یک یا چند نوشیدنی غیرالکلی –رژیمی یا معمولی- خطر بروز سکته مغزی را تا ۱۶ درصد افزایش میدهد.
هفده عدد ازمطالعات مشاهدهای نشان دادند که مصرف نوشیدنیهای حاوی شیرینکنندههای مصنوعی، ۸ درصد احتمال سکته مغزی را افزایش میدهند. در افرادیکه بیشتر مینوشند نسبت به آنها که کمتر مینوشند خطر بروز سکته مغزی، ۱۴ درصد و خطر مشکلات عروقی، ۴۴ درصد بیشتر میشود.
بنابراین شاید نوشیدنیهای رژیمی فقط یک ترفند بازاریابی و فروش، برای بهدست آوردن پول افرادی باشد که میخواهند برای حفظ بهتر سلامتی خود تلاش کنند.
مطالب دیگر:
ضرب المثلهای رایج با توضیحات کوتاه و مختصر