هرچند برف و سرمایی سخت همه جا را در برگرفته، اما عطر نرگسهای زمستانی پاتوق عشاق را گرم نگه داشته است. رویش نرگسهای زمستانی در دشتهای بهبهان، قدمتی نزدیک به قدمت تمدن ایران زمین دارد. حدود چهار هزار سال است که از دشتهای بهبهان برداشت میشود و همه ساله از نیمه دوم سال این برداشت آغاز میشود وتا نیمه بهمن ماه ادامه دارد.
در نرگسزارهای طبیعی شهرستان بهبهان چهار نوع گل نرگس شناسایی شده که نرگس شهلا سهم بیشتری را نسبت به گونههای دیگر دارد. نرگس بهبهان در جشنواره گل هلند درسال ۱۹۹۲ میلادی رتبه نخست را به خود اختصاص داده است.
به گزارش ایرنا از بهبهان، گل نرگس در بهمن سال ۹۳ ثبت ملی شد و هر سال با برگزاری جشنواره گل نرگس در ۲۹ دی در بهبهان اهمیت تاریخی و فرهنگی این گل به نمایش گذاشته می شود اما تاکنون امکانات چندانی برای توسعه گردشگری در دشتهای گل نرگس این شهرستان فراهم نشده است.
حسن تجلی، مدیرعامل شرکت تولیدکنندگان شرکت تعاونی نرگس کاران بهبهان میگوید امسال گل نرگس به کشورهای رومانی، ترکیه و دبی و روسیه فرستاده شد. تجلی درادامه با اشاره به اهمیتی که سایر کشورها به گل نرگس دارند اضافه کرد:بسیاری از کشورها از مزیت های گل نرگس استفاده میکنند به عنوان مثال کشور هلند در سال ها پیش، پیاز گل نرگس را برد و برخی تحقیقات علمی بر روی پیازچه این گل انجام دادند و اکنون گونه های مختلف گل نرگس را در هلند پرورش می دهند و در کشورهای انگلیس و آمریکا نیز کمیته های گل نرگس وجود دارد.
تجلی با بیان اینکه در گذشته مهریه برخی دختران بهبهانی گل نرگس بود گفت: قدمت کشت این گل را می توان از یافتههای باستان شناسی در بهبهان فهمید.
وی در ادامه بیان کرد: تابوت طلایی دراین شهرستان از یکی از شاهزادههای ایلامی یافت شد که دکمههای پیراهن آن نقش گل نرگس است و بر روی تابوت این شاهزاده ایلامی نیز نقش و نگار گل نرگس حکاکی شده است.
این تولید کننده گل نرگس بیان کرد: اگر گل نرگس بیمه شود و قیمت ثابتی برای این گل در نظر گرفته شود می توان بیشترین سوددهی را از کاشت این گل داشت و می توان کاشت گل نرگس را به یکی از ظرفیتهای بزرگ اقتصادی و اشتغالزایی در خوزستان تبدیل کرد.
تجلی می گوید: گردشگری از دیگر ظرفیتهای درآمدزای گل نرگس است که متاسفانه از سوی میراث فرهنگی خوزستان این ظرفیت نادیده گرفته شده است. هر سال مسئولان میراث فرهنگی در زمان جشنواره گل نرگس (بیست و نهم دی) به سراغ تولید کنندگان می آیند و وعدههایی میدهند که تاکنون هیچ یک را عملی نکردهاند.
وی همچنین معتقد است با اینکه برخی گردشگران خارجی برای تماشای دشت های نرگس به بهبهان سفر میکنند که متاسفانه هیچ گونه امکانات رفاهی برای گردشگران دراین منطقه فراهم نشده است و همچنین دشت های گل نرگس نیاز به حفاظت دارند و در بازدید گردشگران و مسافران گل های نرگس دچار آسیب میشوند.
تجلی میگوید: یکی از مشکلاتی که تولید کنندگان گل نرگس با آن روبه رو هستند نبود شرایط لازم در خوزستان برای صادرات گل نرگس است. چون هیچ بازارچه و یا امکانات حمل و نقل زمینی مناسب مثل خودروهایی یخچال دار برای جلوگیری از آسیب دیدن گل ها و یا هوایی برای صادرات گل نرگس در خوزستان وجود ندارد؛ تولیدکنندگان گل نرگس را در بدترین شرایط توسط اتوبوس دربستهبندی نامناسب که باعث خراب شدن بسیاری از گل ها می شود به تهران ارسال میکنند و امسال از تهران به کشورهای دیگر مانند رومانی، ترکیه و دبی و روسیه فرستاده شد.
او معتقد است این گل خواص دارویی دارد و برای درمان زکام و افسردگی قابل استفاده است اما هیچ صنایعی برای تبدیل این گل به دارو و یا محصولات بهداشتی در خوزستان وجود ندارد؛ این در حالی است که بسیاری از کشورها از خواص دارویی و بهداشتی این گل استفاده می کنند.
در بهبهان چهار نمونه گل نرگس به نام های شهلا، گل پر، پنجه گربه ای و مسکین کشت می شود؛ که نوع مسکین آن از انواع دیگر کوچکتر و خوشبوتر است. از ابتدای مهر آبیاری و کاشت پیاز گل نرگس آغاز می شود و از دی تا اوایل اسفند برداشت گل نرگس انجام می شود.