Search
Asset 2

بلینکن: چین باید بایستد و موضع خود را در مورد بحران اوکراین مشخص کند

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا
آنتونی بلینکن (وزیر امور خارجه آمریکا) (Olivier Douliery/Pool/AFP via Getty Images)

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در ۶ مارس گفت که چین با صحبت نکردن علیه تهاجم روسیه به اوکراین، نتوانسته است به گفته‌های خود در مورد «قداست» حاکمیت ملی عمل کند.

بلینکن روز یکشنبه در مصاحبه‌ای از مولداوی به سی ان ان گفت: «چین اغلب در مورد قداست این اصل حاکمیت صحبت می‌کند. و بنابراین، ما انتظار داریم چین، بر اساس هر آنچه در گذشته گفته است، بایستد و موضع خود را مشخص کند.»

رژیم کمونیستی چین سال‌ها در مورد «قداست» قلمرو خود موعظه کرده است تا از انتقادات بین‌المللی از سیاست‌های خود در هنگ‌کنگ، تبت و شین‌جیانگ جلوگیری کند. پکن از همان لفاظی‌ها برای توجیه ادعای ارضی خود دربارۀ تایوان، یک کشور مستقل با دولت لیبرال دموکراتیک استفاده می‌کند.

چین رسماً خود را در جنگ بی‌طرف می‌داند و می‌گوید به حاکمیت اوکراین احترام می‌گذارد و در عین حال آنچه را که این رژیم کمونیستی به عنوان «نگرانی‌های امنیتی مشروع» روسیه توصیف می‌کند، به رسمیت می‌شناسد.

با این حال، در واقعیت، پکن با امتناع از محکوم کردن تجاوز نظامی روسیه یا خودداری از تجاوز خواندن اقدامات روسیه، موضعی طرفدارانه نسبت به روسیه اتخاذ کرده است. در ۲۵ فوریه، چین از رای دادن به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که از مسکو خواسته بود حمله خود به اوکراین را متوقف کند و نیروهای خود را فوراً خارج کند، خودداری کرد.

در ۲ مارس، چین بار دیگر از رای دادن به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل که هدف آن محکوم کردن روسیه به دلیل تهاجم این کشور به اوکراین و درخواست از مسکو برای خروج فوری نیروهایش بود، خودداری کرد. این قطعنامه با رای مثبت ۱۴۱ کشور از ۱۹۳ کشور عضو به تصویب رسید.

بلینکن گفت: «۱۴۱ کشور در سیستم سازمان ملل متحد برای محکوم کردن تجاوز روسیه به اوکراین و دفاع از اوکراین حاضر شدند. بنابراین ما به دنبال چین هستیم تا موضعش را مشخص کند. این صدا مهم است، و من امیدوارم که آنها این کار را انجام دهند.»

اظهارات بلینکن نشان دهنده افزایش ناامیدی واشنگتن از امتناع پکن از مخالفت با تهاجم روسیه است. درست یک روز قبل، بلینکن در یک تماس تلفنی با وزیر خارجه چین، به او فشار آورد و به دیپلمات چینی گفت که «جهان نظاره‌گر است ببیند کدام کشورها از اصول اساسی آزادی، خودمختاری و حاکمیت دفاع می کنند.»

در حال حاضر نشانه‌ای وجود دارد که چین به این زودی‌ها با ائتلاف غربی همکاری نخواهد کرد. رسانه دولتی جنگ طلب چین، گلوبال تایمز، در مقاله‌ای نظری که در ۶ مارس منتشر شد، گفت که غرب باید «نگرش خود را نسبت به روسیه تغییر دهد» قبل از اینکه چین بتواند در مورد آتش بس میانجیگری کند.

این مقاله همچنین ایالات متحده و اتحادیه اروپا را مورد انتقاد قرار داد و گفت که این دو تقریبا «کارت‌های تحریم» خود را در مورد روسیه مصرف کرده‌اند. سپس گفت: «آنها می‌خواهند چین را در کنار خود داشته باشند، اما باید بدانند که غیرممکن است.»

بر اساس داده های شورای حقوق بشر سازمان ملل، بیش از ۱.۵۳ میلیون پناهجو از اوکراین تا ۵ مارس وارد کشورهای همسایه شده‌اند. حداقل ۳۶۴ غیرنظامی نیز از آغاز تهاجم روسیه در ۲۴ فوریه کشته شده‌اند.

دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین در آخر هفته گفت که او معتقد است پکن «ابزار کافی» برای پایان دادن به تهاجم روسیه دارد، با توجه به اینکه رژیم چین و مسکو «از روابط ویژه‌ای برخوردار هستند.»

روسیه و چین در ۴ فوریه پس از دیدار بین ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و شی جین پینگ، رهبر چین، اعلام کردند که شراکت آنها «هیچ محدودیتی» ندارد. این دیدار با بیانیه‌ مشترک ۵۰۰۰ کلمه‌ای به پایان رسید که در آن رهبران دو کشور گفتند که “هیچ زمینه “ممنوع” همکاری” بین کشورهایشان وجود نخواهد داشت.

مطالب دیگر:

زلنسکی: روسیه با ۸ موشک کروز به فرودگاه حمله کرد

نماینده گرگ مورفی: آمریکا جنگ روسیه در اوکراین را با ادامه واردات نفت روسیه تامین مالی می‌کند

زلنسکی از قانونگذاران آمریکایی خواست تا نفت روسیه را تحریم کنند و جت‌های جنگنده در اختیار اوکراین قرار دهند

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی