رهبر چین شی جینپینگ روز ۱۱ نوامبر با دستور به حزب کمونیست حاکم بر چین برای تصویب لایحهای تاریخی قدرت خود را جاودانه کرد؛ لایحهای که شی را در زمره تاثیرگذارترین اشخاص در تاریخ رژیم قرار میدهد.
طبق خبر رسانههای دولتی، مقامات ارشد حزب در پایان جلسه غیرعلنی چهارروزهای که با حضور بیش از ۳۰۰ تن از اعضای عالیرتبه حزب در پکن برگزار شد، گفتند: «تثبیت جایگاه محوری شی جینپینگ در کمیته مرکزی و کلیت حزب و همچنین تثبیت «نقش هدایتکننده» ایدئولوژی شی جینپینگ، بر پیشروی ملت چین در مسیر یک بازجوانسازی عظیم اهمیتی سرنوشتساز دارد».
لایحهای که در ۱۱ نوامبر به تصویب رسید سومین لایحه از این دست است که رژیم در تاریخ ۱۰۰ ساله خود اتخاذ کرده و عملاً، شی را در کنار دو تن از قدرتمندترین همتایان پیشین خود قرار میدهد: مائو زدونگ، اولین رهبر رژیم کمونیست و دنگ شیائوپینگ که بر آزادسازی برخی از برنامههای سختگیرانه مرکزی نظارت داشت که در اواخر دهه ۱۹۷۰ امکان احیای اقتصاد چین را فراهم کرد.
در جلسه مذکور که «اجماع ششم» نام دارد، از شی که اکنون به مدت تقریبی ده سال ریاست رژیم را بر عهده داشته است، برای تشکیل مکتب اندیشه خود تقدیر به عمل آمد و مقامات آن را با عنوان «جوهره مارکسیسم معاصر» و «روح ملت چین» تحسین کردند.
انتظار میرود شی در ۲۰امین کنگره ملی حزب در سال ۲۰۲۲ یک دوره پنجساله دیگر را تصاحب کند که این امر به رسم تقریباً سیساله حزب در محدود کردن رهبران حزب به دو دوره ریاست خاتمه خواهد داد.
شی در چند ماه گذشته کمپین اصلاحات اقتصادی و سیاسی را که به بخشهای مختلفی از جامعه چین میپردازد، گسترش داده است؛ کارشناسان میگویند این اقدام یکی از گامهای او در راستای تصاحب یک دوره دیگر بوده است.
بخشی از اعلامیه پایان جلسه مذکور به قدردانی گرم و پرشوری از شی اختصاص داشت. در اعلامیه یادشده آمده بود که حزب با رهبری او «چالشها و تهدیدات متعددی را شکست داده» و کشور را در مسیر «تحولی تاریخی» سوق داده است؛ به عنوان مثال در آن از کمپین گسترده شی در مبارزه با فساد، بازسازی هنگ کنگ و «موضع برتر» رژیم در قبال تایوان یاد شده بود.
متن این اعلامیه که از بیش از ۷،۰۰۰ کلمه تشکیل شده بود، تاریخچه حزب را به ۴ بخش تقسیم کرد و همگام با گذر از ۱۰۰ سالگی حزب و یک قرن شدن قدمت آن در اوایل سال ۲۰۲۱، از شی با عنوان رهبر اصلی رژیم در «عصر جدید» نام برد. قسمت پایانی این متن که به آخرین بخش تاریخچه حزب اختصاص داشت از مجموع سه بخش دیگر آن طولانیتر بود.
طبق ویدیوی شبکه سیسیتیوی، نمایندگان حزب با بالا بردن دست خود اجماعاً به این لایحه رای موافق دادند.
کارشناس تایوانی در امور توسعه کشوری و چین معاصر، یوا تارن لی گفت چنین نتیجهای در حاکمیت این رژیم که فقط «یک صدا در آن شنیده میشود»، جای هیچ تعجبی ندارد.
او به اپک تایمز گفت «هیچ کس جرات مخالفت ندارد».
لی با اشاره به درخواست مقامات برای اتحاد و اینکه حزب «جوهرهای را که قبلاً آغاز کرده بود فراموش نکند» گفت هرچند اینگونه به نظر میرسد که جلسه یادشده فقط بر «دستاوردهای باشکوه حزب کمونیست چین» اختصاص داشت، اما در اعلامیه پس از جلسه نشانههایی از نگرانی در رهبری حزب به چشم میخورد.
اکنون حزب در تنگنا قرار دارد.
مطالب دیگر:
خبرنگار اپک تایمز پس از گزارش درباره قتلعام ۳۸ تن از مسیحیان در نیجریه زندانی شد
بر اساس دادههای اداره کار آمریکا، اکنون دلار هر ۳۰ روز نزدیک به ۱ درصد از ارزش خود را از دست میدهد
سفر قانونگذاران آمریکایی به تایوان در بحبوحه تهدید چین به اقدام نظامی علیه این جزیره خودگردان