Search
Asset 2

چگونه دیپلمات‌های چینی در کشورهای دیگر اقدام به خرابکاری و جاسوسی می‌کنند

ماموریت‌های دیپلماتیک چینی‌ها خرابکاری و جاسوسی تحقیقات درباره واکسن کووید ۱۹ کرونا آزار و اذیت علیه فالون گونگ فناوری‌های پیشرفته سرقت مالکیت معنوی
کنسولگری چین در سانفرانسیسکو، ۲۳ ژوئیه ۲۰۲۰ (PHILIP PACHECO/AFP via Getty Images)

پس از این که ایالات متحده اخیراً اقدام به بستن کنسولگری چین در هیوستون کردند؛ کارشناسان هشدار دادند که بسیاری از ماموریت‌های دیپلماتیک چینی‌ها ، در راستای جاسوسی و اقدامات بدخواهانه علیه آمریکا است. مقامات آمریکا از این کنسولگری به عنوان یک قطب جاسوسی و سرقت مالکیت معنوی نام بردند.

در یک کنفرانس مطبوعاتی در ۲۴ ژوئیه، یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا، فعالیت جاسوسی کنسولگری فوق را به پیگیری رژیم چین برای تحقیقات درباره واکسن کووید ۱۹ مرتبط دانست. هیوستون، یکی از مراکز در زمینه فناوری‌های پیشرفته از جمله تحقیقات زیست‌پزشکی است.

به گفته یک مقام ارشد اطلاعاتی در ۱۰ سال گذشته ، بیش از ۵۰ کارمند کنسولگری چین در هیوستون در برنامه‌ استعدادیابی تحت حمایت دولت چین، برای هدف قرار دادن مراکز تحقیقاتی آمریکا، در جهت جذب متخصصان خارجی برای کار در چین فعالیت داشته‌اند. این برنامه که منجر به تسهیل در انتقال تحقیقات و دانش از غرب به نفع پکن می‌شود، مورد انتقاد قرار گرفته است .

در این نشست مطبوعاتی، یک مقام ارشد دادگستری گفت که در یک مورد، مقامات کنسولگری با دانشمندان یک مؤسسه تحقیقاتی تگزاس ارتباط برقرار می‌کنند و آنها را برای جمع‌آوری اطلاعات راهنمایی می‌کنند.

دیوید استیل‌ول، رئیس وزارت امور خارجه در امور شرق آسیا و اقیانوس آرام به نیویورک تایمز گفت که سرکنسول هیوستون و دو دیپلمات دیگر در تاریخ ۳۱ ماه می، در فرودگاه هیوستون، برای همراهی با مسافران چینی، از آی‌دی کارت و مشخصات دروغین استفاده کردند.

یک دیپلمات و متخصص سابق چینی به اپک تایمز گفت که اینگونه تلاش‌ها برای سرقت فناوری در کلیه ماموریت‌های دیپلماتیک چینی‌ها در سراسر جهان وجود دارد.

نیکولاس افتیمیادز، نویسنده کتاب «عملیات اطلاعات چینی» می‌گوید «سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌های چین یک نقطه کانونی برای فعالیت‌های جاسوسی رژیم چین در سطح جهان هستند. وی این اماکن را مرکزی برای گسترش منافع چین، چه از نظر قانونی و چه از نظر غیرقانونی» توصیف کرد.

کارشناسان خاطرنشان کردند که فعالیت‌های غیرقانونی که از طریق ماموریت‌های دیپلماتیک چین انجام می‌شود، فقط به جاسوسی اقتصادی و نظامی محدود نمی‌‌‏شوند. کنسولگری‌ها و سفارتخانه‌‌‏های چین در واقع مراکز فرماندهی برای عملیات گسترده رژیم در خارج از کشور هستند. رژیم چین با استفاده از تکنیک‌های مختلفی از مشوق‌های مالی گرفته تا تهدید، سعی در جلب افکار عمومی و  نخبگان محلی برای اقدام به نفع پکن می‌کند.

هم‌زمان، این پایگاه‌های دیپلماتیک برای سرکوب مخالفان و منتقدان رژیم در خارج از کشور فعال هستند، و اقدام به سازمان‌دهی گروه‌های حامی پکن نظیر جبهه متحد می‌کنند.

عملیات جاسوسی

چن یونگلین‌، دیپلمات ارشد سابق در کنسولگری چین در سیدنی استرالیا که در سال ۲۰۰۵ به خارج از چین پناهنده شد، به اپک‌تایمز گفت که کنسولگری هوستون، برای پکن از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردار بود. چرا که در هوستون صنایع پیشرفته بسیاری مستقر هستند. از جمله صنایع هوایی، پزشکی، زیستی، و نفتی. وی با توصیف حزب کمونیست چین به عنوان «انگل»، گفت که این حزب برای رونق بخشیدن به رشد تکنولوژیکی و اقتصادی خود، به سرقت فناوری‌های آمریکا در زمینه‌های پیشرفته متکی است.

رئیس اف‌بی‌آی، کریستوفر ری، می‌گوید در حال حاضر بیش از دو هزار تحقیق و بررسی در خصوص حزب کمونیست چین در دست دارد. وی گفت که طی یک دهه گذشته، بررسی‌ها و تحقیق‌ها درباره جاسوسی‌های اقتصادی مرتبط با چینی‌ها حدود ۱۳۰۰ درصد افزایش داشته است. براساس اعلام وزارت دادگستری، بیش از ۸۰ درصد کل اتهامات جاسوسی اقتصادی که از سال ۲۰۱۲ توسط دادستان‌های فدرال مطرح شده است، به چین مربوط است.

رئیس اف‌بی‌آی، همچنین حزب کمونیست چین را به تلاش برای مداخله در سیاست‌های ایالات متحده و جاسوسی از ۱۰۰ شرکت برتر فهرست فورچون متهم کرد. مجله فورچون، در زمینه انتشار رتبه‌بندی سالانهٔ شرکت‌های مختلف بر اساس درآمدشان فعال است.

یک مقام ارشد دادگستری نیز گفت که کنسولگری‌ها اقدام به حمایت از شبکه‌ای از افسران نظامی مخفی چین که در دانشگاه‌های آمریکا در ۲۵ شهر مشغول به فعالیت و جمع‌آوری اطلاعات هستند کرده، و به آنان آموزش می‌دهند که چگونه فرار کنند یا از دست قانون بگریزند.

اخیراً، اف‌بی‌آی اقدام به دستگیری چند دانشجوی چینی به اتهام تقلب در دریافت ویزا کرده است. آنان در درخواست ویزا، اقدام به مخفی کردن موقعیت خود به عنوان پرسنل ارتش چین کرده بودند.

مقامات اف‌بی‌آی می‌گویند که این کار، جزئی از طرح چین برای اعزام مخفیانه دانشمندان ارتش چین به آمریکا است.

در یک سند دادگاهی که در تاریخ ۲۰ ژوئیه منتشر شد، دادستان‌ها گفته‌اند که شواهدی وجود دارد که فرد نظامی مورد نظر در حال کپی یا سرقت اطلاعات از موسسات آمریکایی برای ارائه به مافوق خود در پکن بوده است.

آنها افزودند که شواهدی نیز مبنی بر دستور رژیم به این دانشجویان، برای از بین بردن شواهد و نیز تلاش هماهنگ برای خارج کردن آنها از ایالات متحده، به ویژه پس از رویداد هفتم ژوئن وجود دارد، که طی آن یک تبعه چینی در دانشگاه کالیفرنیا، در فرودگاه بازداشت شد.

یکی از این متهمان، تانگ جوآن، محقق دانشگاه کالیفرنیا دیویس بود، که پس از مورد بازرسی قرار گرفتن توسط مأمورین اف‌بی‌آی در تاریخ ۲۰ ژوئن، به کنسولگری چین در سانفرانسیسکو گریخت. وی سرانجام در ۲۳ ژوئیه بازداشت شد.

یکی دیگر از دانشجویان به نام سونگ چن، یک پژوهشگر اعصاب و روانشناسی در دانشگاه استنفورد بود. براساس سند دادگاهی ذکر شده، اف بی آی یک نامه حذف شده از هارد دیسک وی خطاب به کنسولگری چین در نیویورک را به دست آورد که در آن به نامه‌ محرمانه‌ای که وی از ارتش چین دریافت کرده بود اشاره کرده بود.

مقامات چینی علاوه بر ایفای نقش حامی برای جاسوسان، برای به کارگیری دانشمندان آمریکایی در خدمت پکن نیز نقش فعالی داشته‌اند. براساس اسناد دادگاه، سفیر چین در ایالات متحده، و یک دیپلمات ارشد چینی در نیویورک، استخدام محرمانه دانشمندان آمریکایی برای کار در چین را تسهیل می‌کردند.

در سال ۲۰۱۹، لیو ژونگسان، یک تبعه چینی، در رابطه با اخذ ویزای تحقیقاتی آمریکا برای کارکنان دولت چین که هدف واقعی آنها استخدام کارشناسان آمریکایی برای کار در چین بود، متهم شد. دادستان گفتند که وی با مقامات سفارت چین در واشنگتن و کنسولگری چین در نیویورک مرتباً در تماس و هماهنگی بود.

در سپتامبر ۲۰۱۹، ایالات متحده دو مقام سفارت چین که اقدام به ورود به یک پایگاه نظامی حساس در ویرجینیا کرده بودند را اخراج کردند.

کنسولگری چین در سانفرانسیسکو نیز در پرونده چانگ دونگ‌فان، مهندس سابق بوئینگ که به جرم سرقت اسرار شاتل فضایی برای پکن در سال ۲۰۱۰ به ۱۰ سال زندان محکوم شد، متهم شد که به وی کمک کرده بود.

همچنین کنسولگری چین در نیویورک متهم به پرداخت پول به مدیر شرکت هواپیمایی دولتی چین، ایر چاینا، برای قاچاق چمدان‌های مأمورین نظامی چینی در آمریکا است.

نفوذ بدخیم

کنسولگری‌ها و سفارتخانه‌های چین مهره‌های اصلی شبکه «جبهه متحد» رژیم چین هستند. طبق گزارش ژوئن موسسه اندیشه سیاست استراتژیک استرالیا، بخش کار جبهه متحد حزب کمونیست چین، وظیفه پیشبرد دستور کار رژیم در خارج از کشور را بر عهده دارد، و از طریق اماکن دیپلماتیک، اقدام به هدایت هزاران نفر در سراسر جهان برای انجام عملیات نفوذ سیاسی، سرکوب مخالفین،  و جمع آوری اطلاعات می‌کند.

آنها اقدام به کنترل دانشجویان چینی و تشکل‌های دانشجویی چینی‌ها در آمریکا و سراسر جهان می‌کنند. وقتی دانشجویان چینی از خط حزب کمونیست دور می‌شوند، کنسولگری‌ها و سفارتخانه‌های چینی به آنها هشدار می‌دهند.

در بخش آموزش، رژیم چین در خارج از کشور، روی مأموریت‌های موسسات کنفوسیوس، و دیگر مراکز فرهنگی که در دانشگاه‌های آمریکایی تأسیس شده، نظارت دارد. این مؤسسات به دلیل گسترش و ترویج تبلیغات کمونیستی پکن، مورد انتقاد شدید قرار گرفته‌اند.

رئیس اف‌بی‌آی می‌گوید که دیپلمات‌های چینی سعی می‌کنند که سیاست‌گذاران آمریکایی را برای اتخاذ مواضعی در طرفداری از پکن تحت فشار قرار دهند، و در این راه از ابزار اقتصادی استفاده می‌کنند و یا افرادی نزدیک به مقام مورد نظر مانند خویشاوندان و همکاران تجاری را شناسایی می‌کنند و تلاش می‌کنند از طریق آنها بر سیاست‌گذار مورد نظر تأثیر بگذارند.

سرکوب مخالفین

به عنوان بخشی از تلاش‌های حزب کمونیست چین برای ساکت کردن مخالفین و منتقدین خود در خارج از کشور، دیپلمات‌های چینی به شیوه‌ای تهاجمی گروه‌های مخالف را هدف قرار داده و سیاستمداران محلی را تحت فشار قرار می‌دهند تا از این گروه‌ها فاصله بگیرند و علیه آنها حملات سازمان یافته‌ای را انجام دهند.

چن یونگلین‌، دیپلمات ارشد سابق در کنسولگری چین در سیدنی استرالیا که در سال ۲۰۰۵ به خارج از چین پناهنده شد، فاش کرد که یکی از وظایف اصلی کار کنسولی آنان نظارت و سرکوب تمرین‌کنندگان روش معنوی فالون گونگ در خارج از چین بود.

چن گفت که نبرد با فالون گونگ، بیش از نیمی از مأموریت‌های کاری را تشکیل می‌‌‏داد، و افزود که این اولویت اصلی سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌های چین است.

به گفته چن، هر سفارتخانه و کنسولگری چین حداقل یک دیپلمات دارد که وظیفه اصلی وی اجرای آزار و اذیت علیه فالون گونگ است.

فالون گونگ یک روش مدیتیشن، مراقبه و تزکیه چینی بر مبنای سه اصل حقیقت، نیکخواهی و بردباری است که از سال ١٩٩٢ به دلیل فواید چشمگیر در بهبود سلامت روحی و جسمی، در چین محبوبیت زیادی پیدا کرد. اما رهبر وقت حزب کمونیست چین، جیانگ زِمین، در سال ۱۹۹۹ نگران شد که گسترش آن، باعث حذف باورها و ایده‌های کمونیستی از جامعه شود، بنابراین راه آزار و سرکوب شدید آن را در پیش گرفت، و این آزار و شکنجه شدید تا به امروز ادامه داشته است.

وی گفت که کنسولگری فهرستی حاوی نام ۸۰۰ تمرین‌کننده محلی فالون گونگ تهیه کرده بود، تا اجازه ورود آنها به چین داده نشود. وی افزود این لیست بخشی از یک لیست جهانی بوده که توسط آژانس‌های امنیتی چین نگهداری می‌شوند.

اپک‌تایمز، در سال ۲۰۰۸ گزارش داد که پنگ کی‌یو، کنسول آن زمان چین در نیویورک، اعتراف کرد که در تماس تلفنی مخفیانه، اقدام به تحریک گروه‌هایی برای انجام یک سری حمله به تمرین‌کنندگان فالون گونگ در مرکز خروج از حزب کمونیست چین، در شهر نیویورک کرده است.

در همین حال، کنسولگری‌ها و سفارتخانه‌ها در سرتاسر جهان سالها است که تلاش می‌‌‏کنند مانع فعالیت «هنرهای نمایشی شن‌یون»، که یک شرکت بین‌المللی رقص کلاسیک چینی است، ‌شوند. در بخشی از اجراهای این گروه، نقض حقوق بشر و آزار و اذیت تمرین‌کنندگان فالون گونگ توسط رژیم چین به نمایش گذاشته می‌شود.

کنسولگری‌ها و سفارتخانه‌های چین فشار زیادی به سالن‌های نمایش و مقامات کشورهای مختلف برای لغو اجرای این گروه می‌کنند و در مواردی موفق نیز شده‌اند.

مقامات آمریکا همچنین هشدار داده‌اند که کنسولگری‌ها به عنوان پایگاه‌هایی برای اجرای عملیات «شکار روباه» به کار برده می‌شوند. هدف این عملیات بازگرداندن اجباری چینی‌هایی است که در نتیجه آزار و اذیت حزب کمونیست، مجبور به فرار و پناهنده شدن در کشورهای غربی شده‌اند، از جمله دگراندیشان و مقاماتی که طرفدار حزب نبوده‌اند.

کریستوفر ری، رئیس اف‌بی‌آی یکی از روش‌های به کار رفته در عملیات شکار روباه را چنین ذکر می‌کند: رژیم چین یک مقام کنسولی خود را به دیدار با خانواده فرد مورد نظر در ایالات متحده می‌فرستد، و وی به خانواده فرد مورد نظر می‌گوید که او دو گزینه پیش روی دارد «یا فوراً به چین بازگردد، یا خودکشی کند!»

مطالب دیگر:

تلاش هند برای رها شدن از وابستگی اقتصادی به چین

واکنش حزب کمونیست چین به فجایع طبیعی و ساخت دست بشر

تراژدی‌های مشابه در رژیم‌های اتحاد جماهیر شوروی و حزب کمونیست چین

دانشمندان می‌گویند چین شواهد و مدارک انتشار ویروس را نابود کرده است

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی