وزیر امور خارجه ایالات متحده روز ۳ ژوئن، برابر با ۱۳ خردادماه، به مناسبت سالگرد سرکوب خونین دانشجویان توسط چین، خواستار آزادی تمام زندانیانی شد که در چین به خاطر دفاع از حقوق بشر، حبس شدهاند.
در بیانیهای که مایک پومپئو منتشر کرد، مجدداً از چین خواست تا آمار دقیق دانشجویان کشته و یا مفقود شده در روز چهارم ژوئن ۱۹۸۹ را منتشر کند. وی گفت این کار میتواند تمایل چین به احترام گذاشتن به حقوق بشر و آزادیهای اساسی را نشان دهد.
در سال ۱۹۸۹، بیش از صدهزار دانشجوی چینی خواهان دموکراسی، از ۱۵ آوریل ۱۹۸۹ تا ۴ ژوئن در محل میدان تیانآنمن پکن تجمع کردند که در نهایت با سرکوب خونین تانکها و سربازان ارتش چین مواجه شدند.
طبق اسناد بریتانیا که در تاریخ ۲۴ دسامبر ۲۰۱۷ از طبقهبندی خارج شد، حداقل ده هزار معترض چینی در ۴ ژوئن ۱۹۸۹، در میدان تیانآنمن پکن توسط ارتش چین کشته شدند.
وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیه خود افزود « ما از دولت چین میخواهیم تمامی کسانی که به دلیل استفاده از حقوق و آزادیهایشان به بند افتادهاند را آزاد کند، دستگیریهای خودسرانه را متوقف کند، و از سیاستهای بیفایدهای که تروریسم را با بیان مذهبی و سیاسی در هم میآمیزد، دست بکشد.»
رژیم چین برای سرکوب اعتراضات چهارم ژوئن ۱۹۸۹ تانکها را به میدان تیانآنمن فرستاد و از آن زمان هرگز آمار قربانیان را منتشر نکرد. تخمین گروههای حامی حقوق بشر و شاهدان در این خصوص، از چند صد تا چند هزار نفر قربانی است.
مطرح شدن سرکوب میدان تیانآنمن همچنان در داخل چین موضوعی تابو است و تقریبا ۳۰ سال است که این موضوع باعث منازعه بین چین و کشورهای غربی شده است.
هفته گذشته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، از رویداد ۴ ژوئن ۱۹۸۹ پکن به عنوان « کشتار گسترده معترضان صلحآمیز » نام برد که این تعبیر باعث عصبانیت حکومت چین شد.
وزیر امور خارجه آمریکا ضمن محکوم کردن نوع رفتار چین با بیش از یک میلیون مسلمان ساکن این کشور، گفت که وضعیت حقوق بشر در چین بهبود نیافته است.
به گفته مایک پمپئو « حکومت تک حزبی چین هیچ گونه نظر مخالفی را تحمل نمیکند و حقوق بشر را نقض میکند. امروزه، شهروندان چینی متحمل موج جدیدی از آزار و سوء استفاده هستند. به خصوص در منطقه مسلمان نشین سینکیانگ که حزب کمونیست تلاش میکند فرهنگ مسلمانان اویغور را نابود کند و اعتقادات اسلامی را از بین ببرد. »
مطالب دیگر:
شبح کمونیسم در حال حکمرانی بر جهان ما : فصل ۷ : نابودی خانواده (قسمت اول)
فالون گونگ، مدیتیشنی آرام و محبوب
مسدود شدن تمام زبانهای ویکی پدیا در چین در آستانه سالگرد رویداد میدان تیانآنمن