دهم دسامبر همزمان با روز جهانی حقوق بشر، آمریکا و اتحادیه اروپا ضمن اشاره به وخامت اوضاع حقوق بشر در چین خواستار آزادی زندانیان سیاسی و مدنی در این کشور شدند. به گزارش روزنامه گاردین، اتحادیه اروپا طی بیانیهای از وخیم شدن شرایط آزادی بیان و آزادی تجمعات در چین به شدت ابراز نگرانی کرده است.
خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داده است که همزمان با روز حقوق بشر، بیش از صد نویسنده از سراسر دنیا طی نامهای خطاب به «شی جین پینگ» رهبر چین، خواستار پایان فوری به سرکوب روافزون حقوق بشر در چین شدهاند. این نامه از سوی انجمن بینالمللی نویسندگان (پن) که در لندن مستقر است، تنظیم و در آن به اهمیت پذیرفتن دیدگاهها و صداهای مختلف تأکید شده است.
روز دهم دسامبر ۱۹۴۸ میلادی، کمی پس از پایان جنگ جهانی دوم اعلامیه جهانی حقوق بشر شامل ۳۰ ماده در سازمان ملل متحده به تصویب رسید. اعلامیهای که دولت چین نیز به آن رای مثبت داد. از آن پس دهم دسامبر روز جهانی حقوق بشر نامیده شد.
در ماده پنجم این اعلامیه آمده است «هیچکس نمیبایست مورد شکنجه یا بیرحمی و آزار، یا تحت مجازات غیرانسانی و یا رفتاری قرارگیرد که منجر به تنزل مقام انسانی وی گردد.» همچنین در ماده هجدهم این منشور آمده است «هر انسانی محق به داشتن آزادی اندیشه، وجدان و دین است؛ این حق شامل آزادی دگراندیشی، تغییر مذهب [دین]، و آزادی علنی [و آشکار] کردن آئین و ابراز عقیده است.»
حدود یک سال بعد از تصویب اعلامیه حقوق بشر، در اکتبر ۱۹۴۹ حزب کمونیست چین قدرت مطلق را در این کشور به دست گرفت و مائو تاسیس جمهوری خلق چین را اعلام کرد. با وجود رأی مثبت چین به این اعلامیه، رفتار حزب کمونیست چین از بدو تأسیس آن تاکنون در مغایرت کامل با این بیانیه بوده است.
به طوری که طی شش دهه اخیر میلیونها نفر از مردم چین، از پیروان ادیان اسلام، بودیسم و مسیحیت گرفته تا تمرینکنندگان روش معنوی فالونگونگ و نیز وکلا و فعلان حقوق مدنی و سیاسی توسط حزب کموینست چین مورد آماج انواع سرکوبها و آزار و اذیت واقع شدهاند. جنایت سازمانیافته و حکومتی چین در برداشت و سرقت اعضای بدن زندانیان که منجر به قتل آنان میشود سالهاست که ادامه داشته و خاتمه نیافته است.
متاسفانه در نقطه مقابل به دلیل قدرت اقتصادی و سیاسی چین، جامعه جهانی در مقابل پایمال شدن اعلامیه حقوق بشر توسط چین، هیچگاه گام محکمی برنداشته است و قدرتهایی نظیر ایلات متحده و اتحادیه اروپا نیز در جهت محکوم کردن چین هیچ گاه فراتر از صدور بیانیه گامی برنداشتهاند. سازمان ملل متحد نیز در جایگاه حافظ و نگهبان اصول اعلامیه حقوق بشر هیچگاه چین را به خاطر نقض گسترده اصول این اعلامیه تحت فشار جدی و اعمال تحریم قرار نداده است.