Search
Asset 2

مروری بر کشتار سرخ و مرگ میلیون‌‏ها تن در روسیه (قسمت اول)

پوستر آلمانی ضد بلشویک ۱۹۱۹
پوستر آلمانی ضد بلشویک ۱۹۱۹ (Public Domain)
پوستر آلمانی ضد بلشویک ۱۹۱۹
پوستر آلمانی ضد بلشویک ۱۹۱۹ (Public Domain)

در اوت ۱۹۱۸، زنی با اسلحه به «ولادیمیر لنین»، رهبر وقت شوروی طوری شلیک کرد که وی را تا دم مرگ کشاند. «فنیا کاپلان»، یک سوسیالیست ناراضی بود که حزب سیاسی او از اوایل همان سال‌‏ توسط کمونیست بلشویک لنین، ممنوع شد.

کاپلان که فقط چند روز پس از آن اعدام شد، ادعا کرده بود که به تنهایی عمل کرده است. این درحالی است که افراد بسیاری در ناراضایتی با کاپلان شریک بودند.

بلشویک‌‏ها کمتر از یک سال قبل از این حادثه یعنی در انقلاب اکتبر ۱۹۱۷، دیکتاتوری خود را تاسیس کردند. آن‌‏ها سرزمین‌‏های زیادی را در معاوضه با صلح به آلمان بخشیدند و اولین تجارب حضور قوانین دموکراتیک در روسیه را نابود کردند.

این دست خیانت‌‏ها در روسیه، خشم بسیاری از کمونیست‌‏ها و دیگر انقلابیون چپ‌‏گرا از تمام گروه‌‏هایی که باعث به قدرت رسیدن لنین شده بودند را برانگیخت. مثلا قیام‌‏های اوایل سال ۱۹۱۷ که باعث سرنگونی امپراطور نیکلای دوم روسیه گردید.

حداقل تا آنجا که به ایجاد دیکتاتوری مارکسیستی مربوط می‎‌‏شد، انقلابیون غیر بلشویک، سودمندی خود را از دست داده بودند. لنین پس از چندین قیام گروه‌‏های سوسیالیستی کم اهمیت و مدت کوتاهی پیش از اینکه کاپلان به او حمله کند، اعلام کرد که «کشتاری وسیع و بی‌‏رحمانه» برای پاکسازی این جنبش مورد نیاز بوده است.

و البته این کشتار به وقوع پیوست؛ نه فقط در دوره حکومت لنین، بلکه ده‌‏ها سال بعد از مرگ او- از اتحاد جماهیر شوروی گرفته تا اروپای شرقی، چین، کره و هر کشور دیگری که از بخت بدش تحت حکومت حزب کمونیست قرار گرفت، ادامه داشت.

چگونه بلشویک‌های لنین با آوردن کمونیسم به روسیه مرگ میلیون‌‌‏ها نفر را رقم زدند؟

چه گوارا قهرمان بود یا قاتل؟ (قسمت اول)

چه گوارا قهرمان بود یا قاتل؟ (قسمت دوم)

ایجاد پلیس شوروی

دولت روسیه پیش از حضور کمونیست، سازمان‌‏های پلیس مخفی خود را داشت. مثلا «سزار ایوان مخوف»، از امپراطور‌‏های روسیه بین سال‌‏های (۱۵۳۰-۱۵۸۴) سازمان مخوفی به راه انداخته بود که برای شناسایی  افراد مشکوک از طبقه اشراف که برای سرنگونی تزار روسیه تلاش می‌‏کردند، ایجاد شد.

روز لنین، حفاظت از انقلاب و محکم کردن پایه‌‏های ایدئولوژی خشونت آمیزش همراه با کشتار دولتی همراه شد. فقط چند هفته پس از انقلاب اکتبر سال ۱۹۱۷، حزب بلشویک «کمیته اضطراری» تاسیس کرد که به نام چکا (نوعی مخفف روسی) شناخته شد. چکا نام سازمانی شد که تحت رژیم شوروی برای بررسی فعالیت‌‏های ضد انقلابی تلاش کرد.

رئیس چکا «فلیکس ژرژینسکی»، نجیب زاده لهستانی، مردی لاغر اندام و متعصب بود که در جوانی به یک سوسیالیسم تبدیل شده بود و سپس به کمونیسم پیوست. چکا با آنکه در سال ۱۹۱۷، تنها چند صد عضو داشت، به سرعت تقویت شد زیرا بلشویک‌‏ها جنگی را علیه ارتش «سفید» روسیه به راه انداختند و با اختلاف شدید و فزاینده خشونت آمیزی در میان کمونیست‌‏های دیگر مواجه شد. طی دو سال، سازمان پلیس مخفی حدود ۲۰۰ هزار کارمند داشت.

ژرژینسکی، پیش از ترک فرقه سرخ (یکی از فرقه‌‏های حزب کمونیست)، خود فقط برای چند ماه بلشویک بود؛ اما سازمانی که ایجاد کرد به یک ابزار بی‌‏نقص و دائمی رژیم شوروی برای کشتار، تا فروپاشی آن در سال ۱۹۹۱ تبدیل شد.

فلیکس ژرژینسکی ۱۹۱۶
فلیکس ژرژینسکی ۱۹۱۶ (Public Domain)

کشتار سرخ روسیه

تلاش به قتل لنین در ماه اوت سال ۱۹۱۸ توسط آن زن، عاملی برای آغاز و گسترش صدها هزار اعدامی بود که چکا از سال ۱۹۱۸ تا اوایل دهه ۱۹۲۰ بر عهده داشت.

ژرژینسکی، رئیس چکا در ژوئیه ۱۹۱۸ گفت: «ما در حمایت از کشتاری سازمان یافته می‌‏ایستیم، این امر باید صادقانه پذیرفته شود … در طول انقلاب، کشتار نیازی مطلق است … ما به سرعت قضاوت می‌‏کنیم. در اغلب موارد، تنها یک روز برای دستگیری گناهکار و اجرای اعدامش زمان نیاز است.»

عوامل چکا با پالتو‌‏های چرمی مخصوص، گروه‌‏های بلشویک را دنبال می‌‏کردند و افراد مشکوک را جمع‌‏آوری و دستگیر می‌‏کردند. افراد مشکوک شامل صاحبان زمین، اشراف، صاحبان کسب و کار و حتی کسانی که در ساعات منع عبور و مرور دچار تاخیر می‌‏شدند بودند؛ این روال دستگیری‌‏ها با اعدام‌‏های دسته جمعی همراه بود.

قسمت دوم به زودی منتشر می‌‏شود.

مطالب دیگر

کمپین قتل عام گنجشک خانگی، یکی از عوامل مرگ میلیون‌‏ها نفر در چین

میدان تیان‌آن‌من پکن، از سرکوب دانشجویان تا آزار و اذیت فالون گونگ (به همراه تصاویر)

برداشت غیر قانونی اعضای بدن چیست؟

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی