اخیرا مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا در یکی از صفحات وبسایت خود، تعریف خود از واکسن و واکسیناسیون را تغییر داده و گفته که تعریف جدید «شفافتر» است و منجر به تفاسیر اشتباه نمیشود.
سخنگوی این مرکز در ایمیلی به اپکتایمز گفت: «اگرچه با گذر زمان در تعریف واکسن در وبسایت مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری تغییرات اندکی به وجود آمده اما تعریف کلی آن دگرگون نشدهاست».
او افزود: «تعریف سابق که بر پایه مصونیت بود میتوانست این گونه تفسیر شود که واکسنها صددرصد موثراند. موضوعی که برای هیچ کدام از واکسنها حقیقت ندارد. بنابراین تعریف کنونی دقیقتر است و میتواند شیوههای تزریق واکسن را نیز توضیح دهد».
از سال ۲۰۱۵ تا ۳۱ اوت ۲۰۲۱، تعریف واکسن به این شکل بود: «واکسن کالایی است که سیستم ایمنی بدن انسان را شبیهسازی میکند تا در برابر یک بیماری خاص مصونیت ایجاد کرده و شخص را در برابر آن ایمن کند». همچنین واکسیناسیون «عمل تزریق یک واکسن به بدن به منظور ایجاد مصونیت در برابر یک بیماری خاص» تعریف میشد.
نسخههای پیشین تعریف واکسن نیز واژه «مصونیت» را در خود داشتند.
تعریف جدید میگوید که واکسن «نوعی پیشگیری است که از آن برای شبیهسازی واکنش ایمنی بدن نسبت به بیماریها بهره گرفته میشود» و واکسیناسیون «عمل تزریق یک واکسن به بدن است تا باعث محافظت در برابر یک بیماری خاص شود».
اگرچه حامیان این اصلاحیه میگویند که با تکامل علم، اصلاح تعاریف امری طبیعی است؛ مخالفان ادعا میکنند که این تغییرات هیچ ربطی به تکامل دانش ندارد. بلکه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری این اصلاح را در پاسخ به واکسنهای کنونی کرونا که در برابر سویه دلتا اثربخشی کمتری داشتند، انجام دادهاست.
شاریل آتکینسون، گزارشگر برنده جایزه امی و عضو نویسندگان اپکتایمز، بیان کرد که تعریف جدید در پاسخ به «کاهش اثربخشی برخی از واکسنهای امروزی از جمله واکسن کووید ۱۹ ارائه شدهاست». او افزود: «پس از آنکه مشخص شد واکسنهای کرونا، لزوما از این بیماری «جلوگیری» نمیکنند یا «موجب مصونیت» در برابر آن نمیشوند، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری تعریف واکسنها را جایگزین کرد تا بگوید که آنها صرفا «موجب محافظت» میشوند».
توماس ماسی، نماینده جمهوریخواه اهل کنتاکی، در توییتی اصلاح تعریف واکسن توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری را با کتاب «۱۹۸۴» جرج اورول مقایسه کرد و نوشت: «سر آنها در وزارت حقیقت شلوغ است».
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا در ۳۰ اوت اعلام کرد که میزان اثربخشی واکسن برای بستری نشدن بیماران کاهش پیدا کرده و به ۷۵ تا ۹۵ درصد رسیدهاست. این مرکز گفت که بیشترین کاهش در اثربخشی مربوط به آسیبپذیرترین گروه یعنی افراد بالای ۷۵ سال بودهاست. با این حال واکسنها همچنان در برابر حاد شدن بیماری موثر اند.
طبق یافتههای چندین پژوهش، میزان اثربخشی واکسنهای کرونا رو به افول است. پژوهشی در آمریکا نشان داد که اثربخشی واکسنهای کرونا پس از شیوع سویه دلتا در آن کشور کاهش پیدا کرده و به ۶۶ تا ۹۱ درصد رسیدهاست. پژوهشی دیگر میگوید که از ۱ می تا ۲۵ جولای سال جاری در حومه لسآنجلس، ۲۵ درصد تمام موارد کرونا منجر به عفونت حاد شدهاست.
اسرائیل با بالاترین نرخ واکسیناسیون در جهان، پس از تزریق سومین دوز به افراد بالای ۱۲ سال در ماه اوت، اعلام کرد که دوز چهارم واکسن فایزر را به شهروندان خود تزریق خواهد کرد. این کشور که از جمعیت ۹ میلیونی آن، ۵ میلیون نفر به طور کامل واکسینه شدهاند، با موج چهارم کرونا مواجه شدهاست. بیش از دو میلیون هفتصد هزار از اسرائیلیها دوز سوم واکسن را نیز دریافت کردهاند.
اصلاح تعریف واکسن و واکسیناسیون توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، پیشتر در فرهنگ لغت مریام-وبستر نیز رخ داده بود. این دیکشنری در فوریه سال جاری معنی این دو لغت را تغییر داده بود تا واکسنهای آر ان ای را نیز شامل شوند.
در ماه ژانویه فرهنگ لغت مریام-وبستر، واکسن را اینگونه تعریف میکرد: «نوعی پیشگیری شامل میکروارگانسیمهای کشتهشده یا جانداران زنده بیماریزا است که به منظور تولید یا افزایش مصنوعی مصونیت در برابر یک بیماری خاص تزریق میشود».
این تعریف قدیمی واکسن را هنوز هم میتوان در سایر دیکشنریهای آنلاین از جمله دیکشنری آکسفورد پیدا کرد.
سخنگوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری گفت: «مهم است که به یاد داشته باشیم که اصلاح تعریف واکسن، این حقیقت را تغییر نمیدهد که واکسنها و عمل واکسیناسیون از میلیونها بیماری جلوگیری کرده و جان افراد بیشماری را نجات دادهاست».
مطالب دیگر:
بایدن به شی جینپینگ گفت: کشورهایمان نباید «به درگیری کشیده شوند»
پزشک اهل سیدنی پس از زیر سوال بردن اثربخشی واکسن کرونا و محدودیتهای بهداشتی از کار تعلیق شد
سناتور پال: اسنادی که به تازگی منتشر شدهاند نشان میدهد فائوچی دروغ گفته است