در چهار سال گذشته، «شی جین پینگ»، رهبر چین، به طور پیوسته درحال مانور دادن به سمت موقعیتی برتر برای مقابله با «جیانگ زمین»، همتای پیشین خود و پایان دادن به فرهنگ فسادی که او در چین پرورش داد، بوده است.
در پی ارتقای قدرت شی در مقام «هسته رهبری»، در ششمین اجلاس مهم حزب کمونیست، به نظر میرسد که شکست دادن جیانگ و تصویب قوانینی سختگیرانه برای کنترل زندگی مقامات برجسته حزب، بیشاز پیش نمایان شده است.
تصمیم شی جین پینگ مشخص است
شی اخیرا هدف نهایی خود را با تمرکز بر روی موضوع حضور کارکنان متمرد در ردههای بالای حزب، شفافتر ساخته شده است. در همین حال، سازمان ضد فساد اداری، به ریاست متحدش «وانگ کیشان»، در حال آغاز تحقیق درباره دستگاههای امنیتی رژیم و ارگانهای کلیدی قضایی است.
براساس اظهارنظر یک مقام بازنشسته چینی مرتبط با مقامات ارشد میانهرو حزب، این حرکت احتمالا زمینهسازی برای پایین کشیدن جیانگ زمین به وسیله قانون تلقی میشود.
به بیان وی، تلاش شی جین پینگ برای حذف جیانگ زمین و جناح سیاسی قدرتمندش، جنگ قدرتی معمولی در حزب کمونیست نیست، بلکه تعهدی شخصی و حتی ملی و حیاتی است.
جیانگ نزدیک به دو دهه در راس حکومت چین قرار داشت. ده سال رهبر حزب بود و ده سال دیگر به نوعی پدرخوانده حزب محسوب میشد. در طی این دوره سرکوب وحشیانه و فساد گسترده اداری را به شکل بارزی در پرونده خود ثبت کرد.
جیانگ در سال ۱۹۸۹ پس از این که در دوران تظاهرات طرفداران دموکراسی در پکن و شانگهای، که با قتل عامی خونین پایان یافت، تندرو بودن خود را نشان داد، به قدرت رسید. بعد از به مسند قدرت نشستن، سیستمی مبتنی بر پارتی بازی و سرمایه داری رفاقتی را به راه انداخت و خود و دوستانش را تا حد زیادی با استفاده از منابع کشور ثروتمند ساخت.
جیانگ پساز پایان دوران حکومتش در مقام یک بازنشسته رسمی حزب تلاش کرد تا برای اجتناب از پاسخگویی در مورد هدایت موضوع آزار و شکنجه وحشیانه فالون گونگ که از سال ۱۹۹۹ رخ داد، بانفوذ باقی بماند. او مقامات را با وعده ارتقای رده و ثروت تشویق میکرد تا در دستگیری، شکنجه و به اصطلاح «ریشه کن» کردن روش معنوی فالون گونگ که تمرینی صلحآمیز است، شرکت کنند.
بسیاری از مقامات چینی، اکنون به گرفتن رشوه و ارتقای شغلی در دوران حکومت جیانگ عادت کرده و به طور فعالانهای مرتکب جنایت شدهاند. متحدان جیانگ شاغل در رسانهها و شرکتهای دولتی، هر کدام به نحوی وارد سیستم حکومتی شدند تا در آزار و شکنجه نقشی داشته باشند.
«ژو یونگ کانگ»، فرمانده سابق اداره امنیت و «لی دونگ شنگ» رئیس سابق ادارهای موسوم به ۶۱۰ که به شکل نیرویی ضربتی در سطح بالایی از حزب، در جهت هدایت مبارزات ضد فالون گونگ راه اندازی شد، از جمله این افراد هستند.
جیانگ زمین نزدیک به دو دهه در راس حکومت چین قرار داشت. ده سال رهبر حزب بود و ده سال دیگر به نوعی پدرخوانده حزب محسوب میشد. در طی این دوره سرکوب وحشیانه و فساد گسترده اداری را به شکل بارزی در پرونده خود ثبت کرد.
تحت مبارزات ضد فساد شی جین پینگ، هرچند که بسیاری از متحدان جیانگ به تدریج دستگیر شده و به سبب سوء استفاده از مقامشان مجرم شناخته شدهاند، رشوهخواری آنان گاه تا صدها میلیون یوان تخمین زده میشود.
در سخنرانی سال گذشته، شی اشاره کرد که جرائم سیاسی همدستان رده بالای جیانگ، مانند بو شیلای، عضو سابق کمیته سیاسی «ژو یونگ کانگ»، «گشو کایهائو» و «گوئو بوشیونگ»، معاونین پیشین ارتش بسیارشدیدتر از حرص و طمع شخصی بود.
شی گفت که افراد جیانگ متهم به تلاش برای «تخریب و ایجاد رخنه» در حزب و برنامهریزی برای کودتا علیه حزب بودهاند.
«وانگ کیشان»، رئیس سازمان مبارزه با فساد هم به نظر میرسد توانسته زمینه را برای به دام انداختن عناصر کلیدی باقی مانده از جناح جیانگ به خوبی فراهم کند.
به گفته « لی تیان شیائو»، تحلیلگر سیاسی، در ماه اکتبر در شش استان و چهارسازمان حزب به منظور جداسازی بازرسان درستکار از سایرین، تغییرات سازمانی بسیاری اعمال شد.
اما در دوم نوامبر، ۶۹ مأمور داخلی متصل به دستگاه امنیت عمومی اقدام به گذراندن «کلاسهای آموزش» به منظورجلوگیری از عملیات پاکسازی قریب الوقوع کردند.
در ماه گذشته، آژانس مبارزه با فساد از دستگاه امنیت عمومی انتقاد کرده و معتقد بود که رهبری ارشد آن فاقد «حساسیت سیاسی» است.
«گو شنگ کُن»، وزیر امنیت عمومی به نظر میرسد که همچون «ژو یونگ کانگ»، فرمانده سابق اداره امنیت که پاکسازی شد، نوچه جیانگ باشد که از یک شرکت وابسته به دولت به داخل دولت راه یافته باشد.
همچنین در دوم نوامبر، آژانس مبارزه با فساد اعلام کرد که پروندههای ۲۷ ارگان حزب و بخشهایی از جمله مدرسه مرکزی حزب، شبکه دولتی تلویزیون مرکزی چین و چند رسانه دولتی و نیز دادگاه عالی خلق و دادستانی عالی خلق مورد بررسی قرار گرفتهاند.
در ماه ژوئن، دستگاه تبلیغاتی هم بازخورد خشنی از آژانس مبارزه با فساد دریافت کرد.
این ماجرا چگونه به پایان خواهد رسید؟
به اعتقاد «شین ژیلینگ»، مقام سابق وزارت دفاع، حجم انبوهی از شکایات قانونی از جانب شهروندان چینی که جیانگ آنان را از حقوق قانونیشان محروم ساخته و تحت آزار و شکنجه قرار داده، میتواند در نهایت به دلیلی رسمی و محکمه پسند برای محاکمه وی تبدیل شود.
او در یکم نوامبر در مصاحبه با رادیوی بینالمللی صدای امید گفت: «وقتی مسئله جیانگ در آینده حل شود، این اتفاق از طریق قدرت شخصی شی جین پینگ که عنوان هسته رهبری را برای خود دارد، رخ نخواهد داد؛ بلکه از طریق قدرت و اختیار قانون اساسی حادث خواهد شد.»
شین همچنین پیشنهاد کرد که «دادگاهی ویژه» برای تحت پیگرد قانونی قرار دادن جیانگ راه اندازی شود تا با توجه به وسعت و بزرگی جنایات وی که شامل برداشت اجباری اعضای بدن تمرینکنندگان فالون دافا (فالون گونگ) نیز میشود، این جنایات مورد رسیدگی قرار گیرد.
شین گفت، جیانگ به احتمال زیاد قبل از نوزدهمین کنگره ملی حزب، یعنی اندکی پیش از انتقال مهم رهبری، به دادگاه میرود تا بدین صورت به هیچ وجه نتواند اجازه یابد تا در آینده سیاسی کشور دخالتی داشته باشد.