متخصصان همواره استفاده از غلات سبوسدار را بهجای غلات سفید و فاقد سبوس توصیه کردهاند. محققان در پژوهشهای اخیر خود پی بردهاند که مصرف غلات سبوسدار میتواند کمک شایانی به بهبود کیفیت زندگی و افزایش طول عمر کند.
به گزارش خبرگزاری سیبیاس، محققان دریافتند که افرادی که در روز سه وعده یا بیشتر غلات سبوسدار میخورند،۲۰ درصد کمتر از سایرین در معرض خطر مرگ زودرس هستند.
دکتر «چی سان»، استادیار تغذیه دانشگاه هاروارد و از اعضاء تیم تحقیق میگوید: «مصرف هرچه بیشتر غلات کامل مساوی با میزان کمتر مرگ و میر بهویژه مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی است.»
غلات سبوسدار عموما به سبب دارا بودن سبوس (پوسته بیرونی)، جوانه (هسته غنی از مواد مغذی) و آندوسپرم (لایه میانی)، بسیار کامل و مغذی هستند.
آرد کامل گندم، جو دوسر، برنج قهوهای و آرد کامل ذرت، از جمله غلات سبوسدار هستند.
هنگامی که غلات در کارخانه آسیاب و تصفیه میشوند، سبوس و قسمت جوانه حذف و همچنین فیبر، آهن و بسیاری از ویتامینهای گروه B را از دست میدهند. نان سفید، برنج سفید و آرد سفید از جمله این غلات بدون سبوس هستند.
دکتر سان و همکارانش اطلاعات موجود در سازمان ملی بهداشت و نیز ۱۲ تحقیق که از سال ۱۹۷۱ تا ۲۰۱۰ انجام شده را مورد بررسی قرار دادند. این تحقیقات از حدود ۸۰۰هزار مرد و زن از ایالات متحده، انگلستان و کشورهای اسکاندیناوی انجام گرفته که ۹۸هزار نفر از آنان درگذشتهاند.
این پژوهش شامل رابطه علت و معلولی مستقیمی نیست، اما بررسیها نشان داد که خطر مرگ زودرس ناشی از بیماریهای قلبی و سکته مغزی در میان آن دسته از افراد که روزانه سه وعده غلات سبوسدار (حدود ۴۸ گرم) مصرف میکردند، حدود ۲۵ درصد کمتر بوده است. همچنین مرگ ناشی از ابتلا به سرطان نیز در این افراد نسبت به کسانی که کمتر از این میزان غلات سبوسدار استفاده کردند و یا در هیچ وعده غذایی این ماده را نگنجاندند، حدود ۱۵ درصد کاهش نشان میدهد.
سان افزوده، این قابل توضیح است که چرا مصرف غلات سبوسدار تا این حد در کاهش خطر مرگ زودرس مؤثر است. غلات سبوسدار سرشار از فیبر هستند، به طوری که میتوانند به تنظیم قند خون و بهبود سطح کلسترول خون کمک کنند، که این موجب کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت میشود.
فیبر همچنین ایجاد احساس سیری بیشتر میکند، بنابراین با مصرف کالری کمتر، فرد وزن مناسب خود را حفظ کرده و به دنبال آن بیماریهای قلبی هم کاهش مییابد.