همه چیز درباره یوان است
با توجه به تهدیدات مربوط به همکاری با پکن در زمینه فناوری، ممکن است این سوال پیش بیاید که چرا شرکتهای آمریکایی همچنان به انتقال پول و منابع برای توسعه مراکز تحقیقاتی هوش مصنوعی در چین ادامه میدهند.
رابرت بانکر در پاسخ میگوید: «دلیل اصلی آن، طمع شرکتهای آمریکایی است. حزب کمونیست چین برای توسعه ظرفیتهای هوش مصنوعی خود به آن شرکتها پول میدهد و از آنها پشتیبانی میکند».
به همین منظور حزب کمونیست چین در سال گذشته چیزی حدود ۶۵ میلیارد دلار به طور مستقیم در فناوری هوش مصنوعی سرمایهگذاری کرد و علاوه بر این دیپلماتهای چینی مصرانه در پی تطمیع شرکتهای آمریکایی برای کشاندن آنها به کشور چیناند.
به گفته فلمینگ برای شرکتهای فناوری آمریکایی، مقاومت در برابر وعدههای دروغین حزب کمونیست چین کاری دشوار است؛ وعدهای مثل دسترسی به بازار عظیم و بکر چین با ۳/۱ میلیارد نفر جمعیت؛ خواستهای که در نهایت به آن نخواهند رسید.
فلمینگ افزود: «هر شرکتی که در چین کسبوکار میکند فریب دولت مرکزی را میخورد. وقتی که آنها دارایی فکری شما را میدزدند و کالای شما را که بر پایه آن دارایی فکری تولید شده بود، معادل ۴۵ سنت به مشتریان شما میفروشند، تا چه زمانی میتوانید دوام بیاورید؟»
طبق گفته رسانه حزب کمونیست چین، بیش از یک چهارم تمام کسبوکارهای سیلیکون ولی در سال ۲۰۱۶، به سرمایهگذاریهای چین وابستهاند. اگرچه از آن زمان این تعداد کاهش یافته، بیشترین آسیب ناشی از این سرمایهگذاریها مربوط به دسترسی آسان شرکتهای چینی به داراییهای فکری آمریکا بودهاست.
واحد ابتکار دفاعی پنتاگون، این تلاشهای چین را «استراتژی انتقال فناوری» نامیده و یادآوری کرده که این فعالیتها باعث شدهاست تا حزب کمونیست چین و ارتش آزادیبخش خلق بتوانند همزمان با ارتش آمریکا به فناوریهای بسیار پیشرفته دست پیدا کنند.
چیزی که این اقدامات چین را تکمیل میکند، قانون امنیت ملی حزب کمونیست چین در سال ۲۰۱۵ است که طبق آن تمام نظامهای اطلاعاتی درون چین باید «امن و قابل کنترل» باشند. به گفته متخصصان، این قانون دولت چین را قادر میسازد تا از شرکتها بخواهند داراییهای گرانبهای فکری خود نظیر کدهای منبع (سورس کد) و کلیدهای رمزنگاری را به دولت تحویل دهند. همچنین حجم زیاد قوانین مربوط به امنیت سایبری در سالهای گذشته، کنترل اطلاعات در چین را افزایش دادهاست.
این سختگیری رو به رشد پکن بر جریان اطلاعات باعث شد شرکتهای بزرگی از جمله آیبیام سریعا به حزب کمونیست چین امکان بررسی کدهای منبع خود را بدهند. سایر شرکتها مثل تسلا با ذخیره اطلاعات در خارج از مرزهای چین، برای مدتی توانستند از بررسی اطلاعات خود توسط مقامات چینی مصون بمانند اما اخیرا حزب کمونیست چین این کار را ممنوع کردهاست.
به گفته رابرت بانکر، شرکتهای فناوری که در چین فعالیت دارند، عملا به عنوان متعلقات ارتش آزادیبخش چین تلقی میشوند.
او افزود: «اگر شرکتهای بزرگ آمریکایی بخواهند در چین فعالیت کنند و این کار برای سود سهامداران آنها ضروری باشد، هیچ چارهای جز فعالیت تحت نظر دیکتاتورهای حزب کمونیست چین یعنی شی جینپینگ و رفقای او باقی نمیماند. شعارهای شرکتهای گوگل و آلفابت مثل «شرور نباش» و «کار درست را انجام بده» در این شرایط کاملا بیاثر میشوند».
توقف این جریان
بانکر، فلمینگ و وزارت دفاع بر این قضیه اتفاق نظر دارند که اجبار اقتصادی حزب کمونیست چین و تداوم میل شرکتها برای توسعه مراکز تحقیقاتی در چین علیرغم دخالت حزب کمونیست، تهدیدی واضح برای نظم بینالمللی است.
از نظر متخصصان، بزرگترین تهدید این است که ایالات متحده در حال حاضر هیچگونه نظارت، محدودیت یا ممنوعیتی بر سرمایهگذاریهای پر ریسک خارجی و انتقال فناوریهای جدید نظیر هوش مصنوعی که کاربردهای احتمالی نظامی دارد، وضع نکردهاست.
فلمینگ عقیده دارد که آمریکا باید قوانین خود را با این حقیقت سازگار کند که او در حال حاضر در جنگ با حزب کمونیست چین است. جنگی غیرمتعارف و چند لایه که چین تمام قواعد آن را در مقیاس نظم بینالمللی نادیده میگیرد.
فلمینگ تصریح کرد: «این وضعیت، نوعی جنگ است. مشکل اینجاست که ما غربیها این جنگ را درک نمیکنیم. ما تنها به لباس جنگی، قوای نظامی، کشتیها، اسلحهها، جنگندهها و بمبها میاندیشیم».
این جنگِ ترکیبی و بیقیدوشرط، تمام ظرفیتهای سیاسی، اقتصادی و سایبری حزب کمونیست چین را بسیج کرده تا آسیبهای ناشی از یک جنگ سخت را بدون عواقب و خطرات آن به بار آورد.
به گفته فلمینگ تا زمانی که ایالات متحده جریان یکطرفه فناوریهای نوظهور از سیلیکون ولی به پکن را متوقف نکند، این جنگ ادامه خواهد یافت.
او افزود: «این تکنولوژیها باید در زمره فناوری یا نرمافزار امنیت ملی طبقهبندی شوند تا از انتقال آنها به دولتهای رقیب جلوگیری شود. این نوع طبقهبندی در حال حاضر در بیشتر بخشها وجود ندارد. قوانین ما از شتاب تکنولوژی عقب ماندهاند».
به همین دلیل، دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، سال گذشته فرمانی اجرایی را امضا کرد که موجب حفاظت از پیشرفتهای دولتی در بهرهگیری از هوش مصنوعی میشد. با این حال سایر اقدامات دولت ترامپ برای محدود کردن انتقال هوش مصنوعی به چین چندان موثر نبود و تنها در زمینه نرمافزارهای تصویربرداری جغرافیایی توانست از صادرات هوش مصنوعی به چین جلوگیری کند.
این مسئله که دولت بایدن چگونه به این موضوع واکنش نشان خواهد داد در حال حاضر مشخص نیست. اما راه حل رابرت بانکر واضح است: این جریان را متوقف کن.
بانکر بیان کرد: «دولت آمریکا برای شروع باید انتقال فناوریهای پیشرفته و حیاتی را میان شرکتهای آمریکایی و چینی ممنوع کند».
او در ادامه گفت: «شرکتهای آمریکایی برای افزودن فناوری هوش مصنوعی به ظرفیتهای نظامی رژیم چین مسئولاند. این مسئله تاکنون نیز در مقابله دو ابر قدرت یعنی چین اقتدارگرا و آمریکای لیبرالدموکرات موجب ضعف جناح ما شدهاست».
مطالب دیگر:
سازمانی حقوقی: قوانین پاسپورت واکسن در کانادا حقوق برابری را نقض میکند
درخواست متخصصان حوزه امنیت آمریکا برای ممنوعیت انتقال هوش مصنوعی به چین (بخش ۱)