در مناظره پنجشنبه شب رهبران احزاب کانادا این سؤال مطرح شد که آیا نخستوزیر آینده حاضر است وقتی بحث رشد اقتصادی کانادا در میان است، نقض حقوق بشر رژیم چین را به رسمیت بشناسد یا خیر. این سؤال منجر به منازعهای آتشین در بین رهبران احزاب شد.
جاگمیت سینگ، رهبر حزب نیو دموکراتیک گفت کانادا باید «هر کار ممکنی را برای تضمین آزادسازی مایکل کووریگ و مایکل اسپاور انجام دهد» که از دسامبر ۲۰۱۸ در بازداشت چین هستند. جاستین ترودو، رهبر لیبرالها، درست بعد از اتمام صحبتهای او بحث را در دست گرفت.
ترودو گفت: «این دقیقاً همان کاری است که تا حالا داشتیم انجام میدادیم، در طی سه سال گذشته، با متحدان بینالمللی خود همکاری کردهایم تا چین را در تکتک دیدارهای خود تحت فشار قرار دهند.»
او گفت دولتش با ایالات متحده و کشورهای گروه ۷ همکاری نزدیک داشته است تا چین را در زمینه حقوق بشر، رقابتپذیری اقتصادی و پاسخگویی در برابر حاکمیت قانون به چالش بکشند.
او گفت: «صدای کانادا در این زمینه بسیار بلند بوده است.»
ارین اوتول، رهبر حزب محافظهکار گفت: «صدای کانادایی در کار نبوده، آقای ترودو … در زمینه هوآوی با متحدینمان همکاری نکردهایم. برای ۳۰۰ هزار کانادایی در هنگکنگ ایستادگی به خرج ندادهایم. برای این دو مایکل نجنگیدهایم و رژیم کمونیستی چین را تحت فشار قرار ندادهایم. ما از حقوق بشر دفاع نکردهایم. آقا، شما در رأیگیری برای به رسمیت شناختن نسلکشی اویغورها حاضر نشدید. حاضر نشدید.»
اکثر نمایندگان مجلس در ماه فوریه با طرح به رسمیت شناختن نسلکشی اویغورها و دیگر اقلیتهای مسلمان توسط حزب کمونیست چین، موافقت کردند. ترودو و کابینهاش در آن جلسه حضور نیافتند، تنها وزیر امور خارجه او، مارک گارنو حاضر شد و از طرف سایر اعضای کابینه رأی داد که از رأیگیری در این زمینه خودداری شود.
ترودو در پاسخ گفت اتخاذ رویکرد تهاجمی در مقابل چین بینتیجه خواهد ماند.
او اینگونه به اتول جواب داد: «اگر میخواهید … این دو مایکل را به خانه برگردانید، با گوجه پرت کردن به آن سمت اقیانوس به نتیجه نمیرسید. این همان کاری است که آقای هارپر [استفان هارپر، نخستوزیر سابق کانادا] چندین سال امتحانش کرد و به جایی نرسید. باید راهی پیچیده را با همکاری متحدانمان در پیش بگیرید.»
آنامی پل، رهبر حزب سبزها چنین پاسخ داد که اعتمادآفرینی برای کانادا حیاتی است.
او گفت: «وقتی اویغورها از ما کمک میخواهند که نسلکشی را به رسمیت بشناسیم و ما این کار نمیکنیم … دیگر روی حرف ما حساب نخواهند کرد.»
ایو-فرانسوا بلانشه، رهبر حزب بلوک کبکوا نیز در این زمینه به ترودو حمله کرد.
او گفت: «شاید پرتاب گوجهفرنگی راهحل این موضوع نباشد اما متواضعانه میگویم دست روی دست گذاشتن هم نمیتواند راهحلش باشد.»
بلانشه، ترودو را به بیعملی در زمینه حقوق بشر، وضعیت کووریگ و اسپاور، مسلمانان ایغور، وضعیت هنگکنگ و برخی موضوعات دیگر متهم کرد.
اوتول با بلانشت موافق بود: «شاید از نظر جمعیتی و اقتصادی از چین کوچکتر باشیم اما وقتی پای تعهدمان به حقوق بشر، درستکاری و حاکمیت قانون به میان میآید، خیلی بزرگ میشویم.»
او افزود کانادا باید رویکرد قاطعتری در مورد نقض حقوق بشر در چین اتخاذ کند، از معامله عادلانه با کارگران کانادایی دفاع کند و تضمین کند که «یک بار دیگر صدایمان در صحنه جهانی، به حقیقتجویی بلند میشود.»
مطالب دیگر:
ترامپ در سالگرد ۱۱سپتامبر بهطور ناگهانی از اداره پلیس و آتشنشانی نیویورک بازدید کرد
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا تعریف خود از واکسن را تغییر میدهد
بایدن به شی جینپینگ گفت: کشورهایمان نباید «به درگیری کشیده شوند»