اغلب رسانهها تا همین اواخر، کوچکترین اشارهای به احتمال وقوع همهگیری کووید-۱۹ بر اثر نشتی آزمایشگاه را به اتفاق یکدیگر، با برچسب «تئوری توطئه» آماج حمله قرار میدادند.
این نظریه که جایگزین فرضیه طبیعی بودن منشا انتشار این ویروس است، پس از آنکه ۱۸ تن از دانشمندان برجسته جهان از جمله یکی از اعضای تیم مشاوره علمی آنتاریو در همهگیری کووید-۱۹ در روز ۱۴ می در نامهای منتشرشده در مجله ساینس گفتند نظریه حادثه آزمایشگاه نباید نادیده گرفته شود و تحقیقات پیرامون منشأ این ویروس باید ادامه یابد، بیش از پیش مورد توجه رسانهها قرار گرفت.
این ایده در اواسط ماه فوریه و در پی تناقض میان بیانات تدروس آدهانوم قبریسوس، رئیس سازمان بهداشت جهانی و گزارش این سازمان درباره منشأ ویروس کرونا، بهای بیشتری یافت. گزارش مذبور مدعی بود نظریه آزمایشگاهی بودن منشأ این ویروس «بسیار غیرمحتمل» است اما تدورس گفته بود باید تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت گیرد. صحت تحقیقات سازمان بهداشتی جهانی در پی پنهانکاریهای پکن و شایعات مبنی بر رابطه برخی از بازرسان با چین در هالهای از ابهام قرار دارد.
در ماه می شاهد بودیم بسیاری از ادعاهای گذشته در رد نظریه آزمایشگاهی بودن منشأ ویروس پس گرفته شدند؛ از جمله آنتونی فائوچی، رئیس موسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی ایالات متحده که در ۱۱ می گفت او از طبیعی بودن منشأ ویروس دیگر «چندان مطمئن» نیست. فائوچی سخنان مذبور را در پاسخ به پرسش یکی از کارکنان وبسایت درستیسنجی پولیتیفکت بیان نمود.
پولیتیفکت تنها چند روز بعد، یکی از درستیسنجیهای سپتامبر ۲۰۲۰ خود که در آن ادعای آن زمان ویروسشناس اهل هنگ کنگ مبنی بر آزمایشگاهی بودن منشأ کووید-۱۹ را اشتباه و «تئوری توطئهای مردود» خوانده بود، از وبسایت خود برداشت. فائوچی نیز در می ۲۰۲۰ در مصاحبهای با نشنال جیوگرافیک تئوری نشت آزمایشگاهی را مردود خوانده و گفته بود شواهدی «مستحکم در دست هستند» که بر طبیعی بودن منشأ این ویروس دلالت دارند.
وبسایت خبری واکس نیز در ۲۴ می یکی از مقالات مارس ۲۰۲۰ خود را که مدعی بود نظریه نشت آزمایشگاهی «رد شده است» ویرایش کرد و در متن بروزرسانیشده آن گفت «دیدگاه جامعه علمی تغییر کرده است».
در جدیدترین رویدادهای اخیر، دولت بایدن در ۲۵ می گفت باید تحقیقات «شفاف» جدیدی درباره منشأ ویروس صورت گیرد و دولت بریتانیا نیز در ۲۴ می گفت سازمان بهداشت جهان باید «تمامی تئوریهای ممکن» پیرامون منشأ ویروس را بررسی کند.
پیشتر ۱۴ کشور از جمله کانادا و ایالات متحده درباره تحقیقات سازمان بهداشت جهانی درباره منشأ ویروس ابراز نگرانی کرده بودند و در ۳۰ مارس در بیانیهای خواستار «ارزیابی و تحلیلی مستقل و شفاف» شدند. رابرت ردفیلد، ویروسشناس و رئیس پیشین مراکز مدیریت و پیشگیری بیماری ایالات متحده در ۲۶ مارس گفت به عقیده او، ویروس کرونا از آزمایشگاهی در چین شیوع پیدا کرده است.
وال استریت ژورنال در ۲۳ می با استناد به یکی از گزارشات اطلاعاتی محرمانه پیشین ایالات متحده در مقالهای گزارش داد سه تن از محققان موسسه ویروسشناسی ووهان چین در نوامبر ۲۰۱۹، یعنی یک ماه پیش از آنکه رژیم کمونیست چین «بیمار صفر» را شناسایی کرد، با علائمی مشابه ویروس کووید-۱۹ به بیمارستان مراجعه کرده بودند.
این یافتهها با محتوای گزارهبرگی که وزارت امور خارجه ایالات متحده در آخرین روزهای دولت ترامپ منتشر کرد تطابق دارد؛ در گزارهبرگ مذبور گفته شده بود چند تن از محققان موسسه ویروسشناسی ووهان در پاییز ۲۰۱۹ به بیماری مبتلا شده بودند که علائم آن مشابه علائم کووید-۱۹ بوده است.
پکن نیز در ماه ژانویه سریعاً دست به کار شد و ادعاهای وزارت امور خارجه را «نظریه توطئه» خواند و این گزارهبرگ را «دروغبرگ» نامید.
اما چین کمونیست تنها کشوری نبود که در دوران همهگیری از برچسب «توطئه» استفاده کرد. نیویورک تایمز در ۳ فوریه در یکی از پستهای توییتری خود که در آن لینک مقاله این نشریه درباره بازدید آن زمان تیم سازمان بهداشت جهانی از موسسه ویروسشناسی ووهان نیز قرار داشت، گفته بود: «موسسه ویروسشناسی ووهان آماج حملات نظریههای توطئه بیپایه و اساسی در رابطه با منشأ همهگیری کرونا قرار گرفته که دولت ترامپ به آنها دامن زده است». سیانان نیز در مقاله دیگری در همان روز گفته بود: «تیم بازرسان سازمان بهداشت جهانی در ووهان، روز چهارشنبه از آزمایشگاهی بازدید خواهند کرد که در قلب نظریههای توطئه و گمانهزنیها درباره منشأ همهگیری کروناویروس قرار دارد».
نظرات بیانشده در این مقاله، نظرات نویسنده بوده و لزوما منعکس کننده نظرات اپک تایمز نیست.
مطالب دیگر:
چین با ساختن مجتمعهای دولتی در پی گسترش نفوذ خود در آفریقا است
عقبنشینی مقامات آمریکا از کاهش بودجه پلیس پس از وقوع موج جرایم
بایدن از تصمیم دولت خود برای لغو تحریمها علیه خط لوله اصلی گاز روسیه دفاع کرد