طبق اسنادی که کمیته امور خارجه مجلس در ۲۱ اکتبر منتشر کرد، با صدور مجوز برای ارسال فناوریهای آمریکایی به ارزش میلیاردها دلار از ماه نوامبر تا آوریل برای تامینکنندگان دو شرکت چینی تحریمشده یعنی غول ارتباطات، هواوی و برترین سازنده تراشه در چین، اسامآیسی موافقت شده است.
طبق اسنادی که وزارت بازرگانی تدارک دیده است، با ۳۰۱ مجوز به ارزش مجموع ۱۰۳ میلیارد دلار برای فروش کالاهای تامینکنندگان به هواوی و اسامآیسی موافقت شده است.
شرکت هواوی و شرکت بینالمللی ساخت نیمهرسانا (به اختصار: اسامآیسی) به ترتیب در می ۲۰۱۹ و دسامبر ۲۰۲۰ به دلیل مسائل مربوط به امنیت ملی در لیست سیاه بازرگانی ایالات متحده موسوم به «لیست نهاد» قرار گرفتند. افزودن این دو بدان معناست که شرکتهای آمریکایی که خواهان فروش محصولات خود به این دو شرکت هستند، باید نزد این وزارتخانه درخواست مجوز دهند.
علاوه بر این، دولت فدرال سابقاً استفاده از تجهیزات هواوی را به علت نگرانیهای امنیتی ممنوع کرده بود. اسامآیسی بزرگترین تولیدکننده تراشههای نیمهرسانا در چین است و طبق گفتهها و شنیدهها، با ارتش چین روابطی دارد.
این کمیته در روز پنجشنبه به انتشار اطلاعات مذبور که خود آن را در ماه می دریافت کرده بود، رای داد.
نماینده مایکل مککال (جمهوریخواه، تگزاس)، عضو ارشد کمیته امور خارجه مجلس، طی بیانیهای گفت این اقدام فراحزبی برای انتشار اسناد یادشده نشاندهنده جدیت ماجراست.
مککال گفت: «علاوه بر تحریمها و سایر ابزارهایی که برای مجازات عوامل مخرب در اختیار داریم، کنترل صادرات نیز در محدود کردن انتقال فناوری و کالاها به رقبایمان تاثیری اساسی دارد».
مککال گفت اگر چنین مجوزهایی به محمولههای واقعی بدل شوند، ممکن است مورد استفاده ارتش چین واقع شوند؛ وی همچنین عنوان کرد که شاید فناوریهای آمریکایی در آزمایشات گزارششده سلاح ماوراصوتی هستهای چین دخیل باشند.
مککال گفت: «این تصمیم کمیته امور خارجی مجلس، حمایت فراحزبی ما از نظارت بر سیستم کنترل صادراتمان را نشان میدهد. این اطلاعات آمار آشکار و واضحی را به این مسئله سیاست عمومی میافزاید که تا الان تنها بر لفاظی و داستانسرایی متکی بوده است.
گزارشات اخیر مبنی بر برنامه ماوراصوتی چین که احتمالا به پشتوانه فناوریهای آمریکایی بوده است، زنگ خطر ترسناک دیگرست که نشان میدهد چرا در کنترل صادرات باید شفایت بیشتر و قوانین سفت و سختتری داشته باشیم».
اظهارات وزارت بازرگانی در اسناد یادشده حاکی از آنند که به درخواستهای مجوز یادشده برای هواوی و اسامآیسی طبق سیاستهای مجوزی که در دولت ترامپ وضع شده و در دولت بایدن ادامه یافتهاند، ترتیب اثر داده شده است.
مطالب دیگر:
دبیر کل ناتو: ما در دهه آینده بر مقابله با تهدید چین تمرکز خواهیم کرد
وزیر امور خارجه بریتانیا: کشور ما نباید از لحاظ استراتژیکی به چین وابسته باشد
رئیس سیدیسی: شاید تعریف «واکسیناسیون کامل» در آینده تغییر کند